Dogovor o sudjelovanju vatrogasaca u Sporazumu

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_8370.JPG

Sastanak vezan za Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza unesrećenih ili oboljelih koji obuhvaća i hitni medicinski let te prijevoz timova i organa za potrebe transplantacije u RH

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice 3. lipnja održan je sastanak s predstavnicima MORH-a, MUP-a, Ministarstva zdravstva, HGSS-a te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Tema sastanka bio je Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza unesrećenih ili oboljelih koji obuhvaća i hitni medicinski let te prijevoz timova i organa za potrebe transplantacije u RH.

Razlog sastanka kojeg je sazvao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nalazi se u činjenici što Hrvatska vatrogasna zajednica nije kao potpisnik uključena u navedeni Sporazum, premda se prilikom korištenja helikoptera koriste i vatrogasne snage, primjerice kod osvjetljenja heliodroma i sl.
Takav angažman uključuje i aktiviranje ljudstva kao i opreme te se postavlja pitanje refundacije troškova, ali i dovoljnog broja vatrogasaca koji se angažiraju, osobito tijekom požarne sezone. Hrvatska vatrogasna zajednica nema na svojim stavkama rezervirane troškove za ovakvu vrstu događaja, već bi to trebalo biti u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Piloti iz MUP-a i MORH-a objasnili su kako je takvo angažiranje gotovo svakodnevno, osobito na otocima te da najviše upita imaju u Dubrovačko-neretvanskoj, ali i Splitsko-dalmatinskoj županiji (otoci: Pelješac, Hvar, Korčula). Ministarstvo zdravstva je to koje provjerava zahtjeve za prijevozom te se oni potom upućuju MORH-u. Kako je rečeno na sastanku, svi se pozivi upućuju iz Rijeke i Splita. Navedeno je i kako se navedeni Sporazum prije potpisivao između MORH-a i Ministarstva zdravstva, a u koji je uključen i 2016. godine DUZS, a potom i HGSS.

Zaključak sastanka je da se uputi poziv jedinicama lokalne samouprave kako bi snosile trošak angažiranja vatrogasaca, a da se Hrvatsku vatrogasnu zajednicu od sljedeće godine i formalno uključi u Sporazum kao ravnopravnog subjekta. „Najbitniji je pacijent koji na terenu ovu problematiku ne smije osjetiti“, zaključak je koji je na kraju sasatanka iznio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica