DVOC 1. / 2. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 01./02. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 114 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 173 vatrogasne organizacije sa ukupno 509 vatrogasaca sa 181 vatrogasnih vozila. Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Zadarska županija
Dana 30. srpnja u 14:09 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na prostoru Smokovića. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Požar je lokaliziran dana 31. srpnja, a tijekom 01. kolovoza na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta angažirano je 7 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Zadar.
Tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane JVP Zadar.
 
Dana 31. srpnja u 15:28 sati  ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini od 200 ha. Tijekom dana 01. kolovoza na daljnjem gašenju požara sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na sanaciji i osiguranju požarišta angažirano je 7 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz IVP Zadar i JVP Benkovac.
Požar je lokaliziran.
 
Dana 01. kolovoza u 13:54 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Benkovca, u naselju Medviđa. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 12,5 ha. U gašenju požara sudjelovao je JVP Benkovac i DVD Obrovac sa ukupno četiri vatrogasca i dva vatrogasna vozila.
Požar je ugašen, a intervencija je završila u 18:57 sati.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1300 ha. Tijekom dana 01. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 177 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 127 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.
Požar je aktivan.
 
 
Dana 31. srpnja u 12:59 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Tijekom noći vatrogasci su radili na osiguranju i sanaciji požarišta.
Požar je ugašen u 11:53 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Kaštel Sućuraca u blizini željezare (između Ceste pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 02:34 sati, proglašen je ugašenim 01. kolovoza u 07:00.
 
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 700 ha. Tijekom dana 01. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar gdje ih je ukupno angažirano 260 sa 60 vatrogasnih vozila (uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije). Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći na aktivnom gašenju požara angažirano je 200 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila.
Požar je aktivan.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 660 ha. Tijekom dana 01. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 149 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske i Sisačko moslavačke županije. Pored zemaljskih snaga požar je gasilo 7 protupožarnih zrakoplova (2 Canadair-a i 5 Air Tractor-a).
Tijekom noći vatrogasci su nastavili sa aktivnim gašenjem požara.
Požar je aktivan. 
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS