Isporuka novih vatrogasnih vozila vatrogascima iz 17 županija

  • Slika /slike/mup dodjela vozila 17.6.2021..jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Danas, 17. lipnja na Policijskoj je akademiji javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima uručena su 23 nova suvremena vatrogasna vozila.

Nova vatrogasna vozila se ovom četvrtom isporukom raspoređuju u 17 hrvatskih županija, a radi o 23 vozila za javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljne vatrogasna društva. Time smo ojačali vatrogasni sustav modernom opremom, što je još jedan vid doprinosa MUP-a sigurnosti naše države, njenih građana i stranih gostiju

Radi se o četvrtoj isporuci vatrogasnih vozila, koja je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, koji se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ potpisan je 14. rujna 2018. godine između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, temeljem čega su, nakon uspješno provedenog postupka javne nabave, u veljači 2020. godine potpisani ugovori o nabavi navedena 94 vatrogasna vozila.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 256 milijuna kuna, a financiran je s 85% bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine. Preostalih 15% financira se sredstvima državnog proračuna s razdjela Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Primopredaji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 
 
Na samom početku zapovjednik Tucaković je istaknuo:  „Želimo turističku, lijepu Hrvatsku, a da bi u tom uspjeli svi zajedno moramo pristupiti odgovorno da se požar ne dogodi. Mi smo u preventivnom smislu napravili sve da do požara ne dođe, međutim mi smo tu da reagiramo. Od 1. lipnja 1100 vatrogasaca je zaposleno u sedam priobalnih županija, a 21. lipnja u 10 sati počinje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, čijem će otvorenju prisustvovati i ministar Božinović".
 
„Ministarstvo je preuzelo tu obvezu i zadovoljstvo da hrvatske vatrogasce, te hrabre ljude koji 365 dana brinu o našoj sigurnosti riskirajući svoj život, opskrbi sa upravo ovakvom najmodernijom opremom. Ovo je četvrta isporuka u četiri mjeseca, a vidjeti ćemo se još jednom prije ljeta kako bi isporučili cijeli kontingent od 94 vozila da bi vatrogasci dobili tu opremu u trenutku kada im je najpotrebnija. Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska vatrogasna zajednica su s Europskom komisijom uspostavili jedan vid suradnje i povjerenja te naše projekte više nitko neće dovoditi u pitanje jer smo pokazali da smo i spremni i sposobni i ekipirani sa svim službama“, istaknuo je ministar Božinović na današnjoj primopredaji vatrogasnih vozila.
 
Nadalje je istaknuo kako Ministarstvo unutarnjih poslova neprestano radi na novim projektima. „U ovom trenutku smo krenuli i s nabavom tri helikoptera koji će koristiti također operativne službe civilne zaštite. Pred realizacijom je projekt digitalnih sustava za rano upozorenje i rane odgovore na krize što će bitno ubrzati i učiniti nas još efikasnijima u trenucima kada je to najpotrebnije. U planu nam je i za Ministarstvo obrane osigurati dva nova kanadera“.
 
Podsjetimo, prva primopredaja vozila održala se sredinom veljače prilikom koje je uručeno 21 vozilo, druga krajem ožujka i uručeno je 14 vozila, dok se treća održala na Dan vatrogastva, u sklopu šire dodjele vozila vatrogascima Vlade Republike Hrvatske i uručeno je 15 vozila.
 
Današnja, četvrta isporuka vozila raspoređuje se u 17 hrvatskih županija, a radi se o sedam autocisterni, sedam šumskih lakih vozila, osam navalnih kratkih te jednom navalnom dugom vozilu, koja su uručena javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, odabranima sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama, kao dio adekvatnog i pravovremenog odgovora na krize i katastrofe. 
 
S današnja 23 vozila, došli smo do ukupne brojke od 73 isporučena vozila od ukupno 94, odnosno zasad su 72 vozila uručena javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima širom Hrvatske te je jedno zapovjedno vozilo uručeno Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite.
 
Županije su opremljene za protupožarnu sezonu
Dosad su dvije županije, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska, dobile svih pet vrsta vozila, a s obzirom na skore vruće dane, svih sedam naših županija na obali (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska) opskrbljeno je s dovoljnim brojem vozila. Uz spomenute dvije s po pet isporučenih vozila, tri su ih dosad dobile četiri vozila (Primorsko-goranska, Zadarska i Ličko-senjska), a dvije po tri vozila (Istarska i Splitsko-dalmatinska). Zaključno s ovom današnjom, četvrtom po redu isporukom, nema županije s manje od dva nova dodijeljena vatrogasna vozila.
 
Pri svakoj isporuci vodi se računa o ravnomjernoj zastupljenosti javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava te su dosad, kroz sve četiri isporuke, vozila dodijeljena u 35 javnih vatrogasnih postrojbi i 37 dobrovoljnih vatrogasnih društava.
 
Kontinuirano ulaganje u hrvatsko vatrogastvo i sustav civilne zaštite
Isporučeno je više od tri četvrtine projektom obuhvaćenih vozila te za primopredaju ostaje još 21 vozilo, koja će vatrogascima na teren biti isporučena prije dolaska najvećih ljetnih vrućina, što ustvari znači prije potencijalno najvećih opasnosti od požara na otvorenom prostoru.
 
Time ćemo javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva svih županija ojačati modernom opremom do trenutka kada im to i najviše treba, što je još jedan vid doprinosa MUP-a sigurnosti naše države, njenih građana i stranih gostiju. Isporuke će biti odrađene prije formalnog početka protupožarne sezone, što smatramo značajnim, odgovornim i bitnim ulaganjem u sigurnost, kroz brigu o kvalitetnoj i funkcionalnoj opremljenosti hrvatskog vatrogastva.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova nastavit će ulagati maksimalne napore sa svoje razine, kako bismo zahtjevan i rizičan posao vatrogasaca olakšali u svakom smislu, a za tu ćemo svrhu i dalje koristiti vlastita znanja, sposobnosti i kapacitete za povlačenje dostupnih sredstava EU fondova.
 
Prvoklasna i nova oprema vatrogasnog sustava, najmnogoljudnije i osnovne sastavnice sustava civilne zaštite, uvelike pridonosi učinkovitom i pravovremenom odgovoru na krize, a glavni cilj ovog projekta jest podizanje sveukupne spremnosti i sposobnosti reakcije u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj te povećanje sustava upravljanja rizicima.
 
Uz projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je i, sada već završeni projekt „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“, te je za oba projekta povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava.
 
Kroz čitavo to vrijeme MUP RH aktivno sudjelujemo u radu Mehanizma Unije za zaštitu i spašavanje, a Republici Hrvatskoj je zbog dosljednog i upornog zalaganja za ovo područje osiguran daleko veći iznos od navedenog u slijedećem Višegodišnjem financijskom okviru, a pomoću kojega ćemo nastaviti unaprjeđivati sustav civilne zaštite i sve njegove operativne snage.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija (OPKK) 

Izvor: MUP RH
Foto: MUP RH / HVZ

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica