“ASAR 2023-3”

  • Slika /slike/Vježba zrakoplov (6).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Slatinskom Drenovcu uspješno održana terenska vježba potrage i spašavanja putničkog zrakoplova “ASAR 2023-3”

U Slatinskom Drenovcu uspješno je završena terenska vježba „ASAR 2023-3“. 
Naime, s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije, vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske. 

Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite pokreće akciju potrage i spašavanja. Vježba je održana u realnom vremenu te su svi sudionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju baze operacije u Slatinski Drenovac iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. U bazi operacije formirani su mješoviti potražni timovi sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS-a i vatrogasaca dok je policija osiguravala područje pretrage.

Uz zemaljske snage, u potragu je bio uključen i zrakoplov opremljen termovizijskim kamerama te helikopter Antiterorističke jedinice Lučko koji je uz tim HGSS-a sudjelovao i u spašavanju teško ozlijeđenog spašavatelja.  Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su 20 teško ozlijeđenih osoba, a pri simuliranom padu zrakoplova, prema scenariju, smrtno je stradalo 20 osoba.

Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško - slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a. Vatrogasni dio posla odradili su vatrogasci Vatrogasnu zajednicu Virovitičko-podravske županije predstalvjali su vatroigasci iz DVD-ova Orahovica, Voćin, Čačinci pod zapovjedništvom zapovjednice VZ VPŽ Mateje Fras Venus:
-Vatrogasci s područja VPŽ, dakle operativci DVD-ova Voćin, Orahovica i Čačinci odradili su odličan posao te pokazali da su vatrogasci ti koji su uvijek prvi, spremni i stručni te iznimno sposobni pomoći svakome u nevolji. Hvala od srca svima koji su se odazvali na ovu vježbu – rekla je nakon intervencije Mateja Fras Venus.    

Pisane vijesti