21. Susret vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Dio_natjecatelja_u_Čakovcu.jpg

Prvog lipanjskog dana na SRC Mladost u Čakovcu održan je 21. Susret vatrogasne mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Okupio je 36 natjecateljskih ekipa, 15 u konkurenciji žena i 21 ekipu muških s gotovo 400 natjecatelja

Domaćinstvo i suorganizaciju nad ovom tradicijom preuzela je Vatrogasna zajednica Međimurske županije, a koliki je njen značaj pokazuje podatak da su na njoj bili visoki vatrogasni dužnosnici iz naše države i susjedne nam Slovenije. Od hrvatskih vatrogasnih dužnosnika tu su bili: Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik HVZ, Željko Popović, načelnik HVZ-a, predsjednik Savjeta hrvatske vatrogasne mladeži Milivoj Taslak, dopredsjednik HVZ-a i predsjednik VZ Međimurske županije Mario Medved, koji je u ime domaćina pozdravio goste, a riječi dobrodošlice u Čakovec svima je izrazio prvi čovjek Grada Stjepan Kovač. Tu su još bili: Mladen Kanižaj, zapovjednik VZ Međimurske županija, Srećko Mrazović, dopredsjednik VZG Čakovca te Jurica Horvat, predsjednik GV Grada Čakovca. Svoj doprinos ovom događaju dali su hrvatski i slovenski vatrogasni suci kao i tehnička potpora VZ Međimurske županije.

Od brojnih gostiju iz Slovenije posebno je pozdravljen predsjednik Gasilske zveze Republike Slovenije Janko Cerkvenik i njen zapovjednik Franci Petek.
Većina njih je uzela obol u obraćanju vatrogascima, a svi od reda ističući prije svega cilj susreta mladih vatrogasca susjednih država, a to su prije svega njegovanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, razmjene iskustava u vatrogastvu, a sve s primarnom zadaćom vatrogasca - čuvanja ljudi i imovine te njihovih života. Oni su bili ti koji su sudjelovali kod podjela nagrada najboljima, a sve po završetku natjecanja u ranim popodnevnim satima.
Na rastanku, uz riječi oduševljenja i čestitki, svi su natjecateljima koji će zastupati svoje države na Vatrogasnoj olimpijadi iduće godine u Švicarskoj poželjeli pregršt sreće i ostvarenje vatrogasnih snova.
Domaćin Mario Medved je u završnom obraćanju izrazio vjeru kako će HVZ dogodine dati povjerenje Međimurcima da budu domaćini državnog susreta najboljih mladih vatrogasca Lijepe Naše.
Ceremonijale otvaranja i zatvaranja svečanosti znalački je vodio ugledni čakovečki medijski djelatnik Tomica Jakopec.

REZULTATI:
Kod vatrogasne mladeži žena najbolje su bile natjecateljice iz PGD Zbilje s osvojenih 1030, 21 bodom, slijede potom hrvatske predstavnice iz DVD Nuštar koje su osvojile 1023,82 boda te DVD Karlovec Ludbreški sa osvojenih 1020,25 bodova. Spomenute ekipe nagrađene su peharima Susreta.
Kod muške mladeži pobijedili su pripadnici DVD Krištanovec koji su osvojili 1044,50 bodova, slijede natjecatelji DVD Nuštar s 1041, 17 bodova, dok je treće mjesto pripalo DVD Bedekovčina jer su osvojili 1038,28 bodova. I oni su nagrađeni peharima. Natjecanje je bilo sastavljeno od vatrogasnih vježbi i štafete.
U rekreativnom dijelu ove manifestacije upriličene su različite vatrogasne igre. Ekipe su bile mješovitog sastava, a tri najbolje ekipe nagrađene su medaljama, a sudjelovalo ih je 31.
Za kraj, svečano spuštanje zastave Susreta pripalo je najbolje plasiranom odjeljenju iz Republike Slovenije - članicama PGD Zbilje.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica