Fondovi Europske Unije - HOLISTIC

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IPA_adriatic_160811.jpg

U okviru programa IPA-Adriatic prekogranične suradnje, projekt "HOLISTIC", u kojem je partner HVZ, prošao je uspješno proces evaluacije i odobren je za provođenje.

Fondovi Europske Unije
U okviru programa IPA-Adriatic prekogranične suradnje, projekt "HOLISTIC", čiji je nositelj Splitsko-dalmatinska županija i Splitsko-dalmatinska razvojna agencija,  prošao je uspješno proces evaluacije i odobren je za provođenje. Ukupni iznos raspoloživih sredstava iznosi 9.363.801,29  EUR-a. Hrvatska vatrogasna zajednica kao partner u projektu računa na razvoj softwarskih aplikacija.

            Nakon dva kandidacijska kruga  u okviru pretpristupnih fondova Europske Unije IPA-ADRIATIC - prekogranična suradnja za razdoblje 2007.-2013.), potvrđena je uspješna kandidatura projekta HOLISTIC, kojeg je pripremala Splitsko-dalmatinska županija i Splitsko-dalmatinska razvojna agencija, a u kojoj sudjeluje 20 institucija/organizacija iz 8 država, i to Hrvatske (6: Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatski šumarski institut, Hrvatska vatrogasna zajednica, Šibensko-kninska županija, Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija), Italije (6: Ured civilne zaštite regija Marche, Ured civilne zaštite regije Veneto, Punto Europe konzorcij Teramo, Regionalni ured za poljoprivredu,  šumarstvo i ribarenje iz Molisa, Javna ustanova za parkove i bioraznolikost Po-delte, Regionalna civilna zaštita autonomne pokrajine Friuli Venecija Giulia), Slovenije (1:općina Ajdovščina), Grčke (1: regija ionskih otoka), Albanije (1:Visoka poljoprivredna škola Tirana), Srbije (1:Ministarstvo unutarnjih poslova), Bosne i Hercegovine (2: Ministarstvo gospodarstva zapadno hercegovačkog kantona i Hercegovačko-neretvanski kanton) i Crne Gore (1: Visoka škola znanosti i umjetnosti Crne Gore).

            Glavni ciljevi projekta su:

  1. razvoj sustava za vatrogasnu prevenciju
  2. razvoj obnovljivih izvora energije (korištenje bio-mase)
  3. razvoj prevencije i nadzora u slučaju potresa

            Kroz sudjelovanje u projektu "ADRIATIC" Hrvatska vatrogasna zajednica daje potporu regionalnom razvoju procedura i mjera vezanih uz vatrogasnu prevenciju i gašenje požara (izrada planova zaštite od požara i odgovarajućih GIS-baza podataka, korištenje video-nadzora i satelitskih tehnologija, uzbunjivanje, evakuacija, gašenje požara i sanacija nakon požara), a direktno će biti zadužena za razvoj odgovarajuće softwarske aplikacije u svrhu vatrogasne prevencije i zaštite od požara.
Planirana financijska sredstva za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu kao partnera u projektu "HOLISTIC",  čije trajanje se predviđa na 3 godine, iznose 245.908,56 EUR.

Rezultati ocjenjivanja dostupni su na web-stranici:

Mario Starčević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica