5. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/amble-bez_naziva_oko_pletera_4.jpg

Dana 28.6.2018. u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zaprešića održana je 5. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Prije službenog dijela sjednice Predsjedništva nazočnima se uz predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera obratio i domaćin, zamjenik predsjednika HVZ Stjepan Ptiček te zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića, doc. dr. sc. Alan Labuš. Gospodina Labuš je istaknuo kako Grad Zaprešić za zaštitu od požara te za uvjete rada vatrogasaca izdvaja 6 do 6,5 mil. kn. Ulaganja su usmjerena kako za profesionalne vatrogasce tako i za dobrovoljne. Nadalje, istaknuo je važnost vatrogasne djelatnosti ne samo u zaštiti od požara već i prilikom elementarnih nepogoda.

Po otvaranju službenog dijela 5. sjednice Predsjedništva usvojen je zapisnik s 4. sjednice Predsjedništva, donesene su Odluke o izmjeni Odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, Odluka o dodjeli zvanja počasnog višeg vatrogasnog časnika Draganu Krleži te Odluka o imenovanju Matee Celinšćak tajnicom Stručne službe Hrvatske vatrogasne zajednice.

Raspravljalo se o Programu opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica koji je posljedica potpisanog Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. s Ministarstvom poljoprivrede. Naime Hrvatska vatrogasna zajednica i Ministarstvo poljoprivrede su u svibnju potpisali Ugovor o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. postotkom sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma.
Zaključci Predsjedništva vezano uz Program su podijeljeni u nekoliko točaka, a one su da se ispita zakonitost odredbi Pravilnika o postupku za ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za izvršene radove u šumama u odnosu na čl. 47. Zakona o vatrogastvu; da Operativno tehnički stožer mora održati sjednicu u roku od 7 dana te sistematizirati predloženu opremu koja će se sukladno Ugovoru nabavljati te vezano uz isto doraditi Program opremanja i osposobljavanja; prenošenje ovlasti županjijskim zapovjednicima za određivanje kriterija po kojem će se nabavljena oprema rasporediti; Operativno tehnički stožer na sjednici mora raspraviti vrstu vozila koja će se nabavljati, odrediti dvije osobe za suradnju s Ministarstvom poljoprivrede koje će biti imenovane u tijelo za provedbu postupka javne nabave te odrediti dvije osobe koje će uz Kolegij Predsjedništva činiti delegaciju Hrvatske vatrogasne zajednice u Ministarstvu poljoprivrede.

Koordinacija vatrogasnih zajednica istočne Hrvatske je na posljednjoj sjednici 14.6.2018. imenovala Željka Palkovića predsjednikom Koordinacije te je isto potvrđeno na 5. sjednici Predsjedništva.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica