Održana 6. sjednica Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/grb-bez_pozadine.png

U Otočcu je održana 6. sjednica Operativno-tehničkog stožera

U srijedu, 27. lipnja 2018. godine održana je 6. sjednica Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu, na kojoj izdvajamo najvažnije zaključke:

• Usvojen je zapisnik s 5. sjednice Operativno-tehničkog stožera HVZ
• Usvojen je prijedlog Odluke o raspodjeli vatrogasnih čamaca
• Donesen je zaključak o prijedlogu Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica
• Informacija u svezi izrade Nacrta prijedloga Zakona o vatrogastvu
• Informirmacija u svezi statusa Nacionalnog vatrogasnog vježbališta i drugih vježbališta u RH

Dodjela vatrogasnih čamaca za efikasniji rad vatrogasaca na intervencijama poplava
Svi nazočni zapovjednici vatrogasnih zajednica županija ili njihovi zamjenici na sjednici jednoglasno su usvojili prijedlog Odluke o raspodjeli vatrogasnih čamaca gdje će se po jedan vatrogasni čamac dodijeliti Vatrogasnoj zajednici županije Varaždinske, Zagrebačke, Brodsko - posavske, Virovitičko - podravske i Požeško - slavonske.

Program opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u svrhu boljeg odgovora na požare
Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska vatrogasna zajednica potpisale su Ugovor o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini na temelju Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica. Za provedbu Programa predviđena su sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za izvršene radove u šumama u iznosu od 40.000.000,00 HRK.
Zaključak Operativno-tehničkog stožera HVZ-a je da se priobalne županije i dalje financiraju na temelju točke 47. Zakona o vatrogastvu, dok će se za sve kontinentalne vatrogasne zajednice županija odrediti financijski ekvivalent sukladno površini pod šumama i šumskim zemljištem temeljem kojeg će kontinentalne vatrogasne zajednice županija predložiti opremu i vatrogasna vozila (navalna vozila ili šumska vozila ili pick up vozila) koja će nabaviti Hrvatska vatrogasna zajednica ili Ministarstvo poljoprivrede.

Prezentacije izgradnje vatrogasnih vježbališta
Na upit u svezi statusa Nacionalnog vatrogasnog vježbališta i drugih vježbališta u RH, istaknuto je kako će Državni uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) Odboru za osposobljavanje HVZ prezentirati Projekt izgradnje nacionalnog vježbališta, a Odbor za osposobljavanje će predložiti Operativno-tehničkom stožeru Projekt uspostave regionalnih vježbališta (Jastrebarsko ili Stubička Slatina, Divulje, Šapjane, Našice,...).



Hrvatska Vatrogasna Zajednica