Stručni posjet vatrogascima u Makedoniji i Crnoj Gori

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Makedonija2012_0_1.JPG

Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je od 23. do 25. listopada 2012. godine stručne posjete vatrogasnim postrojbama u Skoplju (Makedonija) i Baru (Crna Gora),

Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je od 23. do 25. listopada 2012. godine stručne posjete vatrogasnim postrojbama u Skoplju (Makedonija) i Baru (Crna Gora), pri čemu su visoki dužnosnici iz Hrvatske vatrogasne zajednice, 12 županijskih vatrogasnih zajednica i Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske dobili osnovne informacije o vatrogasnom ustroju i školovanju vatrogasaca u Makedoniji i Crnoj Gori, te ustroju sustava zaštite od katastrofa.
Posebna zahvala upućuje se bivšem predsjedniku Vatrogasnog saveza Makedonije Branku Stojanoviću i tajniku Vatrogasnog saveza Crne Gore Velizaru Čađenoviću, za srdačan prihvat gosti iz Hrvatske.

Makedonija
Vatrogasni zapovjednik Blagoja Menkovski prihvatio je u Centralnoj vatrogasnoj postaji Skoplja hrvatsko vatrogasno izaslanstvo, te dao osnovne informacije o ustroju i financiranju profesionalnih vatrogasaca u Skoplju. Tako se vatrogastvo između ostalog financira iz 12 % premija osiguranja, te 2 % od kasko osiguranja vozila. Nadležnost za vatrogastvo je na lokalnoj razini, gdje pretežno djeluju profesionalne vatrogasne postrojbe. Skoplje "štiti" oko 250 vatrogasaca raspoređenih u 5 vatrogasnih postaja.
Crna Gora
Zapovjednik profesionalne brigade Bar i ujedno tajnik Vatrogasnog saveza Crne Gore Velizar Čađenović predstavio je rad izuzetno dobro opremljenih barskih vatrogasaca, te 4 dobrovoljna vatrogasna društva iz okolnih naselja grada, u kojima djeluju profesionalni vatrogasci zaposleni u vatrogasnoj brigadi Bar. Crnogorski vatrogasci se nastoje osposobiti za sve vrste vatrogasnih intervencija, te su se interesirali za zakonska rješenja u Republici Hrvatskoj kod onečišćenja opasnim tvarima. Vatrogastvo je u nadležnosti lokalne samouprave, s tim da vatrogasci očekuju određena nova zakonska rješenja.
Dogovorena je daljnja suradnja u vidu sudjelovanja na stručnim seminarima u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Mario Starčević




Hrvatska Vatrogasna Zajednica