Vatrogasna škola u Rijeci: treća generacija sjela u školske klupe

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/polaznici.jpg

Početak nove školske godine u Vatrogasnoj školi HVZ-a u Rijeci.

Čak 55 polaznika sjelo je u školske klupe na početku nove školske godine koja je u Vatrogasnoj školi HVZ-a u Rijeci startala 9. listopada.Škola će trajati do svibnja sljedeće godine kada će polaznici polagati završni ispit. No, prije toga, pred njima je opsežan nastavni program u trajanju od 819 nastavnih sati (447 sati teorije i 372 sata praktičnoga rada), sastavljen prema kriterijima sličnih vatrogasnih škola u svijetu. Nastava će se održavati na nekoliko lokacija (u vatrogasnim postajama Vežica i Centar, obučnome centru u Šapjanama te još nekim vatrogasnim postajama i domovima u okolici Rijeke), a sve će to nadgledati i voditi gotovo 20 nastavnika i instruktora, stručnjaka iz Vatrogasne zajednice PGŽ-a, koji svoja znanja i vještine već godinama stječu na mnogim domaćim i inozemnim stručnim skupovima, seminarima i tečajevima. Cilj je Škole svim polaznicima pružiti kvalitetno školovanje i stjecanje kompetencija koje se očekuju u njihovome budućem radu na izazovnim radnim mjestima kao što su vatrogasac i vatrogasni tehničar.

Prvi dan škole održan je u prostorijama DVD-a Jelenje, a tom su prigodom polaznike pozdravili i poželjeli im uspješan rad čelni ljudi Vatrogasne zajednice PGŽ-a – županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac i predsjednik Zajednice Slavko Gauš, dok ih je s nastavnim programom upoznao Nikica Tramontana, voditelj Vatrogasne škole, Područne jedinice Rijeka.

U dvije godine rada riječka je Vatrogasna škola stekla veliki ugled pa ne čudi da su se i ove godine za upravo tu područnu jedinicu Vatrogasne škole HVZ-a odlučili polaznici iz čak osam županija. Većinu kadeta na školovanje su uputile vatrogasne postrojbe ili zaštitarske tvrtke u kojima već rade, no, ima i onih koji sami plaćaju prekvalifikaciju jer očekuju da će im se nakon dobivanja diplome povećati šanse za zapošljavanje.

Podsjetimo, Vatrogasnu školu tj. Ustanovu za obrazovanje odraslih Hrvatska vatrogasna zajednica osnovala je u ožujku 2010. godine, potaknuta željom da Hrvatska dobije stručnu i kvalitetnu ustanovu za izobrazbu vatrogasnih kadrova. U sklopu Vatrogasne škole, prva je s radom počela Područna jedinica Rijeka i to 15. studenoga 2011. godine.

V.R.T.



Vatrogasna škola