Radovi u Vatrogasnom vježbovnom centru u Šapjanama

Slika /arhiva/multimedia/IMG_3203.jpg

U Vatrogasnom vježbovnom centru u Šapjanama danas su svečano započeli radovi u kojima sudjeluju pripadnici inženjerije Hrvatske vojske.

Rezultat je ovo suradnje Ministarstva obrane i Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, a koji će pomoći u završetku ovog centra za sve žurne službe. Današnji su radovi uključivali iskope i druge zemljane radove u uređenju novih vježbovnih polja, a koji služe za gašenje, spašavanje u tunelima i prometnicama, obuku vatrogasnih timova s potražnim psima i sl.

„Današnji su radovi velika potpora u završetku ovoga centra i na tome smo zahvalni MORH-u, kao i glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću koju je uspostavio ovu suradnju“, rekao je uvodno Slavko Gauš, predsjednik VZŽ Primorsko-goranske. Dodao je kako će ovaj centar imati međunarodni karakter i biti na raspolaganju svim predstavnicima službi koje sudjeluju u spašavanju. „Ponosan sam na ovo što je postignuto, a naša težnja da Divulje budu centar za požare otvorenog prostora, Slavonija za poplave, Zagreb za akcidente, a Šapjane centar s naglaskom na određene segmente kao što su spašavanje u potresima i ruševinama se ostvaruje“, kazao je Gauš.

I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je zadovoljstvo s ovim centrom u koji su već dolazili vatrogasci na obuku iz svih dijelova svijeta. „HVZ će i dalje potpomagati dalje izgradnju ovog centra. Ujedno bih zahvalio MORH-u na pomoći s kojim odlična suradnja traje godinama, izmjenjujemo resurse i tako obučavamo kadrove. Ovo će biti jedan zajednički centar za sve sudionike sustava Domovinske sigurnosti“, zaključio je. A u ime MORH-a današnjem otvaranju je prisustvovao i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH general bojnik Krešo Tuškan koji je zahvalio vatrogascima na svemu što čine. „Vatrogasci i vojska surađuju na brojnim aktivnostima i zato danas radimo na infrastrukturi koja će pomoći u razvoju sposobnosti raznih službi, a koje imaju isti cilj, a to je pružanje sigurnosti našim građana“.

Župan Zlatko Komadina je podsjetio kako je Hrvatska vojska ovaj objekt predala na korištenje županijskoj vatrogasnoj zajednici. „Županija je do sada osiguravala sredstva za radove ovoga centra, a naša je želja da ovo postane državni centar. Sam projekt je težak 70 milijuna kuna, a težnja nam je da se on počne financirati iz državnog proračuna kao i putem kandidiranja iz  sredstava EU fondova. U slučaju nekih većih akcidenata ovdje bi bio izmješteni zapovjedni centar, centar za 112 i za sve ostale žurne službe“, objasnio je.

Podsjetimo kako je ove godine dovršena energetska obnova upravne zgrade, a početkom današnjih radova omogućit će se potpuna funkcionalnost ovog višenamjenskog kompleksa.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica