Projekt mobilnosti Stručnjaci u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/ProgramZaCjelozivotnoUcenje.png

Projekt mobilnosti VETPRO broj 2012-1-HR1-LEO03-01786 „Stručnjaci u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“ u okviru programa za cjeloživotno učenje Leonardo da Vinci pripremljen je za modernu edukaciju i obuku 4 vatrogasaca iz Republike Hrvatske u „National Headquarters of the State Fire Service Poland“, Warszawa.

Projekt mobilnosti
Stručnjaci u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
u okviru Programa za cjeloživotno učenje Leondardo da Vinci

kojeg zajednički provode

Hrvatska vatrogasna zajednica
i
The National Headquarters of The State Fire Service Poland

 

Projekt mobilnosti VETPRO broj 2012-1-HR1-LEO03-01786 „Stručnjaci u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“ u okviru programa za cjeloživotno učenje Leonardo da Vinci pripremljen je za modernu edukaciju i obuku 4 vatrogasaca iz Republike Hrvatske u „National Headquarters of the State Fire Service Poland“, Warszawa.
Projekt modernog obrazovanja i osposobljavanja vatrogasaca temelji se na suradnji, međusobnom učenju i razmjeni iskustava. Obje organizacije imaju odgovornost za strukovno obrazovanje i osposobljavanje vatrogasaca na svim razinama u njihovim zemljama.
Osnovno obrazovanje za profesionalne vatrogasce i vatrogasne tehničare u Republici Hrvatskoj provodi vatrogasna škola. Škola je nedavno osnovana od strane Hrvatske vatrogasne zajednice. Obrazovanje i osposobljavanje za dobrovoljne vatrogasace kao i razne specijalizirane tečajeve kontinuirano se organiziraju u cijeloj zemlji od strane HVZ-a i njenih članica na lokalnoj i regionalnoj razini. Razni specijalizirani tečajevi (primjerice spašavanja s visina i dubina) su posebno važni u svjetlu tehničko-tehnoloških promjena u svijetu i potrebe za stalnim poboljšanjem profesionalnih vještina. HVZ planira staru vojnu bazu u Stubičkoj Slatini pretvoriti u moderno vježbalište za obrazovanje i obuku vatrogasaca.HVZ ima mogućnost i odgovornost da vodi ovaj razvoj. Međutim, čak i stručnjaci koji rade za HVZ trebaju sudjelovati u procesu cjeloživotnog učenja proširujući svoje znanje i razvijati svoje vještine. Prilika da to učine je nastala s ovim EU projektom, gdje su poljski kolege pokrenli jedan od najboljih obrazovnih sustava za vatrogasce u EU. Tijekom mobilnosti, polaznici će povećati svoje opće znanje o protupožarnom sustavu u Poljskoj i steći korisna znanja o obrazovanju i osposobljavanju vatrogasaca u Poljskoj i uspostavljanje i upravljanju modernom vatrogasnom školom (primjerice korištenjem e-learning modula). Dodatan koristan ishod za sudionike će biti prilika da se vidi iz prve ruke kako poljski kolege su pripremili moderno vježbalište za vatrogasce i spašavanje.
Sudionici ovog projekta su zaposlenici HVZ-a Mario Starčević i Renato Podbojec i dužnosnici županijskih vatrogasnih zajednica Nikola Tramontana i Tihomir Zec, koji će predstavljati organizaciju i aktivno unaprijediti kvalitetu suradnje između Hrvatske i Poljske vatrogasne organizacije. Poljski kolege iz Poljske vatrogasne organizacije bili su u studenom 2011.g. u Hrvatskoj u sklopu VETPRO projekta, tako da je ovo samo nastavak suradnje. Mobilnost će se održati od 18. – 24. studenog 2012.g., a izvješće slijedi nakon završetka programa mobilnosti.



Stranica