Proslava 150 godina DVD-a Ilok

  • Slika /slike/IMG-20230605-WA0008.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Dana 2. lipnja 2023. DVD Ilok svečanim je programom obilježio 150. obljetnicu svoga djelovanja.

U Iloku je 2. lipnja održana svečana sjednica skupštine povodom 150. obljetnice DVD-a Ilok, a kojoj su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, izaslanik ministrice kulture i medija Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Vukovarsko – srijemske županije  Zdenko Jukić i Krešimir Jelić, gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir, predsjednica Gradskog vijeća Grada Iloka Renata Banožić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ilok Ivica Bošnjak te predstavnici prijateljskih DVD-ova.

Marko Keva, kustos Muzeja Grada Iloka i autor Monografije o 150. obljetnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ilok, kazao je kako je ovo društvo nastalo u zlatno doba Iloka, a te sedamdesete 19. stoljeća vrijeme je kada nastaju brojna kulturno-umjetnička društva i DVD-ovi, pa tako i ovo društvo koje je najstarije u Vukovarsko-srijemskoj županiji. „Upravo u Iloku bili su brojni požari koji su ostavili golem trag iza sebe i tu je nastala potreba za organizacijom DVD-a Ilok koji je preživio brojne političke i državne prevrate, a danas je dio identiteta iločke zajednice“, rekao je autor Keva.

Posvećenu zastavu Društva kum Nenad Radojčić uručio je predsjedniku DVD-a Đuri Zajacu, kao simbol hrabrosti i požrtvovnosti koje su članovi društva pokazali i još uvijek iskazuju svojim djelovanjem.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uručio je na proslavi ove visoke obljetnice Plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića predsjedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ilok Đuri Zajcu i kazao: „Pozdravljam vas sve u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kao i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera. Onaj tko drži do svojih 150 godina, drži od svojih ljudi. Vatrogasci danas imaju brojne sposobnosti jer su shvatili da moraju pomagati u raznim situacijama“. Zapovjednik Tucaković u svojem je govoru posebno je istaknuo važnost vatrogasaca koji su ujedno bili i hrvatski branitelji. „Tradicija je bitna i moramo je poštivati. A na nama je da stalno ulažemo u vatrogastvo jer je ovo važna sastavnica domovinske sigurnosti. Ovo Društvo se kroz povijest iskazalo i ja vam na tome čestitam i želim vam i dalje uspješan rad“, kazao je zaključno zapovjednik Tucaković.
 

Pisane vijesti