DVOC 28./29. kolovoz 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 28./29. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.
 

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 127 vatrogasnih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 150 vatrogasnih organizacija sa ukupno 455 vatrogasaca i 164 vatrogasnih vozila te tri protupožarna zrakoplova.
Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. kolovoza u 22:44 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, Markovača - Sitno Gornje. Požar je nastao na nekoliko lokacija uslijed udara gromova te je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 700 ha. Tijekom dana 28. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i jedan Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja, 26 pripadnika PP NOS-a HV te ukupno 304 vatrogasca sa 82 vatrogasna vozila sa područja Splitsko-dalmatinske županije, IVP Zadar, Šibenik i Split te izvanredne dislokacije sa područja županija Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Grada Zagreba. Tijekom noći na intervenciji gašenja požara jedan se vatrogasac ozlijedio (iščašenje ramena) te je zbrinut od strane HMS.
Oko 20:00 sati otpuštene su snage izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske i Zadarske županije te pripadnici PP NOS-a HV. Trenutno je na požarištu angažirano 230 vatrogasaca sa 64 vatrogasnih vozila.
Požar je aktivan, a tijekom jutra u sanaciju su uključena i dva protupožarna zrakoplova Canadair.
 
Dana 27. kolovoza u 17:04 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na Kotlenicama, Dugopolje. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 4 ha. Požar je lokaliziran 27. kolovoza u 20:00 sati, a ugašen 28. kolovoza u 14:00 sati.
 Dana 28. kolovoza u 15:42 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Plano - Vilajica. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 1 ha. Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Trogir, DVD-a Slatine, Kaštela, Trogir i Marina te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je lokaliziran u 17:15 sati, a ugašen je u 18:28 sati.
 
Zagrebačka županija
Dana 28. kolovoza u 13:38 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Samoborski Otok (Savska ulica). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 33,25 ha. Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano 10 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Samobor i DVD Otok Samoborski.
Požar je lokaliziran u 14:56 sati, a ugašen je u 16:09 sati.
 
Virovitičko-podravska županija
Dana 28. kolovoza u 13:57 sati ŽVOC Virovitičko-podravske zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Jugovo Polje. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 7 ha. Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano osam vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Borova i Suhopolje
Intervencija vatrogasaca završila u 17:30 sati.
 
Dana 28. kolovoza u 14:59 sati ŽVOC Virovitičko-podravske zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Suhopolje - Zvonimirovo. Požarom je bila zahvaćena poljoprivredna kultura (žitarice) na površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara bilo je angažirano pet vatrogasca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Suhopolje
Intervencija vatrogasaca završila u 15:45 sati.
 

VOS