Izrada standarda zanimanja: vatrogasac / vatrogaskinja

Slika /slike/Državna vatrogasna škola-izrada standarda.jpg

Danas je u prostorijama Državne vatrogasne škole održana radionica vezana uz izradu standarda zanimanja

Državna Vatrogasna škola (DVŠ) u okviru svoje djelatnosti izrađuje i predlaže programe obrazovanja/kurikuluma za stjecanje odgovarajućih kvalifikacija u sustavu vatrogastva na razini 4.1. , 4.2. te usavršavanja na razini 5. Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO).

HKO-om se uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj te povezanost s tržištem rada.

Proces prilagođavanja obrazovnog sustava potrebama tržišta rada počinje izradom standarda zanimanja.

Izrada standarda zanimanja je u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava,obitelji i socijalne politike, a Strukovna udruga djelatnika u upravljanju ljudskim resursima-CENTAR HR jedan od partnera na njegovoj izradi.

U utorak 16. i srijedu, 17. ožujka 2021. godine u prostorima Državne vatrogasne škole, Ksaverska cesta 107, u Zagrebu, održana je radionica vezana uz izradu standarda zanimanja koju je vodila gđa Višnja Perin, djelatnica HR centra.

Radionica je započela definiranjem Ankete o standardu zanimanja, odnosno ključnih poslova te znanja i vještina potrebnih za obavljanje poslova vatrogasca. Provela se  kroz fokus grupu u kojoj je  sudjelovalo 10 stručnjaka koji jako dobro poznaju predmetno zanimanje.  Nakon vrlo konstruktivnih i konkretnih  prijedloga koji su bili uvršteni u anketu, radionica je završila anketiranjem  ukupno 18 zaposlenika i poslodavaca.

Sudionici radionice su bili, uz djelatnike Škole, dugogodišnji vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi, postrojbi u gospodarstvu i dobrovoljnih vatrogasnih društava.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica