Obilježen Dan vatrogastva

Slika /arhiva/multimedia/VRH_6880.jpg

Povodom obilježavanja Dana vatrogastva i blagdana sv. Florijana, za izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice upriličeni su prijemi u Uredu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te Uredu predsjednika RH Zorana Milanovića.

Uz premijera Plenkovića, prijemu su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Premijer Plenković je na početku, u ime Vlade RH, zahvalio vatrogascima na svemu što rade u očuvanju sigurnosti građana, ali i na očuvanju tradicije. I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je na početku susreta istaknuo važnost tradicije vatrogastva koja je dulja od 150 godina, a koju danas čini zajedništvo profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Podsjetio je i kako su u HVZ-u podjednako važni i seniori, ali i mladež te da ljudi u vatrogastvu predstavljaju najveću vrijednost. „Vatrogasci su i u ovim teškim vremenima dali veliki obol, počevši od pandemije u kojoj je dnevno više od 1000 vatrogasaca anagažirano na brojnih aktivnostima, do gašenja velikog broja požara te sanacije posljedica potresa pri čemu su do danas vatrogasci zabilježili više od 4500 tehničkih intervencija. Također, zagrebačkim su vatrogascima u ispomoć stigli i vatrogasci iz ostataka RH i na tome ih hvala. Naravno, pripremamo se i za požarnu sezonu koja će biti najavljena vježbom Sigurnost 20 koja će se održati krajem svibnja“, kazao je Tucaković. Zahvalio je i Vladi RH što je prepoznala važnost vatrogastva i Hrvatske vatrogasne zajednice čemu se pridružio i predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader podsjetivši kako sada vatrogastvo ima državnog tajnika, a struka konačno ima mogućnost upravljanja sustavom. Podsjetio je i kako se neprestano radi na napretku vatrogastva pa su tako nabavljena vozila, telekomunikacijska oprema, kombi vozila preko Ministarstva poljoprivrede, a radi se i na Vatrogasnoj mreži radi ravnopravnog financiranja.

Krstičević je također istaknuo važnost vatrogasaca u ovim kriznim trenucima te je čestitao vatrogascima njihov dan. „Ustrojavanje OVZ-a u Divuljama olakšava aktiviranje zračnih snaga što u konačnici olakšava funkcioniranje sustava“, rekao je i pohvalio uvođenje novih tehnologija. Naglasio je i važnost prevencije u Mjesecu zaštite od požara s ciljem smanjenja požara u ljetnom razdoblju. Božinović je također istaknuo kako su se vatrogasci dokazali u punini kao operativna snaga na koju se može osloniti.

Plenković se zahvalio i vatrogascima na angažmanu koji su pokazali u sanaciji potresa, a poduzete aktivnosti vatrogasaca ukratko je predstavio zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih. Iskoristio je priliku i zahvalio svim kolegama koji su došli na ispomoć u RH, a naglasio je i kako se neprestana obuka u ovoj nedavnoj situaciji pokazala opravdanom, s čime se složio i premijer kazavši kako su vatrogasci odradili sjajan posao.

I Dino Kozlevac je zahvalio Vladi RH na svemu što je napravila za vatrogastvo i istaknuo kako su vatrogasci dali maksimalan doprinos u borbi protiv koronavirusa, što je osobito došlo do izražaja u Istarskoj županiji dokazavši tako da su vatrogasci snaga na koju treba računati što je također pohvalio premijer Plenković.

Predsjednik Milanović zahvalio vatrogascima

I predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je izaslanstvo HVZ-a i čestitao Dan vatrogastva, zahvalivši im na svemu što čine za sigurnost građana. Zapovjednik Tucaković je ukratko upoznao Predsjednika s novom organizacijom HVZ-a u kojoj je ono postalo tijelo državne uprave. „Ovime je vatrogastvo steklo samostalnost što se osobito pokazalo dobrim kako kod gašenja požara, tako i prilikom nedavnih dviju kriznih situacija koje su nas pogodile. Hrvatska vatrogasna zajednica je uz vojsku i policiju, najorganiziranija snaga u RH“, kazao je.

Dan vatrogastva obilježen je i polaganjem vijenaca dvama velikanima HVZ-a. Gjuri Stjepanu Deželiću položen je vijenac i zapaljene su svijeće, zajedno s Ivanom Nađom, predstavnikom Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, a obilježavanje Dana vatrogastva je zaključeno i paljenjem svijeće na grobu počasnog predsjednika Teodora Frickog.

Spomenimo kako su izaslanstvo HVZ-a činili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, član Nacionalnog odbora, Koordinacija istočne Hrvatske Željko Palković, član Nacionalnog odbora, Koordinacija Istra, Lika i Primorje Slavko Gauš, član Nacionalnog odbora, Koordinacija Dalmacija Ivo Franušić, član Nacionalnog odbora, Koordinacija središnje Hrvatske Đuro Petrić, član Nacionalnog odbora, Koordinacija sjeverozapadne Hrvatske Nedeljko Vukalović, zamjenici predsjednika Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Dino Kozlevac i Nikica Mužević, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih i glavna urednica časopisa „Vatrogasni vjesnik“ Nina Francetić.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica