Održana najavna press konferencija vježbe Modex Cres 2019

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/press_3.jpg

Na press konferenciji održanoj 2. travnja u Rijeci, najavljena je velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „Modex Cres 2019“, koja će se od 7. do 10. travnja održati na otoku Cresu.

Press konferencijom, održanom u Rijeci, najavljena je velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „Modex Cres 2019“, koja će se od 7. do 10. travnja održati na otoku Cresu. O tom velikom događanju govorili su: Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, Mladen Šćulac, županijski vatrogasni zapovjednik PGŽ-a, Slavko Gauš, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a, Nikica Tramontana, stručnjak Mehanizma civilne zaštite te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i dogradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović, kao predstavnici područne, odnosno lokalne samouprave, u kojima će se vježba održati.

Kako je istaknuto na konferenciji, vježba „Modex Cres 2019“ provodi se u sklopu projekta „Romex“ Europske unije, kao dio aktivnosti Mehanizma civilne zaštite, a temeljna joj je svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima velikih prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata. Vježba na Cresu realizirat će se u sklopu Pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama, sufinanciranog sredstvima NATO SPS (Programa znanosti za mir i sigurnost) u kojem Hrvatska sudjeluje dvije godine. Vježba je sufinancirana sredstvima Glavne uprave za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) Europske komisije u iznosu od 250.000,00 eura.

Povijesni događaj za Republiku Hrvatsku

- Ovo je povijesni događaj za Republiku Hrvatsku zbog toga što se upravo u našoj zemlji održava prva vježba u okviru Mehanizma civilne zaštite EU na temu gašenja šumskih požara. Povijesni je i zbog toga što je to prvi veliki međunarodni projekt u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, od kada je ona postala mjerodavno tijelo za vatrogastvo u Republici Hrvatskoj. Siguran sam da će HVZ, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Cresom taj posao uspješno odraditi i da ćemo pokazati koliko možemo i koliko smo jaki, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH. Tucaković je također napomenuo da vježba pred organizatore postavlja mnogobrojne izazove, prije svega one organizacijske. – Na ovoj vježbi prvi će put na teritoriju Hrvatske zajednički djelovati timovi iz nekoliko država: Grčke, Bugarske, Austrije, Italije, Španjolske, Francuske i, naravno, Hrvatske. Vidjet ćemo kako će se Hrvatska snaći u smislu prihvata tih snaga, njihove međusobne komunikacije, mobilnosti, zajedničkog djelovanja i logističke potpore. Važno je napomenuti da će se tijekom vježbe testirati i dva komunikacijska sustava - američki NICS sustav, koji u realnom vremenu poslužuje korisnike svim relevantnim informacijama, te aplikacija „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, koja je hrvatski proizvod. Naposljetku, vidjet ćemo i u kojoj su mjeri naše jedinice lokalne i područne samouprave, ali i Republika Hrvatska u cjelini, spremne za takve izazove. Ovo je idealna prilika da se isprobaju vatrogasni planovi koje donose županije, gradovi i općine, da se provjere procedure, analizira što je dobro, a što treba popraviti, sve to kako bismo našu zemlju učinili još sigurnijom za građane i turiste. Ovom vježbom želimo pokazati da su naši vatrogasci perjanica civilne zaštite i bitan čimbenik sustava domovinske sigurnosti i da je Hrvatska sigurna zemlja, rekao je Tucaković.

Na vježbi će sudjelovati više od 300 vatrogasaca sa 100-njak vozila, a od domaćih snaga bit će angažirani vatrogasci iz čak sedam županija. Pored kopnenih snaga, na vježbi će biti i hrvatski i talijanski kanaderi, helikopteri, a prvi put koristit će se i desantni brodovi Hrvatske ratne mornarice. Tako zahtjevno događanje privuklo je pozornost i mnogih uglednika. Među ostalima, vježbu na Cresu pratit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar turizma Gari Cappelli, a svoj je dolazak potvrdio i Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu.

- U sklopu Mehanizma civilne zaštite dosad je oformljeno 25 modula, kao specijalističkih organizacijskih jedinica koje su spremne i stručno osposobljene za intervencije u drugim državama. Jedan od produkata ove vježbe trebalo bi biti i nastajanje hrvatskog vatrogasnog modula, naglasio je Tucaković te se na kraju zahvalio Vladi RH, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Cresu, Vatrogasnoj zajednici PGŽ-a, svim vatrogascima te svima ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji vježbe.

Mehanizam civilne zaštite – učinkovit odgovor na sve ugroze

Tajnik-stručni suradnik Vatrogasne zajednice PGŽ-a, Nikica Tramontana, pojasnio je funkciju Mehanizma civilne zaštite Europske unije. - Mehanizam civilne zaštite osmišljen je kao instrument kojim se zemlje članice zajednički pripremaju za učinkovit odgovor na moguće ugroze i katastrofe, ne samo unutar Europske unije, nego u čitavom svijetu. Mehanizam je pokrenut 2001. godine, a pridružila mu se i naša država. Velik broj naših stručnjaka osposobljavao se za aktivno sudjelovanje u Mehanizmu, a rezultat našeg rada je i ova vježba, prva modularna vježba gašenja požara raslinja u okviru Mehanizma, na kojoj ćemo testirati sposobnost modula Mehanizma i njihovo zajedničko djelovanje. Hrvatska će pak testirati svoju sposobnost prihvata i distribucije stranih snaga na mjesto intervencije. Ova vježba je prije svega provjera našeg državnog plana gašenja velikih požara otvorenog prostora, kao i županijskog i lokalnog. Testirat ćemo i planove gospodarskih subjekata na Cresu, tj.kako se oni snalaze kada su njihovi poslovni objekti u ugrozi, istaknuo je Tramontana. Kako je rekao, operativno djelovanje bez prestanka će trajati 52 sata, na 10 vježbovnih točaka, s gotovo 100 različitih događaja, s kojima će se suočiti sudionici vježbe.

Bezrezervna potpora Primorsko-goranske županije i Grada Cresa

Veliku potporu HVZ-u u organizaciji vježbe pružili su čelnici Primorsko-goranske županije i Grada Cresa. Župan Zlatko Komadina naglasio je da je Županiji čast biti domaćin te velike europske vatrogasne vježbe. - To je priznanje našem sustavu sigurnosti, našoj vatrogasnoj zajednici i svim našim vatrogascima koji su nositelji sustava civilne zaštite. Primorsko-goranska županija svake godine izdvaja od 1,7 do 1,9 milijuna kuna za redovito financiranje vatrogasne djelatnosti, 100.000,00 kuna izdvajamo za pripremu požarne sezone te od 250.000,00 do 500.000,00 kuna dodatnih sredstava za kapitalne projekte, poput Obučnoga centra u Šapjanama, naglasio je župan Komadina.

Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Grada Cresa također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je otok Cres izabran za mjesto održavanja vježbe. - Svim građanima grada Cresa iznimna je čast što smo domaćini ove vježbe. Naše dobrovoljno vatrogasno društvo, na koje smo iznimno ponosni, vrlo aktivno sudjeluje u pripremi vježbe. Zahvaljujem Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici što nam je dala povjerenje, kao i Primorsko-goranskoj županiji koja je također podržala ideju da se vježba održi na našem otoku. S površinom od 405 km?, Cres je najveći otok u Hrvatskoj i predstavlja velik izazov za održavanje komunalne infrastrukture. Ova vježba će nam pokazati u kojem smjeru lokalna vlast mora ići kada je u pitanju naša civilna zaštita, a sve kako bismo razvili sustav sigurnosti u kojem će naši građani, kao i mnogobrojni turisti, zaista bili sigurni. Vjerujem da će nam ova vježba biti poticaj za još veća ulaganja u zaštitu i sigurnost, rekao je Gregorović.

Priznanje Europske unije Republici Hrvatskoj

Hrvatska je prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, a sada je izabrana za domaćina i organizatora vježbe. Kako su istaknuli čelni ljudi Vatrogasne zajednice PGŽ-a, Slavko Gauš i Mladen Šćulac, odabirom Hrvatske za zemlju domaćina, Europska unija iskazala je veliko povjerenje i odala priznanje Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, ali i Vatrogasnoj zajednici PGŽ-a, na čijem se području vježba održava. – Ovo je izvrsna prilika da pokažemo kvalitetu i snagu našeg vatrogastva, ali i prilika za veliku turističku promidžbu Hrvatske, kao sigurne destinacije. Veseli nas i velik medijski interes koji postoji za ovu vježbu i učinit ćemo sve da što je moguće bolje prezentiramo vrijednosti hrvatskoga vatrogastva i Republike Hrvatske, zaključili su Gauš i Šćulac.

Vanda Radetić Tomić




Hrvatska Vatrogasna Zajednica