Požar na Svilaji

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/pozar_svilaja.jpeg

Dana 9. srpnja u 16:12 sati zaprimljena je dojava o požaru niskog raslinja, borove i hrastove šume na Svilaji, između Otišića i Maljkova.

Dana 9. srpnja u 16:12 sati Županijski vatrogasni operativni centar Split zaprimio je dojavu o požaru niskog raslinja, borove i hrastove šume na Svilaji, između Otišića i Maljkova. Prvog dana u gašenju požara djelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 7 vatrogasaca iz DVD-a Vrlika i Sinj s tri vozila. Procijenjena opožarena površina je 300 ha.

Od ranog jutra u ponedjeljak 10. srpnja 2017. zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika sa ukupno 6 protupožarnih aviona angažirane su na požarištu Svilaja-Otišić.

- Najvećim dijelom požar na Svilaji stavljen je pod kontrolu, jedan manji dio još je aktivan, iznad sela Maljkova. Radi se o nepristupačnom terenu. To nije minski sumnjivo područje ali je za opremu i zemaljske snage potpuno nepristupačan zbog čega se čeka pomoć iz zraka – rekao je zapovjednik DVD-a Sinj Stipe Ančić.
Za sada je opožareno oko 300 hektara. Na terenu je desetak gasitelja s tri vozila DVD-a Vrlika i DVD-a Sinj.

Foto: Dalmacija danas



Intervencije