Vježba „NAMIRG Pula 2019“

Slika /arhiva/multimedia/IMG_1712.JPG

U pulskome je akvatoriju danas uspješno održana vježba „NAMIRG Pula 2019“ koja je za cilj imala provjeru mehanizama reagiranja prilikom intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, uključujući gašenje požara na plovilima te traganje i spašavanje.

Ovom je vježbom ujedno završena aktivnost provedena u sklopu projekta NAMIRG -  North Adriatic Maritime Incident Response Group, a koja je trajala dvije godine. Njome je oformljena zajednička postrojba koja obuhvaća 27 vatrogasaca iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a koja ima za cilj zajedničku zaštitu Jadranskog mora.

Vježbu je pratio i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, predsjednik HVZ-a Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, obnašatelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić te brojni drugi promatrači.

„Najveći sigurnosni izazovi današnjice su prekogranični tako da i odgovori moraju biti prekogranični. Današnjom smo vježbom upravo to i potvrdili, a njome je Hrvatska postala certificirana za gašenje požara na moru“, rekao je ministar Božinović podsjetivši kako je Hrvatska posljednjih godina zabilježila nekoliko akcidenata na moru što je dokaz kako je ovakva osposobljenost žurnih službi više nego potrebna. Dodao je i kako Vlada RH sljedećeg tjedna usvaja novi Zakon o vatrogastvu što je nazvao revolucionarnim iskorakom jer se vatrogasni poslovi konačno prepuštaju vatrogascima.

Zadovoljstvo vježbom, ali i cijelim projektom NAMIRG, nije krio ni vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac: „Nesreće ne poznaju granice stoga nam je cilj zajednički zaštititi more, a ova je suradnja dokaz kako transgranična suradnja može i treba unaprijediti sustav“. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u njezinoj organizaciji, posebno se zahvalivši Lučkoj kapetaniji i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Vježbu je uspješnom ocijenio i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković ustvrdivši kako će vatrogasci brže i uspješnije odgovarati na akcidente kakve smo bilježili u povijesti.

U vježbi su, osim vatrogasnih snaga VZŽ Istarske, sudjelovali i Županijski operativni centar, Lučka kapetanija Pula, MUP RH PU Istarska, Obalna straža RH, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo OS RH, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Hrvatski crveni križ, remorker Uljanika, Dezinsekcija Rijeka, Stožer CZ Istarske županije i trajekt Jadrolinije.

Prilog HRT4  https://www.youtube.com/watch?v=oNaYjkMQJL0



Hrvatska Vatrogasna Zajednica