Radni sastanak sa izvršiteljima i sudionicima Plana aktivnosti

Slika /arhiva/multimedia/OK-pa_ksaver_1.jpg

U ponedjeljak, 1. lipnja 2020. godine u prostoru Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu održan je još jedan sastanak sa izvršiteljima i sudionicima Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini.

Siniša Petkoviček, voditelj Odjela za operativne poslove i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, sastanak je započeo približavanjem dosadašnjih aktivnosti vatrogasnog sustava te istaknuo kako je trenutno pred HVZ-om vrlo važna zadaća rješavanja pitanja unutarnjeg ustroja sada kada je ono postalo državna upravna organizacija nadležna za vatrogastvo. Napomenuo je također kako je velik dio uvježbavanja prije protupožarne sezone uspješno odrađen usprkos nepovoljnim okolnostima koje su se očitovale kroz pandemiju COVID-19 i potres koji je pogodio Grad Zagreb. Tijekom najtežih dana krize vatrogasni sustav ostao je postojan pa je od koronavirusa oboljelo ukupno četiri vatrogasca, a vatrogasni sustav je svoje zadaće u jeku pandemije i zagrebačkog potresa odrađivao na izuzetnoj razini. Petkoviček se osvrnuo i na dosadašnje brojke koje pokazuju da je u dosadašnjem dijelu 2020. godine aktivno bilo 2558 požara dok je u 2019. ta brojka iznosila 2680. Došlo je do povećanja opožarene površine u odnosu na prošlu godinu pa je do sad gorilo 32252 ha dok je u 2019. izgorilo nešto više od 16000 ha. Ovogodišnja količina opožarene površine najveća je u zadnjih 10 godina. Uvod u sastanak završio je naglašavanjem daljnjih potreba osposobljavanja ljudi i komunikacijskog aspekta na čemu počiva naglasak HVZ-a u daljnjem razvoju.

Predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda, Lovro Kalin istaknuo je kako će DHMZ i ove godine tijekom požarne sezone provoditi aktivnosti planiranja sezonske, polutjedne i tjedne prognoze, izdavanja upozorenja, analiza velikih požara te indeksa opasnosti od šumskih požara (FWI). Osvrćući se na moguće vremenske prilike Kalin je rekao kako  prognoze nisu najpovoljnije pošto smo imali jako suho proljeće dok se za ljeto predviđaju iznad prosječne temperature što stvara veći rizik od požara tijekom vrhunca protupožarne sezone.

Predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pukovnik Rajko Mijatović, potvrdio je kako su vojne snage spremne za novi vrhunac požarne sezone. Istaknuo je kako je u odnosu na prošlogodišnjih 48 angažmana zračnih snaga ove godine ta brojka porasla na njih 90 što svjedoči o zahtjevnosti ovogodišnje protupožarne sezone. Tomislav Marić iz Odašiljača i veza je rekao kako će nastaviti sve dosadašnje aktivnosti među kojima je istaknuo projekt u izradi kojim bi se postavile dvije dodatne nadzorne kamere na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Čedomil Švarc iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe spomenuo je iznimno važnu i uspješnu edukaciju za čak osmoricu vatrogasaca na kojoj su učili o korištenju AMC portala. Veliki napori ulažu se i od strane Hrvatskih šuma koji je istaknuo kako trenutno nadziru 46 lokacija te imaju postavljene 92 kamere. Također, upravo danas je osnovana dojavna služba koja će izuzetno pomoći u vatrozaštiti. Planira se također i građenje novih šumskih prosjeka, čak 100 km požarnih cesta u kršu i samostalan nastavak promidžbenih aktivnosti u vidu plakata postavljenih na plažama u priobalju.

Predstavnici HAC-a, Hrvatskih cesta, Autocesta Rijeka- Zagreb, Zagreb- Macelj te Bine Istre također su potvrdili kako nastavljaju svoje aktivnosti u vidu čišćenja, pripremanja i organizacije prometnica. Predstavnici ostalih subjekata Programa aktivnosti ukratko su se osvrnuli na provedbu aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Zaključeno je da se je većina propisanih aktivnosti usprkos izazovima uzrokovanim virusom COVID-19 uspješno odrađena no naglašena je potreba i za daljnjim poduzimanjem svih propisanih radnji i aktivnosti kako bi se sve potrebno odradilo i početak požarne sezone što spremnijim.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica