Skupština Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg

Slika /slike/smanjena-Baden Wuerttemberg.jpg

Skupštini je prisustvovala i delegacija Hrvatske vatrogasne zajednice

Dana 22. listopada 2022. godine u Lahru (Njemačka) održana je redovita skupština, izložba i savjetovanje Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg.  

Uz goste iz vatrogasnih zajednica Švicarske i Austrije, na Skupštini je nazočilo i izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice u sastavu Hrvoje Ostović, tajnik Kabineta HVZ i Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ.
 
U svom obraćanju članovima Skupštine Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg i ostalim gostima, predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg dr. Frank Knödler istaknuo je da VZ Baden-Württemberg broji oko 1.100 vatrogasnih postrojbi s 115.000 operativnih članova i 31.000 pripadnika vatrogasne mladeži, te zastupa interese profesionalnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Usvojeno je izvješće za 2021. godinu, u kojoj je Vatrogasna zajednica Baden-Württemberg raspolagala s oko 1,7, milijuna EUR, a prihodi vatrogasnog odmarališta su bili oko 8 milijuna EUR.
 
Kao glavna područja djelovanja u predstojećem razdoblju navedena su:
 
  • planiranje potreba i nabave vatrogasnih vozila, opreme i infrastrukture;  
  • aktivnosti oko boljeg pozicioniranja vatrogastva u okviru zaštite od katastrofa;
  • izrada strateškog dokumenta koji će utvrditi aktivnosti za jačanje dobrovoljnog vatrogastva;
  • potpuni prelazak vatrogastva na digitalni sustav veza do 2025. godine. 

Ministarstvo unutarnjih poslova godišnje izdvaja oko 90 milijuna EUR za potrebe školovanja vatrogasaca (vatrogasna škola u Bruchsalu) i sufinanciranja aktivnosti i nabave vatrogasne tehnike i opreme za vatrogasne organizacije. U 2021. godini svi zahtjevi za sufinanciranje su pozitivno riješeni.

Skupštini je nazočio i predsjednik VZ Njemačke Karl-Heinz Banse, koji je pohvalio rad vatrogasaca Baden-Württemberga i ocijenio njihove aktivnosti kao ključne u unapređenju njemačkog vatrogastva.
 

Pisane vijesti