Prvo licenciranje vatrogasnih potražnih timova sa psima

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_1451.JPG

U mnogim razvijenim zemljama postoji dugogodišnja tradicija obuke vatrogasnih spasilačkih potražnih pasa koji se smatraju nezamjenjivim članovima postrojbi za spašavanje iz ruševina. Danas ni Hrvatska ne zaostaje za njima.

Na terenu vatrogasnog trenažnog centra u Šapjanama u nedjelju 13. listopada održano je prvo licenciranje vatrogasnih potražnih timova sa psima. Njih osmero položilo je licencu koja vrijedi dvije godine i time dokazala da i hrvatsko vatrogastvo ima timove uvježbane za spašavanje iz ruševina. Samo licenciranje obuhvaća teorijsko znanje iz spašavanja iz ruševina, poslušnost i vodljivost psa te traženje osoba zatrpanih ispod ruševina. O tome koliko je obuka zahtjevna govori i podatak da se rezultati svakodnevne obuke vide tek nakon dvije godine, ali i činjenica da istrenirani pas s položenim ispitima vrijedi 50.000 Eura.
„Jedan pas na terenu zamjenjuje 25 ljudi, a njihov je njuh 50 000 puta jači nego ljudski“, kazao je Zoran Laslavić, predsjednik Povjerenstva za licenciranje vatrogasnih potražnih timova sa psima HVZ-a, objašnjavajući zašto je nužno da što veći broj vatrogasnih timova ima i pse u svojim redovima koji su temelj urbanog spašavanja.
Obuku pokrenutu prije 4 godine, zahvaljujući entuzijazmu opatijskih vatrogasaca, danas polako nastavljuju i vatrogasci iz ostalih dijelova Hrvatske pa se, nakon Osijeka i Zadra, i Rovinj uključio u obuku potražnih timova sa psima.
Licenciranju su prisustvovali Majda Jasenko, sutkinja iz Postojne, Matko Škalamera, pročelnik PU Rijeka DUZS-a, Mladen Šćulac, županijski vatrogasni zapovjednik VZ Primorsko-goranske, Mladen Vukelić, pročelnik Grada Rijeke, Slobodan Juračić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Matulji, Dario Matohanac, voditelj smjene JVP-a Rijeka, Goran Filinić, zapovjednik JVP-a Opatija, Danijel Stručić, voditelj grupe u JVP-u Zadar te ispred HVZ-a Nina Francetić, glavna urednica Vatrogasnog vjesnika.

V.V.
Foto: Nikola Turina



Hrvatska Vatrogasna Zajednica