Održano savjetovanje o Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20180425_100335.jpg

Dana 25.4.2018. u suradnji sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stupnik održan je seminar na temu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Dana 25.4.2018. u suradnji sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stupnik održan je seminar na temu Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlametna i Vijeća o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanu izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka).
Seminaru su prisustvovali predstavnici vatrogasnih zajednica županija, općina, gradova i područja.
Izvršen je pregled zakonodavnog okvira kojim se uređuje zaštita osobnih podataka s posebnim osvrtom na Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka koja se počinje primjenjivati 25.5.2018., čime se izvan snage stavlja Zakon o zaštiti osobnih podataka (Narodne novine br.: 103/03, 118/06, 41/08, 130/11 i 106/12)
Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) je obvezujući zakonodavni akti koji se mora poštivati i primjenjivati u čitavoj Europskoj uniji, ima opću primjenu i čini sekundarne izvore prava Europske unije. Primjena je izravna s ulogom izjednačavanje prava na razini Europske unije. Opća uredba o zaštiti osobnih podataka se ne prenosi u hrvatsko zakonodavstvo već se izravno primjenjuje, pravne učinke proizvodi danom stupanja na snagu, a države članice svoje zakonodavstvo moraju uskladiti s Uredbom.
Zakonodavac Republike Hrvatske će donijeti Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka te na pitanja koja isti neće urediti primjenjivat će se odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Prijedlog Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka objavljen je dana 21.2.2018. te je otvorena mogućnost savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.
Kroz tri prezentacije predstavnika Agencije za zaštitu osobnih podataka pobliže su pojašnjeni pojmovi poput osobnog podatka, voditelja zbirke osobnih podataka, obrade istih te izvršitelja obrade, načela obrade osobnih podataka, prava ispitanika, voditelja i izvršitelja obrade, službenika za zaštitu podataka, kodeksa ponašanja i certificiranja, nadzora neovisnih tijela te pravnih sredstva, odgovornosti i sankcija.
Iako je sukladno čl. 30. st. 5. Opće uredbe propisano da nisu obvezna voditi Evidenciju aktivnosti obrade osobnih podataka poduzeća ili organizacije u kojima je zaposleno manje od 250 osoba, dobrovoljna vatrogasna društva, vatrogasne zajednice općina, gradova, područja i županija te Hrvatska vatrogasna zajednica dužni su voditi navedenu Evidneciju obzirom obrada podataka nije povremena već stalna, a što je jedna od iznimaka propisana navedenim člankom. Za navedenu Evidneciju odgovoran je voditelj obrade, predstavnik voditelja obrade te svaki izvršitelj iste. Imenovanje izvršitelja obrade nije obvezno, a kao voditelji obrade javljaju se organizacije, a ne fizičke osobe.
Stupanjem na snagu navedene Uredbe s djelovanjem prestaje Središnji registar pri Agenciji za zaštitu osobnih podataka, a samim time i obveza dostave podataka u isti.
Sukladno čl. 37. Opće uredbe novost je obveza imenovanja službenika za zaštitu podataka. Obveza nije pojedinačna te vatrogasne zajednice županije mogu imenovati službenika koji će ujedno biti i službenika za sve zajednice općine, grada, područja te dobrovoljna vatrogasna društva u okviru svoje nadležnosti. Službenika se imenuje na temelju stručnih kvalifikacija, a osobito na temelju stručnog znanja o pravu i praksama u području zaštite podataka te sposobnosti izvršavanja svih propisanih zadaća. Isti je obvezan potpisati Izjavu o povjerljivosti, a obrazac iste se nalazi na stranici Agencije za zaštitu osobnih podataka (http://azop.hr/info-servis/detaljnije/izjava-o-povjerljivosti).
Na stranici Agencije za zaštitu osobnih podataka možete pronaći tekst Opće uredbe o zaštiti podataka te smjernice vezano uz primjenu iste: http://azop.hr/info-servis/detaljnije/opca-uredba-o-zastiti-podataka-gdpr



Hrvatska Vatrogasna Zajednica