Motorizacija vatrogastva u Europi

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/CTIF-001_-_Copy.JPG

Na 388 stranica Zbornika, svojim radovima predstavilo se 40 autora, iz 10 zemalja, među kojima iz Hrvatske, gospođa Biserka Vlahović, kao predstavnik svog grada te Đuro Gajdek, kao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je dobio i diplomu za izuzetan doprinos u radu skupa povjesničara.

„Motorizacija vatrogastva u Europi“, bila je središnja tema tradicionalnog međunarodnog, 24. simpozija, povjesničara vatrogastva iz 10 zemalja Europe, koji je održan u češkom gradu Pribyslavu, središnjem arhivu povijesne građe CTIF-a, od 5. do 7. listopada 2016. godine.
Uoči tog značajnog skupa povjesničara-istraživača, održana je i 19. sjednica Komisije za povijest, muzeje i dokumentaciju, inače jedne od komisije u sastavu CTIF-a, udruženja nacionalnih vatrogasnih saveza Europe, kojoj je bio nazočan i Đuro Gajdek, mag. jour., član CTIF-Komisije za povijest kao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice.


U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Peter Schmid izvijestio je nazočne o nizu susreta radnih grupa povjesničara, posebice u Njemačkoj i Austriji, koji promiču vatrogasnu znanost a vrše i veliku promidžbu najstarije vatrogasne povijesti u Europi. S konkretnim aktivnostima članove Komisije upoznali su dvojica vrsnih i dokazanih povjesničara. Tako je povjesničar umjetnosti Rolf Schamberger, inače voditelj središnjeg Muzeja njemačkog vatrogastva u Fuldi, podnio izvješće o provođenju međunarodnih certifikata za muzeje vatrogastva, budući je on ujedno i rukovoditelj ocjenjivačkog suda za tu djelatnost pri Komisiji za povijest CTIF-a. Potom je Johhan Sallaberger, član nekoliko austrijskih povjesničarskih radnih grupa vezanih uz vatrogasne oldtajmere, podnio izvješće o problematici ocjenjivanja vatrogasnih vozila i sprava. Kao jedan od organizatora i predavača na tečaju za ocjenjivanje vatrogasnih vozila prije nekoliko godina u Linzu, Sallaberger se potvrdio i kao veliki poznavatelj renomiranih proizvođača vatrogasnih sprava i vozila.
Budući se u starom, uređenom dvorcu u Pribyslavu, pored vatrogasnog muzeja nalazi Arhiva CTIF-a, direktor ove ustanove i voditelj niza projekata Jiri Patek informirao je o dosadašnjem i predstojećem prikupljanju građe i potrebi njene digitalizacije, kako bi se postala dostupnom širem krugu ljubitelja vatrogasne povijest. Na sjednici Komisije, razmotrene su pripreme za organiziranje predstojećeg 25. međunarodnog susreta povjesničara vatrogastva Europe, koje će se, uz 20-tu sjednicu Komisije, održati iduće 2017. godine u češkom međunarodnom vatrogasnom centru Pribyslavu.

Na skupu je predstavljena foto-monografija o Đuri Stjepanu Deželiću
Prema uobičajenom redu drugi dio ovog međunarodnog susreta protekao je u dvodnevnom radu simpozija na početku kojeg je, u nazočnosti visokih vatrogasnih dužnosnika Češke kojem je promovira tradicionalni zbornik radova. Na 388 stranica, svojim radovima predstavilo se 40 autora, među kojima iz Hrvatske, gospođa Biserka Vlahović, kao predstavnik svog grada i Đuro Gajdek, kao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice.


Od ukupnog broja sudionika samog simpozija, njih deset odabrano je da svoju temu predstavi i s prezentacijom. Među odabranim bio je i autor Gajdek, koji je za ovu prigodu, napravio, fotografijama i dokumentima bogat prikaz motorizacije vatrogastva u Zagrebu te nabavu prvih dvaju vatrogasnih vozila na elektro-pogon, 1911. godine, za potrebe stalne vatrogasne straže grada Zagreba.
Na ovom međunarodnom skupu podijeljeno je i niz priznanja, prije svega sudionicima s dugogodišnjim stažem dolazaka na skup, ali i prema aktivnim sudjelovanjem na njemu. Pored ostalih, dodijeljene su samo dvije diplome za izvanredan doprinos u radu skupa, koje su uručene gospodinu Henrichu Krennu, dugogodišnjem kustosu Muzeja vatrogastva grada Beča i Đuri Gajdeku, kao publicisti koji je proteklih 15 godina, svake godine sudjelovao u radu skupa sa stručnim prilogom i prezentacijom o njemu.
U ime Hrvatske vatrogasne zajednice Đuro Gajdek je uručio medalju i diplomu za međunarodnu suradnju gospodi: dr. Jean Fracois Schmauchu iz Francuske i Peteru Doolardu iz Nizozemske, poznatim vatrogasnim dužnosnicima i povjesničara u tim zemljama.
Vrijeme za predstavljanje Hrvatske, autor Gajdek je iskoristio da prezentira novoizašlu foto-monografiju HVZ-a, o Gjuri Stjepanu Deželiću, autora dr. Đure Deželića, praunuka ali vrsnog životopisca i Đure Gajdeka. Tako će se ova knjiga naći u vatrogasnim bibliotekama središnjeg Muzeja Njemačkog vatrogastva u Fuldi, u Muzeju vatrogastva grada Beča, i sličnih muzeja diljem Austrije: u Linzu, Eisenstadtu i Grazu i Metliki, Sloveniji.
Druženje povjesničara ovog jedinstvenog međunarodnog skupa, nastavilo se radno i to razmjenom odličja, znakovlja i tiskovina, na kraju svečane večere, nakon koja je nastavljeno raspravljanje o novostima u ovom krugu izuzetnih entuzijasta ali i velikih znalaca.
Susret vatrogasnih prijatelja završen je odlaskom u Brno, obilaskom vatrogasne škole pri tamošnjem Ministarstvu unutarnjih poslova, tijekom kojeg su oni, tehnički „potkovani“ saznali niz novosti iz suvremene vatrogasne tehnike. I na kraju uslijedio je i neizbježan posjet povijesnoj tvrđavi Špilberk, u kojoj je tamnovao i hrvatski barun Trenk te plovidba umjetnim jezerom nedaleko grada Brna.

Đuro Gajdek



Hrvatska Vatrogasna Zajednica