Svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_1932.JPG

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva i proslave sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca te proslave 150. obljetnice rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac, u četvrtak 3. svibnja 2018. u Pučkom otvorenom učilištu Otočac održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

Uz članove Skupštine te dobitnike nagrada i priznanja, svečanoj Skupštini su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, gradonačelnik grada Otočca Stjepan Kostelac, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nek, Milan Jurković i Hrvoje Ostović, predsjednik i zapovjednik VZŽ Ličko-senjske, počasni predsjednici Hrvatske vatrogasne zajednice Franjo Gregurić i Teodor Fricki, počasni načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar te brojni drugi predstavnici lokalne, županijske i državne vlasti.

Na početku sjednice načelnik HVZ-a Željko Popović je iznio kratak pregled aktivnosti Hrvatske vatrogasne zajednice i ukupnog vatrogastva u 2017. godini.

Prisutnima se u ime vatrogasaca obratio predsjednik HVZ-a Ante Sanader koji se zahvalio vatrogascima na svom trudu koji ulažu u svojem poslu. “Prošlog smo ljeta svi svjedočili vatrogasnoj požrtvovnosti, i drago mi je što je i sam državni vrh prepoznao vašu ulogu. Vjerujem kako ćemo s novim Zakonom o vatrogastvu koji je u izradi poboljšati vatrogasni sustav i omogućiti vatrogascima beneficije koje zaslužuju, počevši od toga da odlazak vatrogasaca u mirovinu bude po istim kriterijima kao i za pripadnike policije i Hrvatske vojske”, rekao je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić je, između ostalog, najavio više preventivnog rada i dizanje svjesnosti o opasnostima, te ujednačavanja sustava CZ prema onima koji dobro rade, te je vatrogastvo nazvao “udarnom snagom tog sustava, uz HGSS, Crveni križ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu”.

I potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je za dobrovoljne i profesionalne vatrogasce rekao kako se „lani na terenu uvjerio da je riječ o herojima Hrvatske u miru“. Istaknuo je važnost Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, te rekao kako je pred nama da se normativno uredi sustav koordiniranog djelovanja svih u izvanrednim situacijama, pa i namjenski organiziranih snaga OS RH, rekao je Krstičević te je naglasio da „bez zajedništva nitko, ni vatrogasci, ni policija, ni vojska, ni DUZS, ni sustav Civilne zaštite s HGSS-om i Crvenim križem ne mogu obraniti narod od svih ugroza“.

I Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavili su novi način koordinacije i kriznog odlučivanja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, iz kojeg će se moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu.
Za konačno funkcioniranje tog sustava i jasnu podjelu obveza i zapovjedne linije operativnih snaga trebat će usvojiti više zakona, pa i Zakon o vatrogastvu, kao i oštrije prekršajne mjere za nepridržavanje preuzetih obveza, posebno u preventivnom radu, rekao je Božinović. Najavio je i regulaciju nagrađivanja profesionalnog vatrogastva i stimulacije dobrovoljnih, te obećao da ništa od toga neće biti rađeno bez predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom se govoru prisjetio prošlogodišnje, iznimno zahtjevne požarne sezone: „Neuobičajenim intenzitetom i opsegom Hrvatsku su u 2017. pogodile prirodne nepogode. U preko 6000 požara raslinja opožarena je površina od oko 1.000 km?, što je jednako ukupnoj površini Hvara, Brača i Korčule i gotovo tri puta više od godišnjeg prosjeka. Na sve smo te krize reagirali brzo i učinkovito. Posljedice za ljudske živote, javnu infrastrukturu i objekte nisu bile velike, osobito u usporedbi s požarima u drugim europskim zemljama,“ kazao je predsjednik Vlade te dodao kako je požarna sezona ipak pokazala da postoji prostor za unapređenje međusobne koordinacije u kriznim situacijama svih aktera sustava civilne zaštite. „Za savladavanje svih tih izazova, vi i vaši kolege bili ste ključni“, obratio se predsjednik Vlade vatrogascima. Naglasio je da je vatrogastvo djelatnost od interesa za Hrvatsku te temeljna, najznačajnija i najoperativnija snaga sustava civilne zaštite koja, kroz zaštitu života, spašavanje ljudi i dobara te zaštitu kritičnih infrastruktura, značajno pridonosi javnoj sigurnosti.


Dodjela priznanja
Nakon završetka prigodnih govora visokih uzvanika, uslijedila je podjela nagrada i priznanja zaslužnim vatrogascima.

Povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića dobili su Željko Odak (VZŽ Krapinsko – zagorske), Ivica Matasić (VZŽ Ličko – senjske), Josip Petir (VZŽ Sisačko – moslavačke), Ivan Kuvačić (VZŽ Splitsko – dalmatinske), Branko Arbanas (VZŽ Zagrebačke) i Mladen Hemar (VZŽ Varaždinske).

Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića dobili su Veseljko Šegan (VZŽ Karlovačke), Ivan Pečarić (VZŽ Koprivničko – križevačke), Zvonimir Ljubljanović (VZŽ Osječko – baranjske) i Stjepan Venus (VZŽ Virovitičko – podravske). Posebno priznanje počasnog člana Hrvatske vatrogasne zajednice dodijeljeno je Ivanu Markoviću, a u ime nagrađenih za životno djelo zahvalio se Željko Odak.

Dodijeljene su nagrade Hrvatske vatrogasne zajednica za likovni, literarni i foto natječaj koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sa svrhom popularizacije vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara.
Pobjednici likovnog natječaj za predškolski uzrast su Bruna Brumec, (Varaždin), Nina Novak, (Varaždin), Kiara Plavotić, (Rijeka).
Dobitnici nagrada za najbolji likovni rad djece od I. do VIII. razreda osnovnih škola su Luka Duplančić (Zagreb), Deja Martan, (Mala Subotica) i Sara Šimunac Vukušić, (Silba)
Pobjednici literarnog natječaja učenika od V. do VIII. razreda osnovnih škola su Luna Antić (Rijeka), Sedina Halaba (Rijeka) i Antonija Ćavar (Božjakovina).

Pobjednici foto natječaja učenika srednjih škola su Ivan Nenadović, Lucija Obadić i Marko Kiš (svi iz Čakovca).

Nagradu za najbolju internetsku stranicu vatrogasne tematike dobila je VZŽ Primorsko-goranske, na drugom mjestu je stranica DVD-a Donji Andrijevci, a na trećem JPVP Osijek.

Najpothvat u vatrogastvu
Uručena su visoka priznanja za Najpothvat u vatrogastvu u 2017. Brončanu povelju i plaketu dobio je Marin Rados iz JVP Zadar za zalaganje i rad u prošlogodišnjoj sezoni, kada je do rujna sudjelovao na 89 požara.
Srebrnu povelju i plaketu dobio je Mario Dabelić, zapovjednik JVP Mljet, za gašenje požara na otoku Mljetu 22. kolovoza 2017.godine, kada je zahvaljujući njegovim ispravnim odlukama spriječeno širenje požara na Nacionalni park Mljet, bez pomoći zračnih snaga.
Zlatnu povelju i plaketu dobilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Stupnik za spašavanje osobe u prometnoj nesreći. U ranim jutarnjim satima 31. prosinca 2017. prvi stižu na mjesto nesreće, te pomoću hidrauličkog i pneumatskog alata, spašavaju život mladića koji je ispao iz automobila koji ga je priklještio.

Nagrade za Najpothvat su uručili ministri Božinović i Krstičević te premijer Plenković.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica