Stručni posjet vatrogascima Poljske

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_7501.JPG

Od 17. do 18. listopada 2013. godine 29 vatrogasnih dužnosnika bilo je u stručnom posjetu vatrogascima Poljske. Izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice je predvodio načelnik Željko Popović, a primljeni su od strane predsjednika Vatrogasne zajednice Poljske Valdemara Pavlaka i načelnika Visoke vatrogasne škole Poljske Ryszarda Dabrowa. Na dnevnom redu su između ostalog bile mogućnosti suradnju u području sustava školovanja i korištenja fondova EU.



            Poljski vatrogasni sustav
U Republici Poljskoj nositelj sustava osposobljavanja je Nacionalno vatrogasno zapovjedništvo (National Headquarters of The State Fire Service Poland), koje objedinjava rad svih profesionalnih vatrogasnih postrojbi (499 profesionalne vatrogasne postrojbe s oko 30.000 profesionalnih vatrogasaca, 29 zapovjedna stožera, 5 obrazovnih ustanova), 3745 stožernih dobrovoljnih vatrogasnih društava i 9.200 ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava s oko 500.000 dobrovoljnih vatrogasaca. Svaka pokrajina (vojvodstvo) ima svoje vatrogasno zapovjedništvo i poligon za osposobljavanje vatrogasaca.
Vatrogasni sustav je nadležan i za poslove civilne zaštite, odnosno ne postoje posebne postrojbe civilne zaštite, nego samo skladišta civilne zaštite, koja se daju na raspolaganje vatrogasnom sustavu.

            Poljski sustav osposobljavanja i školovanja vatrogasaca
Za osposobljavanje dobrovoljnih vatrogasaca zadužene su i provode profesionalne vatrogasne postrojbe. Sva ostala školovanja provode se u školskim ustanovama Nacionalnog vatrogasnog zapovjedništva u internatskom obliku.

Školovanje se provodi na sljedećim razinama:

  • 16 pokrajinskih centara provodi elemente školovanje profesionalnih vatrogasaca, u kojima se osposobljavaju i dobrovoljni vatrogasci, te provode specijalistički tečajevi za sve vatrogasce
  • Škola vatrogasnih dočasnika u Bydgoszcz-u
  • Tehničke škole "vatrogasnih aspiranata" (vatrogasnih dočasnika) u Poznanju,, Krakovu i Czestochowu
  • Vatrogasna akademija za školovanje vatrogasnih časnika u Varšavi, koju je posjetilo izaslanstvo

            Vatrogasna akademija
Poljsku vatrogasnu akademiju ustrojenu kao visoku tehničku školu pohađa 1.702 polaznika u internatskom smještaju, za koje brine 148 profesora i 205 osoba iz administracije. Akademija je pod jurisdikcijom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja.
U okviru Akademije školuje se za zvanje "vatrogasnog inženjera", "inženjera sigurnosti" i "magistra sigurnosti".
Za vatrogasne inženjere školuje se isključivo vatrogasni kadar, koji nakon završenog visokog obrazovanja ima obvezu najmanje 5 godinu služiti u jednoj od profesionalnih vatrogasnih postrojbi, dok se za inženjere sigurnosti mogu obrazovati i civili. Svake godine na razmjenu u Učilišta u Njemačkoj i Americi Akademija šalje po 5 najboljih studenata, a posebna pažnja se posvećuje i razvoju softwarskih programa, koji u virtualnoj okolini simuliraju zadane uvjete na intervenciji, pri čemu studenti trebaju ispravno reagirati u smislu procjene situacije, zapovijedanja, koordinacije s ostalim spasilačkim službama i davanja izjava za javnost.

            Zahvala
Posebnu zahvalu iskazujemo dopredsjednici Vatrogasne zajednice Poljske Teresi  Tisbierek,  koja je organizirala posjete vatrogascima u Varšavi (Stara Milošna) i Krakovu (Wieliczka).

 

Mario Starčević

Main School of Fire Service May_2013



Hrvatska Vatrogasna Zajednica