Sudjelovanje pripadnika DVIP Split u Boranci

Slika /arhiva/multimedia/boranka-hvz.jpg

U kampanji Boranka, najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, i ove su godine sudjelovali vatrogasci, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split HVZ-a.

U sklopu ovog projekta, učenicima četvrtih i šestih razreda osnovne škole održali su 17. i 18. listopada predavanja o šumskim požarima. Cilj ovih edukacija je podizanje svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti prirode i šuma, te prevenciji i zaštiti od požara. Bila je ovo prilika da vatrogasci objasne kako visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije.

Podsjetimo kako je kampanja Boranka pokrenuta prošle godine iz Splitsko-dalmatinske županije, gdje je oko 2 500 volontera sadilo šumu na Mosoru koja je stradala u požaru 2017. godine, a u edukativnim aktivnostima je sudjelovalo više od 5.000 djece u 50-ak vrtića i škola. Projekt su zajednički pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, a akcije sadnje stabala odvijaju se vikendima tijekom jeseni, kada su za to najbolji uvjeti u prirodi.

U sklopu kampanje, od izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice, tzv. Boralice. Građani se u akcije pošumljavanja osim volontiranjem, mogu uključiti i korištenjem Boralica pa tako mogu sami nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem web aplikacije posaditi drvce u virtualnu šumu.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica