Izvršni odbor i Skupština CTIF-a

Slika /arhiva/multimedia/Izvršni_odbor_CTIF.JPG

Dana 18. i 19. srpnja 2019. godine u Martigny-u (Švicarska) održani su Izvršni odbor i Skupština Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) u sklopu 22. međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži CTIF-a. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljao je u ime dopredsjednika CTIF-a i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera tajnik Operativno-tehničkog stožera HVZ-a Mario Starčević.

Izvršni odbor CTIF-a

Sporazumi, priručnici i standardi

Međunarodna udruga javnog prijevoza (UITP), koja objedinjava članove iz 99 zemalja svijeta, a koja se bavi javnim prijevozom, organizira osposobljavanja vatrogasaca. CTIF je u tom pogledu potpisao memorandum o suradnji.

U pripremi je izdavanje standardnih operativnih postupaka za korištenje dronova u vatrogastvu od strane Europske udruge žurnog broja (EENA).

Dopunjeni priručnik za interventne postrojbe Međunarodne atomske agencije bit će dostupan na svim svjetskim jezicima. Sponzor priručnika je CTIF.

ISO 17840 je prvi ISO dokument koji se bavi reguliranjem vatrogasne aktivnosti (na intervencijama s cestovnim vozilima).

Konferencije, odbori i radne grupe

Sljedeće konferencije CTIF-a održat će se 25. i 26. listopada 2019. godine u Češkoj (Ostrava) i u Oslu (Norveška) 2020. godine.

Osniva se nova radna grupa za intervencije u tunelima, s prvom sjednicom u Norveškoj.

Sljedeća Skupština CTIF-a održat će se 17. lipnja 2020. godine u okviru sajma Interschutz u Hannoveru.

Krajem 2019. godine održat će se sjednica Izvršnog odbora CTIF-a s predsjednicima odbora i radnih tijela CTIF-a u vatrogasnoj školi u Ig-u (Slovenija).

Odbor za dobrovoljno vatrogastvo održan je u Talinu (Estonija). Vatrogasna zajednica Austrije pokreće inicijativu osnivanja 10 dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi u Moldaviji.

Za predsjednika Odbora za požare raslinja CTIF-a potvrđen je Jean Marc Bedognija (Francuska).

Odbor za natjecanja CTIF-a podržava uključivanje drugih vrsta natjecanja u službena natjecanja CTIF-a. CTIF inzistira da se vatrogasna natjecanja učine što zanimljivijima za što veći broj država. Natjecanja bi trebala biti što jednostavnija da što više država može sudjelovati. Razmatra se uključivanje postojećih natjecanja kao što su TFA i Fire-Combat. Predlaže se da se razmotri uključivanje novih vrsta natjecanja već na sljedećem natjecanju CTIF-a u Sloveniji 2021. godine u Celju.

 

Skupština CTIF-a

Sjednici Skupštine CTIF-a nazočili su predstavnici iz 27 zemalja.

Izbori

Tajnim glasanjem izabrani su kao dopredsjednici CTIF-a Hartmut Ziebs (Njemačka), Berczi Laszlo (Mađarska), Milan Dubravac (Slovenija), Ole Hansen (Norveška) i Zdenek Nytra (Češka Republika). Za Glavnog tajnika CTIF-a izabran je Roman Sykora (Austrija). Pritom je nakon 2 mandata kao dopredsjednik CTIF-a Ante Sanader proglašen počasnim članom CTIF-a.

Budžet

Usvojen je financijski plan CTIF-a za 2019. godinu, s planiranim prihodima i rashodima u iznosu od 105.700, 00 EUR. Pričuva CTIF-a iznosi oko 284.000 EUR.

EU-direktiva o radnom vremenu

Usvojen je francuski prijedlog da se predloži izrada posebne direktive EU za sustav civilne zaštite i dobrovoljnog rada u interventnim postrojbama.

Novosti iz EU zemalja

U Austriji će od 2020. godine sva vatrogasna vozila imati crvenu registarsku tablicu s početnim slovima FW (Feuerwehr). Već od 1.9.2019. godine svi poslodavci mogu računati na 200 EUR/dan po vatrogascu koji je bio angažiran na vatrogasnim intervencijama sa 100 i više vatrogasaca.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica