Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s pomorskih objekata

Slika /arhiva/multimedia/IMG_1538.JPG

Današnjim otvaranjem stručnog skupa u Puli pod nazivom „Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s pomorskih objekata“, započelo je dvodnevno događanje koje će sutra završiti vježbom „NAMIRG Pula 2019“.

Vježba će ujedno biti i završetak EU projekta koji je za cilj imao osposobljavanje za spašavanje ugroženih osoba iz okruženja požara uz upotrebu helikoptera s naglaskom na aktivnosti vezane za gašenje i spašavanje ljudi na moru.

Kako je na otvaranju ovog skupa rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, Jadransko je more jedan od najvažnijih resursa u RH te je važno raditi na njegovu očuvanju. „Sutrašnja će vježba biti pokazatelj koliko su vatrogasci spremni reagirati u svakom trenutku te raditi na spašavanju, ali i na sprečavanju nesreća na moru“, rekao je Kozlevac te se zahvalio na potpori u organizaciji ovog događanja Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture, Istarskoj županiji, ali i svima ostalima koji su sudjelovali u uspješnoj realizaciji ovog projekta.

I gradonačelnik Pule Stjepan Miletić pohvalio je organizaciju jednog ovakvog skupa rekavši kako su nas događaji iz nedavne prošlosti podsjetili koliko je važno da svi damo doprinos u očuvanju mora i njegovoj zaštiti.

A da je onečišćenje mora izuzetno važna tema, podvukao je i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin rekavši kako je onečišćenje mora u Raškom zaljevu dokaz koliko je važno imati sustav koji na jednu takvu havariju može promptno reagirati.

„Jadransko more naš je jedinstveni identitet“, kazao je kapetan Siniša Orlić, izaslanik predsjednika Vlade RH te pomoćnik ministra mora, prometa i veza, „a dijelimo ga s našim susjedima te je važno zajednički raditi na njegovoj zaštiti“. Naglasio je i kako je mogućnost njegova onečišćenja jako velika te je važno imati dobru suradnju što će pokazati i sutrašnja međuresorna pokazna vježba.

Panel izlaganja

Predavanja su tematizirale slučaj „Fidelity“ u kojem je na brodu 22. lipnja 2018. koji se nalazio u Raškom zaljevu došlo do izlijevanja goriva u more. Raški zaljev je ekološki zaštićeno područje te je njegova sanacija morala biti odrađena bez upotrebe kemikalija. Također su bile onečišćenje brodice koje su se tamo nalazile, ugroženo je uzgajalište školjaka, a kupanje je bilo zabranjeno što je predstavljalo i turistički problem s obzirom da je ljetna sezona počela. O navedenoj su temi, svatko iz svojeg djelokruga rada, predavanje održali kapetanica Dolores Brenko-Škerjanc iz Lučke kapetanije Pula, Toni Dujmović iz tvrtke Dezinsekcija d.o.o., Gordan Stanković iz Odvjetničkog društva Vukić & partneri, Biserka Vištica iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture koja je govorila o ekološkoj šteti koju je ova nesreća izazvala. Osvrt na problematiku onečišćenja mora sa stajališta pravne regulative dala je i Snježana Frković iz Državnog odvjetništva.

Predavanje je održao i Dino Kozlevac koji je opisao iskustva Vatrogasne zajednice Istarske županije u postupanjima na moru. Kazao je da su vatrogasci služba koja može djelovati na moru, ali i koja je svoje aktivnosti odradila u suradnji s lučkim kapetanijama koja je za to prvenstveno i nadležna. Dao je pregled dosadašnjih vatrogasnih intervencija na moru u kojima su sudjelovali, spomenuvši i havariju na brodu Und Adriatic 2008. godine. Istarski su vatrogasci sudjelovali i na sanaciji Raškog zaljeva, od uklanjanja ugljikovodika, pranja obale i brodica do postavljanja brana. Sve je to dokaz koliko je važno imati osposobljene ekipe vatrogasaca za intervencije na moru, rekao je Kozlevac i dodao kako HVZ treba biti inicijator ovakvih osposobljavanja. Na kraju je sve pozvao na sutrašnju vježbu kojom će se demonstrirati suzbijanje onečišćenja mora te gašenje požara plovila, a u kojoj će sudjelovati 27 vatrogasaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica