Požari u nekoliko županija

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/zemunik2_10072017..jpg

Zabilježeno je nekoliko požara na području Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja koji je izbio 08. srpnja u 16:22 sati na Kozjaku zapadno ispod vrha Bat još uvijek je aktivan. Tijekom 10. srpnja požar su gasila 3 protupožarna zrakoplova Air-tractor. Trenutna opožarena površina nije procijenjena. Požar ništa ne ugrožava, a daljnje gašenje ovisit će i o raspoloživosti zračnih snaga.

Požar raslinja za koji je vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. srpnja u 02:59 sati između mjesta Čavoglave i Muč ugašen je u 08:13 sati. Požar je zahvatio 5,25 ha trave i niskog raslinja, a u gašenju je sudjelovalo 11 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Drniš te DVD-a Ružić i Muć.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10 svibnja u 11:36 sati dojavu o požaru raslinja na brdu Midenjak kod mjesta Ružić. Požar je zahvatio 3,5 ha većinom trave i niskog raslinja te smrike.
U gašenju požara sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP Drniš te DVD-a Drniš i Ružić te 3 protupožarna zrakoplova Air tractor.
Požar je ugašen u 14:35 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10 svibnja u 12:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Topića kod Unešića. Požar je zahvatio 0,15 ha većinom trave, niskog raslinja i makije.
U gašenju požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP Drniš te DVD-a Perković i Unešić. Nakon što su iz zraka uočili požar u preletu su sa po jednim naletom na požarište djelovala i 2 protupožarna zrakoplova Air tractor.
Požar je ugašen u 13:37 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10 svibnja u 13:34 sata dojavu o požaru raslinja na području Kaočina na Miljevačkom platou. Požarom je zahvaćeno 8 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju je sudjelovalo 23 vatrogasca sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD Drniš te DVD Promina, a od zračnih protupožarnih zrakoplova 2 Canadaira i 2 Air tractora.
Požar je ugašen u 19:08 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10 svibnja u 14:00 sati dojavu o požaru raslinja na području Nunići - Macure. Požar je zahvatio 18 ha niskog raslinja, smrike i borove šume.
U gašenju požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz DVD-a Sveti Juraj Kistanje, Ervenik i Dubravice te 2 protupožarna zrakoplova Air tractor.
Požar je ugašen u 18:17 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10 svibnja u 15:28 sati dojavu o požaru raslinja na području Suhopolja kod Kijeva. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave, niskog raslinja i grabove šume. U gašenju je sudjelovalo 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Kijevo i Knin.
Požar je ugašen u 20:55 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10 svibnja u 16:41 sati dojavu o požaru raslinja na lokaciji Put Dragačina kod Rasline. Požarom je zahvaćeno oko 40 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju je sudjelovalo 37 vatrogasca sa 14 vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice, DVD-a Šibenik, Vodice, Zaton, Pirovac, Bilice, Brodarica Krapanj i Zablaće, a od protupožarnih zrakoplova angažirana su 2 Canadaira i 2 Air tractora.
Požar je lokaliziran u 23:45 sati, a tijekom noći na osiguranju i saniranju požarišta sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa 3 vozila iz JVP Šibenik i DVD Zaton.

Zadarska županija

ŽVOC Zadar zaprimio je 10 svibnja u 12:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Smokovića kod zračne luke Zemunik. Opožareno je oko 1 ha trave i niskog raslinja.
U gašenju je sudjelovalo 7 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP Zadar te 1 protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je ugašen u 14:03 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 10 svibnja u 16:41 sati dojavu o požaru raslinja na području Privlake kod Gornjih Begonjića. Radilo se o više pojedinačnih točkastih požara na području od oko 800×400 metara koje nije u potpunosti opožareno u kojem je opožarena trava, nisko raslinje te oko 100 čokota vinove loze. U gašenju je sudjelovalo 5 vatrogasaca sa 2 vozila iz DVD Privlaka.
Požar je ugašen u 18:30 sati.

ŽVOC Zadar zaprimio je 10 svibnja u 18:13 sati dojavu o požaru raslinja na području Poljica. Požarom je zahvaćeno oko 1 ha trave, niskog raslinja te niske hrastove šume.
U gašenju je sudjelovalo 17 vatrogasaca sa 6 vozila iz JVP Zadar DVD-a Pljusak te 1 protupožarni zrakoplov Air tractor.
Požar je ugašen u 20:20 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. srpnja u 16:12 sati na Svilaji, između Otišića i Maljkova još je uvijek aktivan. Zbog nepristupačnog terena za vatrogasce tijekom 10. srpnja požar su gasila ukupno 4 protupožarna zrakoplova Canadair te 3 Air Tractora uz nazočnost vatrogasaca iz DVD-a Vrlika i zapovjednika operativne zone Sinj, u dijelu kojem mogu pristupiti požarištu. Procijenjena opožarena površina je veća od 300 ha. Nema ugroza za naselja. Za daljnje djelovanje na požarištu vidjeti će se tijekom 11. srpnja ovisno o dostupnosti zračnih snaga.

ŽVOC Split zaprimio je 10. srpnja u 13:27 sati dojavu o požaru raslinja na području Segeta Gornjeg. Požarom je zahvaćeno između 100 do 130 ha trave, niskog raslinja, makije, borove šume i nešto maslina.
U gašenje požara je tijekom dana sudjelovao 101 vatrogasac sa 26 vozila iz DVD-a Seget Vranjica, Trogir, Okrug, Marina, Slatine, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin, Podstrana, Dugi Rat, Žrnovnica i Omište, JVP Split sa županijskim sezonskim vatrogascima te DIP Divulje. Od protupožarnih zrakoplova angažirana su 3 Canadaira te 1 Air tractor. U večernjim satima požar je stavljen pod određeni nadzor vatrogasnih snaga, nema novog širenja, a tijekom noći je na saniranju požarišta bilo angažirano 44 vatrogasca sa 12 vozila iz nekih od već navedenih postrojbi.
Požar se još ne smatra lokaliziranim.

ŽVOC Split zaprimio je 10. srpnja u 13:45 sati dojavu o požaru raslinja kod Selca na otoku Braču. Požarom je zahvaćena još ne procijenjena površina trave, niskog raslinja, makije i borove šume. U gašenje požara sudjelovale su vatrogasne snage iz svih postrojbi sa otoka Brača odnosno iz DVD-a Selce, Bol, Supetar, Milna i Pučišća sa ukupno 50 vatrogasaca i 11 vozila. Od protupožarnih zračnih snaga u gašenju požara sudjelovao je 1 Canadair te 2 Air Tractora. Oko 20:25 sati požar je stavljen pod nadzor, spriječeno je daljnje širenje, a tijekom noći je na saniranju požarišta bilo angažirano 26 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz već navedenih postrojbi sa otoka Brača.
Požar se još ne smatra lokaliziranim.

Izvor: VOS

***********

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u ponedjeljak, 10. srpnja 2017. cjelodnevno su angažirane u gašenjima požara.
Tako su do 16 sati zračne snage sudjelovale u gašenju devet požara na područjima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga se i dalje nastavljaju. Brzim izlaskom i maksimalnim angažmanom zračne snage ulažu maksimalne napore kako bi sva požarišta čim prije bila stavljena pod nadzor.

Na prostranom požarištu Svilaja-Otišić požar su gasila tri Canadaira CL-415 te tri Airtractora AT-802. Angažman zračnih snaga se nastavio na požarištu u Zemuniku Donjem gdje su u gašenju sudjelovale zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze i Zračne luke Zadar, a u pomoć im je pristigao i jedan Canadair CL-415. Vatra je brzo ugašena te je zaustavljeno njeno širenje prema vojarni u Zemuniku.

Pravovremenim izlaskom na teren tri Airtactora su u vrlo kratkom vremenu zajedno sa zemaljskim snagama uspjela ugasiti i tri požara u Ružićima, Radošiću i Štikovu kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji.

Akcije gašenja požara nastavljene su u Miljevcima gdje su bila angažirana dva Canadaira i dva Airtractora. Nakon toga snage su preusmjerene u Seget kod Trogira gdje požar gase tri Canadaira, dok su u Nuniću kod Kistanja djelovala dva Airtractora.

Požar je izbio i na Braču gdje je na požarište Selce upućen jedan Canadair.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 44 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 15 Splitsko-dalmatinskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 400 sati naleta, pri čemu su izbacili više od 13 000 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i tonu vatrogasne opreme do požarišta.

Izvor: M. Karačić

Foto: HRZ i PZO, M. Karačić



Intervencije