I dalje velik broj požara otvorenog prostora

  • Slika /slike/DVD Supetar požar brač 2.jpg
  • Slika

  • Slika

Osim u Zadarskoj, gorjelo je i na području Šibensko-kninske te Splitsko-dalmatinske županije

I u posljednja 24 sata zabilježen je veći broj požara otvorenog prostora na priobalju koji su lokalizirani, a većina ih je ugašena. Požar na području Ražanca, Matakov brig-naselje Stojići, dogašivao se i nadzirao tijekom cijelog jučerašnjeg dana te tijekom noći. Ukupno je u gašenju požara sudjelovalo 40 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila, a s obzirom na povoljnu situaciju na požarištu postupno se smanjivao broj vatrogasaca na požarištu pa je kasno poslijepodne te tijekom noći, a nakon izvršenih smjena snaga na požarištu, bilo angažirano 10 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP-a i IVP-a  Zadar te DVD-a Ražanac. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje, trava i bjelogorica na procijenjenoj površini od oko 200 ha.
 
Požari na otocima
Sanacija požarišta na otoku Ugljanu u krugu Psihijatrijske bolnice nastavila se i jučer,  a u popodnevnim satima vatrogasne snage postupno su se povlačile s požarišta; prvo s obale, a potom i snage s otoka. Požar je proglašen ugašenim u 20:05 sati.

Gorjelo je i na otoku Braču, u uvali Stiniva, a požarom je zahvaćeno oko 4 ha niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Supetar, Milna, Bol i Pučišća, a kao pomoć u gašenju požara iz Divulja je upućen jedan helikopter s uređajem za gašenje. Vatrogasci su požar lokalizirali u 12:15 sati kada se pristupilo saniranju i dogašivanju rubnih dijelova požarišta. S obzirom da je stanje na požarištu dobro, tijekom popodnevnih sati s požarišta su postupno otpuštane vatrogasne snage, a nakon smjene na požarištu su tijekom noći bila 4 vatrogasca DVD-a Supetar sa 2 vatrogasna vozila.
Vatrogasci su ugasili i požar u Novalji, uz auto-kamp Straško koji je zahvatio borovu šumu, a DVD Novalja je još neko vrijeme vršio povremene ophodnje s vatrogasnim vozilom i 4 vatrogasca.
 
Jučer je gorjelo i na području Šibensko-kninske županije, blizu naselja Crivac. S obzirom da je u blizini u preletu u izviđanju bio jedan protupožarni zrakoplov Air-tractor, on je preusmjeren na ovaj požar u njegovu začetku. Od zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP-a i DVD-a Drniš te DVD-a Ružić. S obzirom da se radilo o požaru u pograničnom području sa Splitsko-dalmatinskom županijom, iz te županije je u gašenju požara koji je zahvatio oko 0,4 ha niskog raslinja i makije, sudjelovalo 7 vatrogasaca DVD-a Muć sa 2 vatrogasna vozila. Požar je u 17:08 sati ugašen.

I na području Plane kod Rasline izbio je požar otvorenog prostora koji je zahvatio oko 10 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume, a u gašenju je sudjelovao ukupno 32 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Vodice i Šibenik, Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik te DVD-ova Brodarica-Krapanj, Pirovac, Vodice, Šibenik i Zaton. Od zračnih protupožarnih snaga u gašenju požara bila su angažirana 2 Canadaira te 1 Air.-tractor Fire Boss. Požar je lokaliziran u večernjim satima te je dio snaga otpušten sa požarišta, a tijekom noći na sanaciji i osiguranju požarišta bilo je angažirano 7 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Šibenik te DVD-a Zaton.
 
Požari objekata
Nažalost, nastavlja se i niz požara objekata. Tako je na području Osječko-baranjske županije DVD Koška zaprimio dojavu o požaru kuće u čijem je gašenju sudjelovalo 16 vatrogasaca iz DVD-ova Ledenik i Koška. Radilo se o požaru manje obiteljske kuće koja je izgorjela u potpunosti, a u požaru je smrtno stradala jedna osoba. Požar je ugašen u 05:11 sati.  

I Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je dojavu o požaru objekta u Starim Jankovcima koji je zahvatio pušnicu i nusprostoriju objekta ukupne površine oko 50m2, a vlasnica je pri tome zadobila opekline desne šake i vrata. Požar je ugašen u 02:15 sati, a u njegovu gašenju je sudjelovalo 9 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila DVD-a Stari Jankovci.
Ponovno apeliramo na građane da se ponašaju odgovorno jer samo jedan trenutak nepažnje može dovesti do ozbiljnih posljedica čemu svjedočimo posljednjih dana.

Foto: DVD Ružić, DVD Supetar

Pisane vijesti