Vatrogasna vozila neće plaćati cestarinu

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/vatrogasno_vozilo.JPG

Na sastanku održanom danas, 29. listopada u Upravi Hrvatskih autocesta, dogovoreno je da vatrogasna vozila, kao i do sada, neće plaćati cestarinu.

KLASA: 008-02/14-01/03
URBROJ: 363-04-14-19-1
Zagreb, 29. listopada 2014.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

Vatrogasna vozila neće plaćati cestarinu

Na sastanku održanom danas, 29. listopada u Upravi  Hrvatskih autocesta, dogovoreno je da vatrogasna vozila, kao i do sada, neće plaćati cestarinu. Jednoglasan je to stav svih sudionika sastanka na kojem su, uz predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), sudjelovali i predstavnici Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ).
Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

  1. Do daljnjega će HAC i ARZ postupati kao i do sada, tj. vatrogasna vozila neće plaćati cestarinu
  2. Na prijedlog HAC-a i ARZ-a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pristupit će izmjenama i dopunama Zakona o cestama gdje će se regulirati navedena problematika oko plaćanja cestarine za vatrogasna vozila
  3. U radnoj skupini oko rješavanja problematike Zakona o cestama sudjelovat će i predstavnici HVZ-a.

Naime, vatrogasna je djelatnost od interesa za cijelu Republiku Hrvatsku, a vatrogasci  osim u spašavanju i pružanju pomoći u opasnim situacijama, sudjeluju i u provedbi brojnih preventivnih mjera (pokazne vatrogasne vježbe, osposobljavanja, rad s vatrogasnom mladeži i dr.) što su sve poslovi koji prethode intervenciji.
Upravo je zbog humanitarnog karaktera vatrogasne djelatnosti bilo važno da se osigura besplatan prolazak  vatrogasnim vozilima autocestama, neovisno da li su vozila na intervenciji ili nisu.

Kontakt osoba: Nina Francetić, nina.francetic@hvz.hr, 091/112-0003.

OBJAVA ZA MEDIJE



Hrvatska Vatrogasna Zajednica