Edukacija vatrogasaca u okviru projekta FIT

  • Slika /slike/10 FIT treći dan.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Projekt „Vatrogasci u podizanju pripravnosti  i svijesti u području prometne sigurnosti“

Od 18. do 20. listopada 2022. godine Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je stručni posjet vatrogascima Norveške u okviru projekta „Vatrogasci u podizanju pripravnosti  i svijesti u području prometne sigurnosti“, akronim „FIT“ iz Fonda za bilateralne odnose EGP (Europskog gospodarskog prostora) - financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2021. Projektni partneri projekta su Hrvatska vatrogasna zajednica i CTIF Norveška.

Hrvatsko izaslanstvo činili su predsjednik Predsjedništva HVZ Ante Sanader, zamjenik predsjednika za kontinentalni dio RH Nedeljko Vukalović, zamjenk predsjednika za priobalni dio RH Dino Kozlevac, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić, tajnik Kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović, županijski vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec i načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević.

Hrvatsko vatrogasno izaslanstvo posjetilo je vatrogasni muzej u Oslu, Upravu za civilnu zaštitu u Tonsbergu, profesionalnu vatrogasnu postrojbu, regionalni vatrogasni operativni centar i vatrogasno vježbalište u zračnoj luci u Bergenu.
 
O norveškom vatrogastvu
 Vatrogastvo u Norveškoj u nadležnosti je lokalne samouprave (356 lokalnih samouprava), i organizirano je u 198 vatrogasnih službi koje imaju 612 vatrogasnih postaja s 4.100 profesionalnih i 7.800 dobrovoljnih ugovornih vatrogasaca.
Sve žurne službe (vatrogasci, policija, hitna pomoć) koriste sustav TETRA. U okviru svake od 12 regija djeluje vatrogasni operativni centar 110 koji financiraju lokalne samouprave. Propisano vrijeme za dolazak na mjesto intervencije od 10 minuta nakon dojave zadovoljeno je za 95 % stanovništva, a za dolazak na mjesto intervencije 30 minuta nakon dojave zadovoljeno je za 99 % stanovništva.

Specijalne intervencijske postrojbe sastavljene iz postojećih vatrogasnih postrojbi su ustrojene za intervencije na moru (maritime incident response group-MIRG) i šumske požare. Vatrogasci godišnje sudjeluju na prosječno 90 tisuća vatrogasnih intervencija, pri čemu na lažne dojave otpada preko 50 tisuća izlazaka, dok su ostale ravnomjerno podijeljene na tehničke, požare i ostale. U zadnjih 50 godina uočen je jasan trend smanjenja smrtno stradalih građana na požarima. Vatrogasne službe sadržavaju i odjele za vatrogasnu prevenciju, čiji je sastavni dio dimnjačarska služba. Brzi dolazak na mjesto intervencije potvrđuju i statistike u kojima se u 70 %  slučajeva požar nije proširio izvan prostorije nastanka. Velikim brojem znanstvenih analiza utvrđeno je da su norveški vatrogasci u 20% većem riziku od raka nego ostalo stanovništvo. U tom smislu su poduzete mjere da se obvezno detaljno čiti i dekontaminira sva skupna i osobna zaštitna oprema nakon intervencija, a vatrogasci ne ulaze u vatrogasna vozila s onečišćenom opremom.
 
Uprava za Civilnu zaštitu (DSB)
 
Na nacionalnoj razini djeluje uprava za civilnu zaštitu,  koja ima oko 700 zaposlenika, od kojih oko 300 zaposlenika  ima sjedište u Tonsbergu.  Sektor za vatrogastvo ima oko 40 zaposlenika.
Godine 2024. ustrojava se novo vatrogasno vježbalište u okviru vatrogasne i spasilačke akademije, gdje će se provoditi školovanje za zvanje vatrogasac u trajanju od dvije godine. DSB nema operativne ovlasti, nego je koordinativno tijelo za poslove civilne zaštite i civilne obrane, vatrogastvo i radio-komunikacije.
 
 Promet u Norveškoj

 Prošle je godine u Norveškoj broj električnih i hibridnih prodanih novih vozila iznosio  80 %, a na norveškim cestama trenutno vozi 461.000 potpuno električnih vozila (16 %). Norveška je također svjetski lider u elektrifikaciji brodova.
Ove činjenice uvjetovale su izazove u prevenciji, postupanju i sanaciji kod intervencija s litij-ionskim baterijama. U tom smislu norveški vatrogasci imaju smjernice za djelovanje ovisno o vrsti vozila i objekata u kojima se koriste litij-ionske baterije. 
Smjernica na engleskom jeziku dostupna je na: https://bit.ly/3DtP8UY

Uzvratni posjet norveškog vatrogasnog izaslanstva bit će od 6. do 9.12. 2022. godine.
 

Pisane vijesti