DVOC 17/18. kolovoza 2024.

Slika /slike/IVP Šibenik požar na Dinari (3).jpg

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 17./18. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.
 

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 136 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale kumulativno 203 vatrogasne organizacije sa ukupno 613 vatrogasaca i 323 vatrogasna vozila te 16 protupožarnih zrakoplova i helikopter za izviđanje i prijevoz gasitelja.
 
Karlovačka županija
Dana 17. kolovoza u 17:06 sati ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Šišljavića. Radilo se o požaru trave,niskog raslinja i makije opožarene površine od 7 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD Šišljavić
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:43 sati.
 
Istarska županija
Dana 17. kolovoza u 14:43 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Buje, Bibali. Radi se o požaru niskog raslinja, makije i šume na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 38 vatrogasca sa 15 vatrogasanih vozila. U pomoć zemaljskim snagama angažirana su dva protupožarana zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 23:41 sati.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Tijekom dana 17. kolovoza na požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza, vršilo se dežurstvo i saniranje požarišta sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Vranjic.
 
Dana 16. kolovoza u 14:49 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Dinare na tri odvojena požara na lokalitetima Ravno Vrdovo, Bitelska Greda i Peratovac. Radilo se o požaru trave i niskog raslinja. Dana 17. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Sinj, DVD-a Sinj, Hrvace, Trilj te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požari na području Vrdova i Bitelske Grede su ugašeni. Požar na području Peratovac još je aktivan i ušao je u područje Republike Bosne i Hercegovine. Požar na području Peratovac zahvatio je površinu oko 50 ha.
Na požarištu tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane DVD Hrvace  sa pet vatrogasaca i dva vozila.
 
Dana 17. kolovoza u 18:20 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Nerežišća na otoku Braču. Radilo se o požaru trave,niskog raslinja i makije opožarene površine od 0,3 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz DVD-a Bol, Supetar, Selca, Pučišća i Milna.
U pomoć zemaljskim snagama angažirana su dva protupožarana zrakoplova Canadair CL-415. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 20:25 sati.
 
Zadarska županija

Požar na otvorenom prostoru na području Rodaljice-Benkovac, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu  16. kolovoza u 15:23 sati, ugašen je 17 kolovoza u 08:18 sati.
 
Dana 16. kolovoza u 15:35 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Pribudića. Radi se o požaru trave, niskog raslinja i makije opožarene površine 500 ha. Požar je lokaliziran 17. kolovoza u 01:00 sati. Tijekom večernjih sati otpuštena je izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije i IVP Zadar.
Tijekom noći na dežurstvu ostaje devet vatrogasaca sa tri vozila iz JVP Gračac, DVD Gračac i Srb.
 
Šibensko-kninska županija

Dana 15. kolovoza u 15:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Knin - Crvena zemlja. Radi se o požaru niskog raslinja, makije i šume na trenutnoj procijenjenoj površini većoj od 300 ha. Tijekom dana 17. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 47 vatrogasca sa 15 vatrogasanih vozila. U pomoć zemaljskim snagama angažirana su četiri protupožarana zrakoplova Canadair CL-415 i dva protupožarana zrakoplova Air Tractor. Tijekom večernjih sati otpuštena je izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba.
Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći na požarištu ostaju 23 vatrogasca sa 10 vozila iz JVP Knin i IVP Šibenik i Split.
 
Dana 16. kolovoza u 14:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Kijeva. Radi se o požaru mješovitog raslinja na nepristupačnom i teško pristupačnom terenu u blizini planinarskog doma. Tijekom jutra 17. kolovoza helikopter Mi 171Sh HRZ vratio je natrag IVP Šibenik. Požar je aktivan na nepristupačnom terenu, a tijekom noći na požarištu ostaje devet vatrogasaca sa tri vozila iz JVP Drniš, Knin i DVD Drniš.
 
Dana 16. kolovoza u 15:37 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru uz željezničku prugu na području Oton (Ervenik) - Pađane. Radi se o požaru niskog raslinja, makije i borove šume na opožarenoj površini oko 290 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 58 vatrogasaca sa 22 vatrogasnih vozila te četiri protupožarana zrakoplova Canadair CL-415 i dva protupožarana zrakoplova Air Tractor. Tijekom večeri otpuštena je izvanredna dislokacija iz Zagrebačke županije.
Požar je i dalje aktivan, a na dežurstvu ostaje 16 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP Knin, DVD-a Kistanje, Ervenik, Biskupija, Promina i Knin.
 
Dana 18. kolovoza u 06:14 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Otavice. Radi se o dva požara trave i niskog raslinja koji su međusobno udaljeni 100 m i ukupne površine oko 21 ha.
Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 15 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz
JVP Drniš i DVD-a Unešić, Ružić i Drniš. Požar je aktivan, pod nadzorom gasitelja.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS