Novi požari u Dalmaciji

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/17.jpg

Požari u Dalmaciji su pod kontrolom vatrogasaca. Tijekom jučerašnjeg dana izbilu su manji požari u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji koji su brzo sanirani.

25. srpnja

 Dubrovačko-neretvanska županija

Vatrogasci iz JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Šipan i dalje nadziru požarište na otoku Olipa.

 

 Šibensko-kninska županija

Još uvijek je aktivan požar koji je izbio 18.srpnja na području Kričke kod Drniša. Opožarena je veća površina trave i niskog raslinja na minski sumnjivom području. Na gašenju pristupačnog područja jučer su sudjelovali DVIP Šibenik, JVP Drniš i DVD Drniš sa 15 vatrogasaca i 6 vozila. Vatrogasci su i dlaje na terenu.

 

Na području Mirlović polja kod Matića izbio je požar otvorenog prostora 24. srpnja oko 6:45. Opožareno je 15 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume. Na intervenciji je sudjelovalo 10 vatrogasaca sa jednim vozilom iz DVD Ružić te 2 Air-tractora. Požar je ugašen u 15:35 sati.

 

 Splitsko-dalmatinska županija

Požar koji je 23. srpnja izbio kod Koprivna pod nadzorom je vatrogasaca. Opožareno je oko 150 ha niskog raslinja i makije. Dana 24.07. na požarištu su bili angažirani DVD Dugopolje, Vranjic, Solin, Klis, Muć, Zagora, Mladost, Gomilica, Sinj i Zagvozd sa sezonskim vatrogascima, DVIP Divulje i JVP Split sa sezonskim vatrogascima,  ukupno 75 vatrogasaca i 16 vozila. Iz zraka su djelovalia 2 Canadaira te jedan helikopter Mi8 MTV koji je desantirao vatrogasce i dostavio spremnike sa vodom (kruške). Požar je  lokaliziran u 14:00 sati, a tijekom noći su na požarištu dežurali vatrogasci iz DVD Dugopolje.

- Požarište i dalje čuvaju vatrogasci iz DVD Dugopoplje, stanje je zadovoljavajuće, tijekom noći nije sošlo do aktiviranja požara. - rekao nam ej zapovjednik OP Solin Bože Delić.

 

DVD Muć u 12:30 sati izlazi na požar otvorenom prostoru na području zaseoka  Boke kod Gornjeg Ogorja. Opožareno je 0,5 ha trave, niskog raslinja i makije. Požar je gasilo 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD Muć te 2 canadaira. Požar je ugašen u 16:00 sati.

 

Tijekom noći zabilježeno je više tehničkih intervencija zbog nevremena na području Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

 

Zračne snage

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas u  nedjelju 24. srpnja 2016. sudjelovale su u gašenju tri požara sa ukupno 7 protupožarnih aviona i helikoptera.

Na prvom požarištu na lokaciji Koprivno kod Dugopolja u Splitsko-dalmatinskoj županiji i danas su dva Canadaira CL-415 djelovala u jutarnjim satima te je požar ugašen. Pored gašenja požara iz zraka zračne snage su sa jednim helikopterom Mi-8 MTV na ovom požarištu pružale  i potporu zemaljskim snagama u prijevozu vatrogasaca i dopremi vatrogasne opreme.

Na drugom požarištu, Mirlović Polje, na Svilaji u Šibensko-kninskoj županiji požar su ugasla dva Aitractora, a na lokaciji Ogorje Gornje u općini Muć u Splitsko-dalmatinskoj župniji požar su gasila dva Canadaira.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 31 požarišta (11 u Šibensko-kninskoj, po 7 u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj te 6 u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Foto: M. Karačić

24. 7. 2016.

 Dubrovačko-neretvanska županija

Na saniranju požarišta na otoku Olipa na kojem je požar izbio 20. srpnja, tijekom jučerašnjeg dana su bili angažirani vatrogasci iz JVP Dubrovački vatrogasci, DIP-a Dubrovnik te DVD-a Komolac. Tijekom noći je  na požarištu ostalo 10 vatrogasaca  JVP-a Dubrovački vatrogasci.

 

Šibensko-kninska županija

Požar otvorenog prostoru području Kričaka kod Drniša koji je izbio 18. srpnja i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćen minski sumnjiv teren, a vatrogasci i dalje nadziru požarište.

Požar na području Plana kod Gačeleza koji je izbio 23. srpnja oko 11:00 sati, zahvatio je oko 60 ha trave, niskog raslinja i makije. Požar je gasilo 26 vatrogasaca sa 9 vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Zaton, Šibenik, Pirovac i Zablaće te 2 Canadaira i 2 Air-tractora.Požar je lokaliziran u 19:53 sati, a ugašen u 6:20 sati.

Zadarska županija

Požar koji je izbio je 22. srpnja između mjesta Kakma i Vrane zahvatio je 80 ha trave, niskog raslinja i makije, dijelom u minsko sumnjivom području. Požar je ugašen  23. srpnja u 05:50 sati.

Požar kod grada Paga na otoku Pagu koji je izbio oko 9:30,  zahvatio je 12 ha trave, niskog raslinje i trske. U gašenju požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa 4 vozila iz DVD-a Pag te 2 Air-tractora. Požar je ugašen u 15:00 sati.

JVP Zadar  u 11:41 izlazi na požaru kod mjesta Visočani. Opožareno je 1,5 ha niskog raslinje i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP-a Zadar te 2 Air-tractora. Požar je ugašen u 15:00 sati.

 

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na otoku Hvaru kod Poljica koji je izbio 22. srpnja u 09:24 sati, proglašen je ugašenim  u 08:00 sati.  Opožaren je  1 ha niskog raslinja.  Na intervenciji je sudjelovali 13 vatrogasaca sa 4 vozila DVD Jelsa i SIVP Hvar

Požar kod mjesta Koprivno u blizini Dugopolja, koji je izbio 23. srpnja oko 11:30, zahvatio je oko 100 ha  niskog raslinja i makije.  Zbog teško pristupačnog terene angažirani su DVD Dugopolje, Vranjic, Solin, Klis, Muć, Zagora, Mladost, Gomilica, Sinj i Zagvozd sa sezonskim vatrogascima, DIP Divulje i JVP Split sa sezonskim vatrogascima,  ukupno 66 vatrogasaca i 16 vozila. Iz zraka su djelovala 4 zrakoplova Canadair i jedan helikopter Mi8MTV koji je preveo spremnike sa vodom (kruške).Požar još nije lokaliziran. Angažirane su lokalne snage za saniranje požarište, a iz zraka djeluju 2 canadaira.

23. 7. 2016.

Dubrovačko-neretvanska županija

Vatrogasci i dalje saniraju požar na otoku Olipa koji je izbio 20. srpnja u 01:19 sati, a koji je lokaliziran 21. srpnja u 14:00 sati. Na požarištu je sa 22. na 23 srpnja bilo 20 vatrogasaca iz JVP Dubrovački vatrogasci i sezonskih snaga iz županije. U požaru je opožareno 30 ha borove šume.

Šibensko-kninska županija

Požar koji je izbio 18. srpnja oko  19:00 sati  na području Kričaka kod Drniša, te zahvatio minski sumnjivo područje, aktivno su nadzirali i gasili pristupačne dijelove vatrogasci iz JVP Drniš i DVD Ružić.

Požar  na području Mrđena kod Drniša koji je izbio 21. srpnja u 13:45 sati, ugašen je 22. srpnja u 11:50 sati. Opožareno je 7 ha trave, makije i niskog raslinja.

Kod Gaćeleza je oko 11:00 sati 23. srpnja izbio požar otvorenog prostora. Na intervenciju je izišlo 7 vozila i 22 vatrogasca iz JVP Šibenik, JVP Vodice i DVDVodice, Šibenik, Pirovac, Zaton i Zablaće.  Upućena su i 3 airtractora i 2 canadaira.

Zadarska županija

Dana 22. srpnja u 14:42 sati VOC zada zaprima dojavu o požaru otvorenog prostora između Kakma i Vrane predio Sokoluša. Požar se proširio u minski sumnjivo područje. U gašenju požara sudjelovali su; DIP Zadar, JVP Zadar, te DVD-a Biograd, Pakoštane, Polača i Drage sa 20 vatrogasaca i devet vatrogasnih vozila. Dva zrakoplova canadair upućena na požarište, koji nisu djelovala radi minski sumnjivog terena. Požar nadziru lokalne snage i gase područje koje nije minski sumnjivo.

Dana 23. srpnja oko 10 sati izbio je požar južno od grada Paga. Na intervenciji su sudjelovali paški vatrogasci i 2 air tractora. Požar je stavljen pod kontrolu oko 14:00 h. Opožareno je oko 12 ha niskog raslinja.   

Splitsko-dalmatinska županija

Dana 22. srpnja u 09:24 sati DVD Jelsa zaprimilo je dojavu o požaru otvorenog prostora na otoku Hvaru kod Poljica. Opožaren je 1 ha trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji su sudjelovali SIVP Hvar i DVD Jelsa sa  13 vatrogasaca i 4 vozila.  Požar je lokaliziran u 10:05 sati, a lokalne snage su osiguravale požarište.

Na području Koprivna kod Dugopolja izbio je požar otvorenog prostora 23. srpnja oko 11:00 sati. Upućene su snage iz OP Solin, Split, Sinj, Kaštela i županijska interventna postrojba. Iz zraka djeluju 3 zrakoplova canadair. Korišten je i helikopter za prebacivanje kruške, jer se radi o teško pristupačnom terenu. Požar je još aktivan.

FOTO: Požar Koprivno, DVD Žrnovnica

22. 7. 2016.

Dubrovačko-neretvanska županija

U gašenju požara na otoku Olipa bilo je angažirano 30 vatrogasaca iz DVIP-a Dubrovnik, JVP-a Dubrovački vatrogasci i Dubrovačko Primorje te tijekom jutra četiri Canadaira. Požar je zahvatio južni dio otoka površine oko 30 ha i lokaliziran je u 14,00 sati 21. srpnja.

Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 13:45 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Mrđena kod Drniša. Požarom je zahvaćeno oko 7 hektara većinom trave, makije i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su tri protupožarna zrakoplova Canadaira, dva Air-tractora te ukupno 42 vatrogasca sa 16 vozila iz DVIP-a Šibenik, JVP Drniš te dobrovoljna vatrogasna društva Drniš, Biskupija, Promina i Ružić.

Požar je lokaliziran u 20:34, a tijekom noći je organizirano dežurstvo i sanacija požarišta.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 14:15 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Vrbica kod Vodica. Požarom je zahvaćeno oko 7 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 37 vatrogasaca iz JVP Šibenik i Vodice, dobrovoljna vatrogasna društva Vodice, Zaton, Pirovac, Tisno, Šibenik, Zablaće i Brodarica Krpanj sa 12 vozila i dva Air-tractora. Požar je lokaliziran u 17:30 sati, a ugašen u 21:00 sati.

21. 7. 2016.

Dubrovačko-neretvanska županija
JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su 20.07. u 01:19 sati dojavu o požaru borove šume na otoku Olipa (najzapadniji otok Elafitskog otočja). Na otok se brodovima tijekom dana prebacilo oko 40 vatrogasaca iz JVP-a Dubrovački vatrogasci i Mljet te DIP-a Dubrovnik sa pumpama i opremom za gašenje. Tijekom jutra su u gašenju angažirana 3 Canadaira, a poslijepodne zbog razbuktavanja požara ponovno 2 Canadaira. Požar je zahvatio južni dio otoka površine oko 30 ha (cijeli otok ima 90 ha) i još nije lokaliziran.
Gašenje je u tijeku.

Šibensko-kninska županija

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 18.srpnja u 19:17 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Kričke kod Drniša. Požarom je zahvaćena veća i za sada neprocijenjena površina većinom trave i niskog raslinja na minski sumnjivom području. Požar se zbog sigurnosti vatrogasaca nadgleda te gasi samo sa sigurnih površina (puteva i cesta), a zbog minski sumnjivog područja u gašenju nisu uključene zračne snage. U gašenju i nadgledanju požara sudjeluju vatrogasci iz JVP-a Drniš, te DVD-a Drniš i Ružić.
Požar je još aktivan, približava se jednim dijelom prema naselju Vukašin,i a drugi dio se širi prema Crnom Vrhu. Objekti i naselja nisu ugrožena.


Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 08:48 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Marjanovići-Zelići kod Knina. Požarom je zahvaćeno oko 7 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa 3 vozila iz DVD-a Knin, Promina i Drniš.
Požar je lokaliziran u 11:35, a ugašen u 12:23 sata.


Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 11:06 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru u kanjonu Krke na području Marasovine nedaleko od požara koji je bio dan ranije. Tijekom izviđanja u gašenju ovog požara uključio se i jedan zrakoplov Air-tractor.
Požarom je zahvaćeno oko 0,5 ha niskog raslinja,. U gašenju požara, osim Air-tractora sudjelovalo je i 7 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD-a Promina i Drniš.
Požar je lokaliziran u 12:14 sati, a ugašen u 13:15 sati.


Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 13:55 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Ljubača kod Knina. Požarom je zahvaćeno oko 15 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa 1 vozilom iz DVD-a Knin.
Požar je lokaliziran u 17:48, a ugašen u 19:18 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar kod Rastovca sjeverno od Marine koji je dojavljen 19. srpnja u 15:17 sati, a u čijem su gašenju, osim 54 vatrogasaca sa 12 vozila iz Marine, Seget Vranjice, Trogira, Okruga, Slatina, Kaštela, Splita, Sinja i DIP-a Divulje sudjelovala i 2 Canadaira, ugašen je u 10:00 sati, a opožarena površina iznosi 10 ha borove šume i niskog raslinja.


Zadarska županija
ŽVOC Zadar zaprimio je u 14:49 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru koji se proširio sa deponija smeća u Ninu na obližnje raslinje. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP-a Zadar te DVD-a Pljusak i Privlaka te 2 Air tractora.
Požar je lokaliziran u 16:25, ugašen u 19:15 sati, a opožareno je oko 40 ha većinom trave i niskog raslinja.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 16:44 sati dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Prkos kod Škabrnje. Požarom je zahvaćeno oko 200 ha većinom trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP-a Zadar, Škabrnja i Galovac a zatraženo je i angažiranje 1 Canadaira te 2 Air-tractora.
Požar je ugašen u 19:18 sati.

Zračne snage

Četiri Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik i danas, u četvrtak 21. srpnja 2016. drugi dan zaredom djeluju na požarištu na otočiću Olipa na Elafitima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 21 požarišta (7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Šibensko-kninskoj, 5 u Zadarskoj te 3 u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Foto: JVP Dubrovački vatrogasci



Intervencije