Požari kod Krila Jesenice i Slanog

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/plisivica_punjenje_sinj_27072016_1.jpg

Ugašeni su veliki požari kod Krila Jesenica i Zelova

30. srpnja

Požar na otvorenom prostoru između mjesta Staro Selo i Jesenice iznad Dugog Rata, koji je izbio  25. srpnja, ugašen je 29. srpnja u 6:00 sati.

 Požar na području Plišivice kod Zelova, koji je izbio 25. srpnja u 19:52 sati, ugašen je 28. srpnja u 19:00 sati.

 Požar kod mjesta Bol na otoku Braču, koji je izbio  28. srpnja u 14:30 sati, ugašen je 29. srpnja u 08:00 sati.

 Požar kod mjesta Vučevica, za koji  je ŽVOC Split zaprimio dojavu 28. srpnja u 16:37 sati, ugašen je 29. srpnja u 08:00 sati. Prilikom gašenja požara jedan je vatrogasac DVD Zagora lakše ozlijeđen.

  

29. srpnja

Dubrovačko-neretvanska županija

 Požar iznad mjesta Slano koji je izbio 25. srpnja, lokaliziran u 07:00 sati 28. srpnja, a ugašen u 21:00 sat. Opožareno je oko 200 ha trave, niskog raslinja i makije.

Splitsko-dalmatinska županija

Lokalni vatrogasci još dežuraju na požarištu kod Krila Jesenica. Opožareno je oko 250 ha borove i hrastove šume, niskog raslinja, trave, smrike i makije.

Požar na otvorenom prostoru na području Plišivice kod Zelova, koji je izbio 25. srpnja, aktivno se gasio i 28. srpnja. Opožareno je 70 ha mlade hrastove šume i makije. U gašenju požara sudjelovali su, te DVD-a Muć, Trogir, Seget-Vranjica, Solin, Kaštela, Split, Zagvozd, Imotski, Vranjic, Žrnovnica, Podstrana, Kaštel Gomilica, Mladost Kaštel Sućurac, Zadvarje, Kučiće, Lovreč, Okruk i Sinj sa sezonskim snagama, a sa ukupno 78 gasitelja i 15 vozila te 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a na dežurstvu su ostale lokalne snage.

Oko 14:00 sati na području Sutine kraj Muća radi udara munje izbio je požar otvorenog prostora. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Air Tractor i DVD Muć sa 12 vatrogasaca i tri vozila. Požar je lokaliziran u 16:00 sati, a ugašen u 18:00 sati.

Oko 14:30 sati izbio je požar otvorenog prostora kod mjesta Bol na otoku Braču. Opožareno jeoko 8 ha trave, niskog raslinja, borovine i 100 maslina. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Air Tractor i DVD Bol, Pučišća, Selca i Supetar ukupno sa 26 vatrogasaca i sedam vozila. Požar je lokaliziran u 17:40 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo.

Požaru otvorenog prostora kod naselja Vučevica izbio je oko 16:30. Opožareno je 4 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Canadair i DVD Zagora, Klis, Mladost, Dugopolje i Solin sa 18 vatrogasaca i pet vozila. Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane DVD Zagora i Klis sa 10 vatrogasaca i dva vozila.

Šibensko-kninska županija

Piloti Canadaira u povratku sa požarišta Vučevica uočili su oko 19:30 sati požar na području između naselja Radonić i Pakovog Sela. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje. U gašenju su sudjelovala 2 zrakoplova Canadair, bez potpore vatrogasnih zemaljskih snaga.  Požar je ugašen u 19:47 sati.

Zadarska županija

Požaru raslinja na području Nadina predio Križova Glavica izbio je u 16:30. Požarom je zahvaćeno 2 ha trave, niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva zrakoplova Air Tractor, te 12 vatrogasaca sa četiri vozila iz JVP Benkovac i DVD Škabrnja. Požar je lokaliziran u 17:30 sati, a ugašen u 18:20 sati.

Istarska županija

Požar na predjelu Kirčija kod tunela Učka, koji je izbio 27.srpnja u 17:00 sati, lokaliziran je 28. srpnja  u 12:00 sati i ugašen u 13:00 sati. Opožareno je više od 50 ha trave, niskog raslinje i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Canadair, helikopter za prijevoz spremnika sa vodom (kruški), te više od 100 gasitelja sa 36 vozila iz JVP i DVD-a sa područja županije. ispomoć sa područja Primorsko-goranske županije, JVP Opatija i DVD Mala Učka, te djelatnici PP Učka.

Brodsko-posavska županija

Radi veće količine kiše  tijekom dana na području Cernik, Rešetari i Staro Petrovo Selo, lokalna dobrovoljna vatrogasna društva  imala su više od 30 tehničkih intervencija vatrogasaca radi ispumpavanja vode iz podrumskih, prizemnih prostora i bunara, te uklanjanja prepreka na cesti.

Požeško-slavonska županija

Vatrogasci sa područja županije imali su više od 30 tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz podrumskih i prizemnih prostora, te pravljenja zečjih nasipa i čišćenja kolnika.

FOTO: MORH

 

28. srpnja
Splitsko-dalmatinska županija

Požar otvorenog prostoru između mjesta Staro Selo i Jesenice iznad Dugog Rata, koji je izbio 25. srpnja, lokaliziran je 27. 07. u 06:30 sati. Opožareno je oko 70 ha borove i hrastove šume, niskog raslinja, trave, smrike i makije. Tijekom noći požarište su čuvale lokalne snage.

Požar na području Plišivice kod Zelova, koji je izbio 25. srpnja, bio je aktivan i 27. srpnja. Opožareno je oko 50 ha mlade hrastove šume i makije. U gašenju požara sudjelovali su 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor, DVD-a Muć, Trogir, Solin, Omiš, Kaštela, Split, Imotski i Sinj, sezonci iz Zagvozda sa ukupno 73 gasitelja i 11 vozila.Požar je lokaliziran 27. 07. u 20:00 sati, a lokalne snage su čuvale požarište.

U požaru na Kreševom brdu iznad Zadvarja koji je izbio 27. srpnja oko 14:00 sati,  izgorjelo je oko 5 ha  borovine, trave i makije. U gašenju požara sudjelovala su dva Canadaira, DVD Zadvarje i Lovreč sa ukupno 7 vatrogasaca 2 vozila. Požar je ugašen u 21:00 sat.

Po povratku sa požarišta Plišivice piloti airtractora uočili su u 15:57 sati požar na području zaseoka Jurko kod Vojnića, te su započeli gašenje istoga. Opožaren je 1 ha trave i niskog raslinja.  U gašenju su sudjelovala 3 Air Tractora i DVD Trilj sa 5 vatrogasaca i dva vozila. Požar je ugašen u 16:25 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija

Na požarištu kod mjesta Slano koji je izbio 25. srpnja, tijekom noći jue dežuralo  10 vatrogasaca iz JVP Dubrovačko primorje i DVD Slano. Opožareno je oko 200 ha trave i makije.

Zadarska županija

Na predjelu Prkosa kod Škabrnje izbio je požar otvorenog prostora oko 15:00. Opožareno je 10 ha trave, niskog raslinje i hrastove šume. Požar je gasilo je 19 vatrogasaca sa 7 vozila iz JVP Zadar i DVD-a Škabrnja i Galovac te jedan Canadair. Požar je ugašen u 20:10 sati.

Istarska županija

Oko 17:00 sati na predjelu Kirčija kod tunela Učka izbio je požar otvorenog prostora. Požarom je zahvaćeno 10 ha trave, niskog raslinje i hrastove šume. U gašenju požara sudjeluje  40 gasitelja sa 20 vozila iz JVP i DVD-a sa područja županije te 2 Canadair. Tijekom jutra za potrebe gašenja požara angažirana su tri zrakoplova Canadaira i helikopter za prijevoz spremnika sa vodom ( kruški) . 

27. srpnja

Šibensko-kninska županija

Požar na otvorenom prostoru na području Kričke kod Drniša, koji je izbio 18. srpnja i zahvatio veliku površinu u minski sumnjivom području, ugašen je dana 26. srpnja u 08:50 sati. Opožareno je 820 ha većinom trave i niskog raslinja.

Splitsko-dalmatinska županija

Na gašenju požaru između mjesta Staro Selo i Jesenice iznad Dugog Rata, koji je izbio 25. srpnja oko 18:50 sati,  26. srpnja su bila angažirana 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor, 1 helikopter za prijevoz kruški s vodom, te JVP Split sa sezonskim vatrogascima, DVIP Split, DVD-a Kaštela, Kaštel Gomilica, Mladost Kaštel Sućurac, Žrnovnica, Podstrana, Solin, Vranjic, Dugi Rat, Gata, Kučiće, Split i Omiš sa ukupno 124 vatrogasca i 27 vozila. Opožareno je oko 70 ha borove i hrastove šume, niskog raslinja, trave i makije. Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu.

Na gašenju požaru na području Plišivice kod Zelova, koji je izbio 25. srpnja, jučer su bili angažirani  1 protupožarni zrakoplov Canadair, 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor, DVD Muć i Sinj, sezonci iz Sinja i Zagvozda i djelatnici šumarije Sinj sa ukupno 41 gasiteljem i 7 vozila. Opožareno je oko 50 ha mlade hrastove šume i makije. Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar na otvorenom prostoru iznad mjesta Slano koji je izbio 25. srpnja u 21:57 sati,i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćeno oko 200 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovali su 3 protupožarna zrakoplova Canadair, JVP Dubrovačko Primorje, Dubrovački vatrogasci, Konavle, Mljet, DVIP Dubrovnik, te DVD-a Slano, Ston, Putnikovići, Župa Dubrovačka i Majkovi sa ukupno 76 vatrogasaca i 17 vozila. Na dežurstvu tijekom noći bilo je angažirano 30 vatrogasaca iz JVP Dubrovačko primorje, Konavle, Mljet, te DVD-a Slano i Majkovi. Prilikom gašenja požara ozlijeđen je vatrogasac iz DVIP DU, koji je uganuo nogu.

26. srpnja

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na otoku Olipa koji je izbio 20. srpnja, ugašen je dana 25. srpnja u 20:45 sati. U požaru je opožareno 30 ha borove šume.

Zbog udara groma, oko 22:00 sata  izbio je požar trave i makije u blizini mjesta Slasno. U gašenju požara sudjeluju JVP Dubrovačko Primorje, Dubrovački vatrogasci, Konavle, Mljet,  DIP Dubrovnik, te DVD-a Slano, Ston, Putnikovići i Majkovi sa ukupno 75 vatrogasaca i 12 vozila. Požar je aktivan, a tijekom jutra su u pomoć vatrogascima pristigla 2 airtractora.

-          Radi se o teškom brdovitom terenu. Požar gase vatrogasci sa naprtnjačama, i postavljena je pruga sa 2 relejne pumpe od ceste prema požaru. Opožareno je oko 100 ha trave i visoke makije. Trenutno saniramo rubove požarišta – rekao nam je Ivo Franušić, zapovjednik JVP Dubrovačko primorje.

Šibensko-kninska županija

Požar kod mjesta Kričke kod Drniša koji je  izbio 18. srpnja, je lokaliziran 25.07. u 08:30,  a požarište se povremeno obilazi i kontrolira.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja kod mjesta Koprivno koji je izbio 23. srpnja, ugašen je dana 25. srpnja u 09:00 sati. U požaru je opožareno 150 ha niskog raslinja i makije.

Požar između mjesta Staro Selo i Jesenice iznad Dugog Rata izbio je oko 18:50 sati zbog udara groma. Gori veća površina raslinja, trave, smrike i makije. U gašenju požara angažirani su JVP Split sa sezonskim vatrogascima, DIP Divulje, DVD-a Kaštela, Gomilica, Mladost, Žrnovnica, Podstrana, Solin, Vranjic, Dugi Rat, Gata, Kučiće i Omiš sa ukupno 111 vatrogasaca i 26 vozila. Od jutra iz zraka djeluju 3 canadaira.

Oko 20:00 sati izbio je požar kod Zelova. Gori trava, nisko raslinje i mlada hrastova šuma. U gašenju požara su angažirani DVD Muć i Sinj sa 3 vozila i 15 vatrogasaca. Od jutra na požarištu djeluje airtractor.

Na području Bogdanovića od 10:25 do 14:00 sati izbila su 3 požara otvorenog prostora. Opožareno je ukupno oko 6 ha trave i niskog raslinja. Požare su gasili DVD Kaštela, Kaštel Gomilica i Mladost Kaštel Sućurac sa ukupno 12 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. Požari su ugašeni.

Zbog jakog nevremena, zabilježen je veći broj intervencija ispumpavanja objekata i uklanjanja posljedica nevremena u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

FOTO: DVD Žrnovnica

 



Intervencije