Zajednički sastanak predstavnika HVZ-a i MORH-a

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_5239.JPG

Glavne teme sastanka bile su provođenje Programa aktivnosti, potpisivanje Sporazuma o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima OS RH te zajedničko sudjelovanje u vježbama Modex – Cres 2019 i Sigurnost 2019.

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice na Ksaverskoj cesti danas je održan sastanak glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića s predstavnicima Ministarstva obrane RH, na čelu s brigadnim generalom Krešom Tuškanom. Kako je istaknuo zapovjednik Slavko Tucaković na početku sastanka, vojska i vatrogasci dvije su bitne sastavnice sustava Domovinske sigurnosti stoga je od velike važnosti da se na vrijeme usuglase svi segmenti njihove suradnje. Na sastanku se raspravljalo o realizaciji Programa aktivnosti u 2018. godini, prijedlozima u 2019. godini te o Sporazumu o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima OS RH za što će MORH poslati završno očitovanje.

U tijeku su i pripreme dviju vježbi: Modex – Cres 2019 te Sigurnost 2019. Kako je objašnjeno na sastanku, od 7. do 10. travnja na otoku Cresu će se održati velika međunarodna vježba u sklopu EU projekta Romex koja je dio aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU. Vježba čija će glavna tema biti veliki šumski požari, trajat će 76 sati bez prekida stoga se na sastanku razgovaralo o tehničkim mogućnostima transporta vatrogasnih vozila na otok Cres kao i angažiranju kanadera za potrebe izvođenja vježbe. Ujedno će se tijekom svibnja održati vježba Sigurnost čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova. HVZ i MORH za ovu će vježbu dogovoriti korištenje zemaljskih i zračnih snaga, a ideja je da se u sklopu ove vježbe pokaže i funkcioniranje Situacijskog operativnog središta u Divuljama.

Jedna od tema sastanka bilo je i izvođenje nastave u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja. Kako je naglasila Ljerka Kopričanec-Matijevac, Učilište će i dalje nastaviti dobru suradnju s MORH-om te će provoditi program osposobljavanja za pripadnike OSRH za gašenje požara na otvorenom prostoru.

U sklopu projekta e-HVZ provodi se edukacija o korištenju aplikacija HVZ-a, između ostalog i one koja se tiče GIS sustava. U tom je kontekstu iznesen i prijedlog da se i MORH uključi u korištenje sustava, prvenstveno za fotografiranje požarišta iz kanadera. Fotografije bi se slale u sustav koji mogu koristiti zapovjednici na terenu i tako pratiti požarnu liniju te time olakšati gašenje požara otvorenog prostora.

Zaključeno je i kako će se održati posebni sastanci oko detaljne razrade izvođenja vježbi Modex i Sigurnost kao i oko zajedničkih tema koje uključuju informatizaciju te informiranje javnosti o intervencijama u požarnoj sezoni.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica