Važno je ulagati u prevenciju požara

  • Slika /slike/gvz.jpg
  • Slika

U Temi dana Hrvatske radiotelevizije gostovali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac

Uvodno je zapovjednik Tucaković pozdravio i zahvalio svim vatrogascima koji su i u ovim trenucima na požarištu u Dalmaciji gdje već danima bjesni požar, a u kojem su vatrogasci uspjeli obraniti objekte. Komentirajući stanje kod Žrnovnice, gdje svakih nekoliko godina imamo velike požare, kazao je da uzroke treba potražiti u konfiguracija terena, brojnim zapuštenim zemljištima, bujnom raslinju koje je posljedica obilnih kiša ovog proljeća. Požar je nastao zbog grmljavinskog nevremena, a zbog vjetra se brzo proširio i danas imamo oko 700 ha izgorjele površine.

Komentirajući veliki broj snaga koje su na terenu, zapovjednik Tucaković je objasnio da imamo dovoljno snaga na raspolaganju u slučaju još jednog velikog požara kao i dobro posložen zapovjedni sustav. Dodao je i kako su vatrogasci sve požare brzo lokalizirali,  a 3 su vatrogasca lakše ozlijeđena u gašenjima požara.

Iz pulskog studija u emisiju se uključio zapovjednik Kozlevac koji je naglasio kako kod problema zapuštenih zemljišta definitivno ima prostora za poboljšanje. „Radimo na iznalaženju mehanizama kako da se ovaj problem riješi jer su ga imale i druge zemlje i našle su model po kojem se djelovalo i situacija se poboljšala. Nitko nema pravo svojim nečinjenjem ugrožavati druge“, rekao je.

Komentirajući velike troškove koji nastaju u gašenju požara, zapovjednik Tucaković je kazao kako Vlada RH svake godine donosi Program aktivnosti, ali i da druge institucije moraju poduzimati preventivne radnje, a svatko treba brinuti o svojem vlasništvu. Podsjetio je i kako je Vlada RH donijela i akcijski plan, a s kolegama županijskim vatrogasnim zapovjednicima ucrtana su 602 kilometra novih protupožarnih puteva koje treba raščistiti kako bi vatrogasna vozila mogla prolaziti.

U emisiji je bilo govora i opremljenosti vatrogasaca kao i o komemoraciji u spomen na stradale vatrogasce na Kornatu. Kozlevac je rekao da je ova tragedija pokazala koliko je vatrogasni posao opasan, ali da je otada do danas napravljeno puno po pitanju sigurnosti vatrogasaca. „Mi imamo odličan sustav, koji čine profesionalni i dobrovoljni vatrogasci. Problem je naravno i odljev ljudi što je prisutno u svim sferama, a premda postoji svijest o važnosti vatrogasaca od državne do lokalne razine i ulaganja su velika, ta ulaganja trebaju još rasti. Svaki cent uložen u vatrogastvo će se višestruko isplatiti, to je ulaganje u budućnost. Već smo suočeni s mijenjanjem klime i nizom drugih negativnih trendova i tu moramo svi zajednički djelovati“, rekao je Kozlevac.

U Europskom je parlamentu iznesen podatak da se iz EU budžeta 90% troši na gašenje požara, a samo 10% na prevenciju što je Tucaković ocijenio jako lošim kazavši kako je prevencija pola posla i toga moraju biti svjesni svi oni koji su uključeni u mjere zaštite od požara.
 
 
 
 

Pisane vijesti