DVOC 2. / 3. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 02./03. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 203 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 225 vatrogasnih organizacija sa ukupno 646 vatrogasaca sa 237 vatrogasnih vozila. Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Koprivničko-križevačaka županija
Tijekom večernjih sati područje Grada Koprivnice i Općine Legrad zahvatilo je nevrijeme praćeno kišom što je uzrokovalo plavljenje objekata i pad stabala. Vatrogasci su odradili 18 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovala 21 postrojba sa 92 vatrogasca i 27 vatrogasnih vozila sa područja županije.
 
Međimurska županija
Tijekom večernjih sati šire područje županije zahvatilo je nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom što je uzrokovalo pad stabala i grana. Vatrogasci su odradili 23 tehničke intervencije na kojima su kumulativno sudjelovale 23 postrojbe sa 84 vatrogasaca i 25 vatrogasnih vozila sa područja županije.
 
Grad Zagreb
Tijekom večernjih sati područje Grada Zagreba zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom što je uzrokovalo pad stabala i grana koje su vatrogasci uklonili odradivši 11 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 33 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila.
 
Krapinsko zagorska županija
Dana 02. kolovoza u 20:48 sati Zagorska JVP zaprimila je dojavu o požaru kuće na adresi Hum Stubički. Požarom je zahvaćena kuća, a jedna osoba je ozlijeđena i predana HMS-u na daljnju obradu. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz ZJVP i DVD Gornja Stubica.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 23:59 sati.
 
Tijekom večernjih sati područje Krapinsko-zagorske županije zahvatilo je kišno nevrijeme što je uzrokovalo pad stabala te potrebe za odrađivanjem tehničkih intervencija na objektima. Vatrogasci su odradili 11 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 12 postrojbi sa 51 vatrogascem i 12 vatrogasnih vozila sa područja županije.
 
Zadarska županija
Dana 30. srpnja u 14:09 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Smokovića. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Požar je lokaliziran dana 31. srpnja, a tijekom 02. kolovoza organizirano je povremeno obilaženje požarišta od strane JVP Zadar.
 
Požar na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana), za koji je  ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 31. srpnja u 15:28, proglašen je ugašenim 2. kolovoza u 15:15 sati.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1700 ha. Tijekom dana 02. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 115 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Jadan vatrogasac je zbog bolova u abdomenu zbrinut u OB Šibenik na daljnju obradu. Pored zemaljskih snaga požar je gasio protupožarni zrakoplov Canadair. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 70 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila.
Požar je lokaliziran 03. kolovoza u 07:30 sati te će dio snaga biti otpušten sa požarišta.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 750 ha. Tijekom dana 02. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar gdje ih je ukupno angažirano 143 vatrogasaca sa 48 vatrogasnih vozila (uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije Koprivničko-križevačke, Međimurske i Osječko-baranjske županije). Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, jedan Air Tractor i Helikopter za prijevoz spremnika sa vodom. Tijekom noći radilo se na daljnjem gašenju i sanaciji požarišta. Tijekom jutra angažirana su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te otpuštanje zemaljskih snaga koje nisu sa područja OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Tijekom dana 02. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 107 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije kao i IVP Zadar. Pored zemaljskih snaga požar je gasilo 6 protupožarnih zrakoplova (4 Canadair-a i 2 Air Tractor-a).
Tijekom noći vatrogasci su nastavili sa aktivnim gašenjem požara.
Požar je aktivan.       
 
Dana 02. kolovoza u 17:20 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Dugopolja naselje Kotlenice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugopolje, Zagora, Muć, Solin, Dicmo, Trilj i Klis. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova (Canadair i  Air Tractor).
Požar je lokaliziran u 19:30 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje DVD Dugopolje sa šest vatrogasaca i dva vozila.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS