DVOC 3. / 4. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 03./04. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 127 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovala 141 vatrogasna organizacija sa ukupno 459 vatrogasaca sa 151 vatrogasnih vozila te 5 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
 Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Zadarska županija
Dana 30. srpnja u 14:09 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Smokovića. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Požar je ugašen dana 02. kolovoza u 07:31 sati.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1700 ha. Požar je lokaliziran 03. kolovoza u 07:30 sati.
Tijekom dana 03. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 76 vatrogasaca sa 24 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Tijekom jutra otpušten je preostali dio izvanredne dislokacije Krapinsko-zagorske, a u 18:15 sati otpuštena je i Karlovačka izvanredna dislokacija. Pored zemaljskih snaga požarište je sanirao i protupožarni zrakoplov Air Tractor sa jednim bacanjem.
Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 25 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila.
 
Dana 03. kolovoza u 20:38 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Rupe, Laškovica (Skradin). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje na površini od 0,25 ha i traktor. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik i DVD Sveti Juraj Kistanje. Požar je lokaliziran u 21:04 sati, a ugašen u 21:40 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 800 ha. Tijekom dana 03. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar gdje je ukupno angažirano 50 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu sa angažiranih 30 vatrogasaca i osam vatrogasnih vozila sa područja OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Tijekom dana 03. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Varaždinske županije koja je otpuštena sa požarišta u 15:00 sati. Požar je pod kontrolom gasitelja. Tijekom noći sanacija i dežurstvo sa lokalnim vatrogasnim snagama.
 
Požar na otvorenom prostoru na području Dugopolja, naselje Kotlenice, za koji je  ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 17:20 sati, proglašen je ugašenim 03. kolovoza u 12:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 4 ha.
 
Dana 03. kolovoza u 15:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Gornjeg Muća. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 1 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Dugopolje, Klis, Muć i "ZAGORA" Vučevica te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je ugašen u 20:30 sati.
 
Dana 03. kolovoza u 18:44 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru i eksploziji u stanu na adresi Split, Petra Zoranića. Radilo se o požaru i eksploziji bojlera u stanu gdje su dvije starije osobe i jedno dijete evakuirani i zbrinuti od strane HMS radi trovanja dimom. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Split i DVD Split. Požar je ugašen u 19:36 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS