Opasnost od poplava u više županija

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/kupa-vodostaj_05.jpg

Velike količine oborina su protekli vikend pogodile nekoliko županija što je dovelo do porasta vodostaja rijeka. Ipak nije zabilježen veći broj intervencija zbog nevremena

Na područje Čabra u Primorsko-goranskoj županiji nabujao je potok Čabranka i pritoci. Zbog neodržavanih oteretnih kanala poplavljena su polja, a voda se približila prvim kućama na području naselja Ravnice. Vatrogasci su u pripravnosti i za sada nije bilo potrebe za ispumpavanjem objekata.

U središtu Rijeke u 5.50 sati 6. listopada zabilježen je vodostaj od 149 centimetara, koji je postupno opadao tokom dana. Zbog bujice nekoliko automobila je lakše oštećeno. Vatrogasci nisu zabilježili značajnije intervencije zbog poplava.

I u Istarskoj županiji zabilježene su velike oborine i jaki udari vjetra. Unatoč rastu vodostaja Raše i Pazinčice, nije bilo potrebe za vatrogasnim intervencijama.

Uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava zbog porasta vodostaja potoka Tisovac, zbog čijeg je izlijevanja zatvorena prometnica Pazarište - Velika Plana.

U Karlovcu su na snazi pripremne mjere obrane od poplave. Rijeka Kupa je u Karlovcu u 7 sati premašila 621, a Korana 566 centimetara. Vodostaji i dalje rastu. Zbog vode na kolniku sinoć je zatvorena Obala Trnskog. Voda se izlila na cestu i u Ogulinu, pa HAK javlja da je za sav promet u tom gradu zatvorena D-42.

Vrhunac vodenog vala trebao bi u Karlovac stići tijekom dana, a prognostičari smatraju da će maksimalni vodostaj biti oko 700 cm što ne bi trebalo zabrinjavati građane.

-          Provodimo pripremne mjere obrane od poplava, u dogovoru sa Hrvatskim vodama. Naši operativci su u stalnom kontaktu sa lokalnom samoupravom, posebno na mjestima koja su bila ugrožena u posljednjim poplavama. Provjerava se stanje opreme i sredstava za zaštitu od poplava. Stanje je za sada više nego zadovoljavajuće i nije potrebno poduzimati dodatne mjere zaštite. Prema prognozama takvo stanje će i ostati tokom dana. – rekao nam je zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

FOTO: Kaportal.hr

 



Intervencije