U potrazi za vatrogasnim korijenima

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Bec_2.jpg

Cilj boravka u Beču bio je uspostavljanje kontakata s muzejima vatrogastva na području bivše Austro-Ugarske monarhije, a u svrhu istraživanja hrvatske vatrogasne povijesti.

BEČ- U okviru međunarodne vatrogasne suradnje od 18. do 23. studenoga, u Beču je kao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice boravio Đuro Gajdek, član Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti. Cilj ovog susreta je bio uspostavljanje kontakata s muzejima vatrogastva na području bivše Austro-Ugarske monarhije, a u svrhu istraživanja hrvatske vatrogasne povijesti.
Boravak u Beču i okolici započeo je službenim prijemom u glavnoj vatrogasnoj centrali Am Hof 7, kod zapovjednika vatrogasna postrojbe grada Beča Geralda Hillingera, ujedno i zapovjednika vatrogasne pokrajine Beča.
U organizaciji časnika za odnose s javnošću gospodina Geralda Schimpfa, obavljen je posjet profesionalnim i dobrovoljnim društvima, između ostalih i profesionalnim vatrogascima u Florisdorfu, mjestu gdje se nalazi vozni park vatrogasnih oldtimera. Ujedno je obavljen i susret s dugogodišnjim zapovjednikom, gospodinom Franzom Strnadom, koji je tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, organizirao pomoć vatrogascima Sunje, dolazeći na prvu crtu bojišnice – u samo središte Sunje.
Tijekom ovog boravka uspostavljena je suradnja s predstavnicima Muzeja vatrogastva grada Beča. Tom prigodom, uz pomoć gospodina Hernicha Krenna, voditelja Arhiva, a ujedno i kustosa Muzeja vatrogastva grada Beča, pregledani su popisi kataloški obrađene građe: od prvih zapisa o stvaranju vatrogastva u gradu Beču do naših dana. Također je napravljen uvid u postojeću zbirku vatrogasnih novina i hemeroteku, te jednu od najstarijih vatrogasnih biblioteka u Europi. Posebno zanimljivo bilo je traženje podataka o vatrogasnim časnicima i zapovjednicima iz nekadašnje Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice na školovanju u Vatrogasnoj postrojbi grada Beča.
Posljednjeg dana boravka u Beču održan je i tradicionalni skup više od 300 umirovljenih profesionalnih vatrogasaca Grada Beča, na kojem je sudjelovao niz sudionika gašenja najvećih vatrogasnih požara, kao i dio ekipe za restauriranje najstarijih vatrogasnih sprava i vozila.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica