Europska Vatrogasna Akademija (EFA)

Slika /arhiva/multimedia/EFA_NI/u0160.JPG

Od 11.7. do 12.7.2019. godine održana je u Nišu (Srbija) 20. sjednica Europske Vatrogasne Akademije. Na sjednici su nazočila 22 predstavnika iz 7 zemalja (Albanija, Austrija, Bugarska, Nizozemska, Njemačka, Srbija i Hrvatska). Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je Mario Starčević, tajnik Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice.

EFA

EFA predstavlja međunarodnu udrugu koja ima za cilj spojiti vatrogasne organizacije, znanstvene ustanove i tvrtke u cilju poboljšanja sustava vatrogastva, te potaknuti zainteresirane dionike u razmjeni iskustava u području razvoja novih tehnologija, a u svrhu unapređenja sustava vatrogastva i zaštite od katastrofa. Trenutno predsjedavajući EFA-e je Albrecht Rőme, predsjednik njemačke savezne agencije za pružanje tehničke pomoći (Technisches Hilfswerk - THW). Na sjednici su iznesene sljedeća izlaganja:

Novi digitalni, na satelitskim snimkama bazirani sustav GEOSPIRS

Novi digitalni, na satelitskim snimkama geomorfoloških dinamičkih analiza bazirani sustav identificira kritične točke obzirom na potrese i klizišta. Praktična korist je npr. analiza postojećih infrastruktura, odnosno planiranih novih infrastruktura obzirom na opasnosti kod potresa i pojave klizišta.

50 % zemaljske površine je u stalnim promjenama, odnosno nestabilnom stanju. Sustav GEOSPIRS se bazira na analizi površine zemlje, s krajnjim podacima ugroženosti prilikom potresa i klizišta. Metoda je vrlo jednostavna, jeftina i dokazana je na nekoliko primjera analize infrastrukture nakon potresa.

Vatrogasne kacige nove generacije i laserski detektori

Srpska tvrtka Harder digital SOVA u okviru koncerna HD Opto Grupacije trenutno razvija uređaje koji mogu značajno unaprijediti rad vatrogasnih postrojbi. Jedan je od njih vatrogasna kaciga s interaktivnim vizirom, te lasrska kamera koja omogućuje prepoznavanje osoba i predmeta u ili iza zadimljenih prepreka.

EU-projekt SAYSO

Uspješno je završen EU-projekt SAYSO, koji je razvio standardne postupke i sustave za jačanje sposobnosti koordinacije operativnih snaga u području civilne zaštite. Načela projekta primjenjuju se operativno već u Grčkoj. Jedan od niza izlaznih rezultata je popis simbola i definicija korištenih u civilnoj zaštiti. Detalje o projektu može se pročitati na: https://www.sayso-project.eu

Katwarn

Katwarn je austrijska i njemačka multifunkcionalna informacijsko-komunikacijska infrastruktura za uzbunjivanje i obavještavanje stanovništva, koji mogu koristiti i privatne tvrtke. Karakteristike sustava su konstantan razvoj i primjena novih tehnologija, te vrlo jednostavno korištenje.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica