Divulje: Spremni za požarnu sezonu

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Divulje02072012.JPG

U Divuljama je, u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju, 3. srpnja održan sastanak sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima

U Divuljama je, u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju, 3. srpnja održan sastanak sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima na kojem je iznesen operativni dio Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u 2012., plan dislokacija za ovu požarnu sezonu te je predstavljen i novi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Nakon sastanka održana je novinska konferencija u kojoj su sudjelovali svi oni koji su najdirektnije uključeni u sustav zaštite i spašavanja: u ime Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, zapovjednik Zapovjedništva protupožarnih namjenskih organiziranih snaga GS OSRH general-bojnik Mate Obradović te u ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje ravnatelj Jadran Perinić i Neven Szabo, načelnik Odjela za operativne poslove i analitiku.

Ravnatelj Perinić je uvodno naglasio kako su indeksi opasnosti svake godine zbog klimatskih promjena sve veći, stoga su i pojačane mjere potrebne. Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva i tijekom godine aktivno djeluju, a sada će biti izmješteni tamo gdje je opasnost veća. Apelirao je na medije koji puno znače u kriznim situacijama; senzacija jamči gledanost i čitanost, ali stvara i štetu. Naglasio je da je odgovornost svih medija da što objektivnije izvještavaju o događajima.

Načelnik HVZ-a Željko Popović u svojoj je prezentaciji iznio kako je Program aktivnosti koji svake godine donosi Vlada RH u nadležnosti DUZS-a koje vatrogastvo, koje svakodnevno djeluje u svojim aktivnostima, anagažira u izvanrednim situacijama. Naglasio je kako je u 2011. godini bilo više od 4 000 intervencija od čega 3 700 upravo na krškom i priobalnom području. U brojkama je to značilo angažman 7394 vatrogasaca s priobalja, 1209 s kontinenta koji su dislocirani te 1000 sezonskih vatrogasaca. I ove je godine na 21 dislokaciji angažirano 1110 sezonskih vatrogasaca, mahom pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Neven Szabo iz DUZS-ovog Sektora za vatrogastva iznio je podatak da je samo u prvih 5 mjeseci ove godine bilo 5156 požara, pri čemu su smrtno stradale 23 osobe, a 43 su ozlijeđene. U prezentaciji je naglasio da je u vatrogasne snage na priobalju u 2012. godini uključeno 1057 profesionalnih vatrogasaca u JVP-ima priobalnih žuapnija, 6274 dobrovoljna vatrogasca te 75 vatrogasaca pripadnika DViP-a DUZS-a. Ukupno je 121 vatrogasac iz kontinentalnog dijela RH dislociran u sezonskim vatrogasnim bazama u jednoj smjeni.

I zračne snage su spremne, rekao je general-bojnik Mate Obradović, te mogu u samo sat vremena djelovati od najsjevernije do najjužnije točke priobalja. Požarna aktivnost se ne odnosi samo na priobalni dio već i na kontinentalni, a zračne snage su spremne na angažiranje u svakom potrebnom smislu.

Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, rekao je da već dugi niz godina sudjeluju u protupožarnoj zaštiti, a najveći je razlog upravo u tome što su šumski požari najveća opasnost za šume u RH. Ove je godine bilo oko 260 šumskih požara pri čemu je opožareno oko 7 000 ha, a svi ovi požari bili su uglavnom na napuštenom zemljištu i to je dio na koji treba obratiti pozornost, naglasio je Pavelić.

Medijima se predstavio i novi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalivši se, pritom, na ukazanom povjerenju, ali je ujedno naglasio da ukazano povjerenje znači i veliku odgovornost. Pohvalio je sve vatrogasce koji su sudjelovali u izmještanju snaga na priobalju kao i sve županijske zapovjednike.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica