Suradnja s Vatrogasnom zajednicom Mađarske

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/CAM00421.jpg

U Budimpešti (Mađarska) 28. listopada 2014. godine održani su susreti predstavnika vatrogasnih zajednica Mađarske i Hrvatske, na kojem su Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali predsjednik HVZ-a Ante Sanader, načelnik HVZ-a Željko Popović i tajnik OTS-a Mario Starčević.

Glavni cilj posjeta je bio unapređenje sustava osposobljavanja i školovanja vatrogasnih kadrova, te unapređenje prekogranične suradnje.

Predstavljen mađarski Institut za zaštitu od katastrofa
Visoko školovanje vatrogasnih kadrova započelo je u Mađarskoj već 1980. godine u okviru Građevinskog fakulteta, a poslije je pridruženo Visokoj policijskoj školi. Reorganizacija sustava zaštite od katastrofa Mađarske, koja je započela 2000. godine, završila je  2012. godine reorganizacijom visokog školstva u području javne uprave. Tako su do sada odvojeno Vojno visoko učilište, Policijsko visoko učilište i  Visoka škola za upravljanje katastrofama objedinjeni u jedinstvenom Visokom učilištu za javnu upravu. Visoka škola za upravljanje katastrofama transformirana je u Institut u okviru Učilišta za javnu upravu.   Institut za upravljanje katastrofama godišnje upisuje 240 novih polaznika i slijedi ustroj Mađarske uprave za upravljanje katastrofama, tako da se nakon prva dva semestra odslušanih općih predmeta (u pravilu istih za cijelo Učilište) polaznici odlučuju za smjer Civilne zaštite, zaštite od požara ili industrijske sigurnost, koji traju još 4 semestra (ukupno trajanje visokog obrazovanja je 3 godine). U budućnosti se planiraju magistarski i doktorski studij za područje upravljanja katastrofama (dodatno 4+6 semestara). Uvjet za mogućnost studiranja na Institutu je minimalni staž u vatrogasnim postrojbama (za smjer zaštite od požara) od 3 godine.
Cijelo Visoko učilište za javnu upravu trenutno se seli u studentski kampus u samom središtu Budimpešte.  Ravnatelj instituta Janos Bleszity upoznao je hrvatsko izaslanstvo s mogućnošću pohađanja engleskih tečajeva u okviru Instituta, te predložio, da se razmotre mogućnosti suradnje u okviru ERASMUS programa. Institut će također detaljno upoznati Hrvatsku vatrogasnu zajednicu s nastavnim curriculumom.
Nakon obilaska novog kampusa, u središnjoj direkciji za upravljanje katastrofama hrvatsko izaslanstvo je obišlo državni centar za uzbunjivanje.

Regionalna konferencija
S predsjednikom Vatrogasne zajednice Mađarske Tiborom Dobsonom podržana je inicijativa organizacije  regionalne konferencije o prekograničnoj vatrogasnoj suradnji, koja se u travnju 2015. godine planira održati u Salašu (Mađarska). Za sudjelovanje na konferenciji bit će pozvani predstavnici hrvatskih pograničnih županija s Mađarskom. Također su stručnjaci iz Mađarske pozvani na sudjelovanju na stručnom skupu Hrvatske vatrogasne zajednice i VZŽ Primorsko-goranske, koji će se održati u travnju 2015. godine u Opatiji.

 

Mario Starčević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica