DVOC 18./19. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 18./19. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 158 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale kumulativno 207 vatrogasne organizacije sa ukupno 740 vatrogasaca i 256 vatrogasna vozila te 8 protupožarnih zrakoplova.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Tijekom dana 18. kolovoza na požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza, vršilo se dežurstvo i saniranje požarišta sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Vranjic.
 
Dana 16. kolovoza u 14:49 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Dinare na tri odvojena požara na lokalitetima Ravno Vrdovo, Bitelska Greda i Peratovac. Radilo se o požaru trave i niskog raslinja. Dana 18. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Sinj, DVD-a Sinj, Hrvace, Trilj te jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Požari na području Vrdova i Bitelske Grede su ugašeni. Požar na području Peratovac još je lokaliziran 18. kolovoza u 14:30 sati. Opožarena površina na području Peratovac iznosi 50 ha.
Na požarištu tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane DVD Hrvace sa pet vatrogasaca i dva vozila.
 
Zadarska županija
Požar na području Pribudića za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 16. kolovoza u 15:35 sati, ugašen je 18. kolovoza u 14:40 sati, a ukupna opožarena površina iznosi 500 ha.
 
Dana 18. kolovoza u 17:03 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Zadra, ulica Bokanjac. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja, makije i šuma na ukupno opožarenoj površini od 25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 30 vatrogsaca s 10 vozila iz JVP Zadar, IVP Zadar te DVD-a Posedarje sa dislokacijom, DVD-a Nin sa dislokacijom i DVD-a Ražanac. Na gašenju požara angažirane su i zračne snage sa četiri protupožarna zrakoplova CL-415.
Požar je ugašen u 01:50 sati.

Dana 18. kolovoza u 19:05 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području nekadašnjeg jezera Bokanjčko Blato, Zadar. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije, na ukupnoj opožarenoj površini od 0,2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 12 vatrogsaca sa sedam vozila iz JVP Zadar te DVD „Pljusak-Nin“ i Ražanac. Na gašenju požara angažirane su i zračne snage sa jednim protupožarnim zrakoplovom CL-415.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasca je završila u 00:53 sati.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 15. kolovoza u 15:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Knin - Crvena zemlja. Radi se o požaru niskog raslinja, makije i šume na trenutnoj procijenjenoj površini većoj od 300 ha. Tijekom dana 18. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasca s osam vatrogasanih vozila. U pomoć zemaljskim snagama angažirana su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te 26 pripadnika PP NOS-a HV.
Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći na požarištu ostaju 16 vatrogasca sa osam vozila iz JVP Knin i IVP Šibenik i Split.
 
Dana 16. kolovoza u 14:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Kijeva. Radi se o požaru mješovitog raslinja na nepristupačnom i teško pristupačnom terenu u blizini planinarskog doma. Tijekom dana 18. kolovoza 13 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila aktivno je sudjelovalo na gašenju požara.
Požar je aktivan, a tijekom noći na požarištu ostaje 12 vatrogasca s pet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, Knin i DVD-a Drniš i Knin.
 
Požar na području Otona (Ervenik) - Pađane, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 16. kolovoza u 15:37 sati, ugašen je 18. kolovoza u 15:39 sati. Ukupna opožarena površina iznosi 500 ha.
 
Dana 18. kolovoza u 06:14 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Otavice. Radi se o dva požara trave i niskog raslinja koji su međusobno udaljeni 100 m i ukupne površine 22,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 16 vatrogasaca s sedam vatrogasnih vozila iz JVP Drniš te DVD-a Unešić, Ružić i Drniš.
Požar je ugašen u 14:50 sati.
 
Dana 19. kolovoza u 00:24 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru broda u uvali Duboka, Šibenik. Radi se o požaru trideset metarskog jedrenjaka. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 23 vatrogsaca s osam vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, VZŽZ ŠI te DVD-a Zablaće, Grebaštica i Šibenik.
Požar je aktivan.
 
Varaždinska županija
Dana 18. kolovoza u poslije podnevnim satima područje Varaždinske županije zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom koje je uzrokovalo pad stabala te oštećenja krovišta. Ukupno je zabilježeno 32 tehničke intervencije gdje je ukupno angažirano 108 vatrogasaca s 37 vozila iz JVP Varaždin i DVD-a Beletinec-Krušljevec, Donji Kneginec, Gornji Kućan, Jalkovec, Kneginec Gornji, Kućan Donji, Lužan Biškupečki, Maruševec, Salinovec, Sveti Ilija, Trnovec i Varaždinbreg.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS