Poplave u Hrvatskoj 11/2012

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/S2075832.jpg

Temeljne operativne snage - ponovno vatrogasci

Nakon vodenog vala koji se prošli tjedan iz Slovenije prelio u Hrvatsku, svi se slažu da su subjekti obrane od poplave bili puno pripremljeniji nego u 2010., ali i da su najveći dio posla ponovno odradili vatrogasci

 PREDRAG ŠTROMAR, župan Varaždinske županije
Vatrogasci su u ovim poplavama odradili vrhunski posao i ovim im se putem zahvaljujem. Svi uključeni u sustav obrane od poplava su svoj posao odradili dobro, ali u početku je došlo do jednog problema oko rukovođenja. Svatko je znao svoj dio, ali oni nisu bili povezani dok se nije stvorila hijerarhija. Nakon toga je počelo sve funkcionirati.
Da smo mogli pretpostaviti da će biti ovako veliki val od 3300 kubičnih metara u sekundi, napravili bismo jači nasip. Ali, u zadnjih pedeset godina izmjerena količina je maksimalno bila 2 800 kubičnih metara. U planu za iduću godinu je gradnja većeg nasipa, a pošto kažu da je ovo bila tisućljetna voda znači da će nasip biti u funkciji tek za tisuću godina. Ipak, tko zna, možda će nam nasip trebati već iduće godine stoga je svakako dobro da ga imamo.

STJEPAN KOVAČEK, županijski vatrogasni zapovjednik VZ Varaždinske županije
U prva dva dana i dvije noći kada je bilo najgore u ovoj poplavi izazvanoj izlijevanjem Drave, bilo je ukupno angažirano 450 vatrogasaca iz 35 DVD-ova i JVP-a grada Varaždina sa 42 vozila i svom ostalom opremom poput pumpi, čamaca, cijevi  i svega ostaloga što je trebalo za evakuciju stanovništva, izradu zečjih nasipa, pogotovo u podravskom dijelu naše županije gdje se očekivao udarni val ili prelijevanje postojećih nasipa na akumulacijskim jezerima. Najpogođeniji je bio sjeverni dio županije uz slovensku granicu u Općini Cestica gdje je izmjerena najveća količina vode u posljednjih pedeset godina.
U ovome slučaju, na području Varaždinske županije, vatrogasne snage možemo pohvaliti jer svi koje smo zvali su se odazvali u kratkom vremenskom roku sa svom raspoloživom opremom, a mnogo je snaga i iz ostalih dijelova županije bili spremno za odlazak na teren.
Očekuje se proglašenje elementarne nepogode, a vatrogasce detaljna analiza intervencije kako bi u budućnosti bili spremni na ovakve situacije.

DAVID VUGRINEC, pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije
Situacija je još akutna, ali možemo reći da su sve službe uključene u obranu od poplava relativno zadovoljavajuće odradile svoje zadaće. Činjenica je da je bio i idealan slučaj, opet bi se voda prelila. Došlo je do tisućljetnog vodenog vala i ovolika količina vode do sada nije zapamćena. Svi su nasipi rađeni za 2800 kubika u sekundi, a ovo je bilo gotovo za trećinu više vode. Unatoč velikim materijalnim štetama jer je 115 objekata potopljeno, srećom nitko nije ozlijeđen. Od svih subjekata ukjlučenih u obranu, što je i župan Perhoč nekoliko puta naglasio, vatrogasci su obavili najveći dio. Od prve minute su bili na usluzi građana.

IVAN KRIŠTOFIĆ, županijski vatrogasni zapovjednik VZ Međimurske županije
U ponedjeljak je vatrogasce angažirao Stožer u Nedelišću. Od organiziranih snaga, vatrogasci su bili najbrojniji i spriječeno je da poplava zahvati naselje Trnovec, naselja Parag 1 i Parag 2 gdje živi 2500 Roma. Od poplave je zaštićen i Gornji Hrašćan, cesta gdje prolazi zaštitni nasip zasipan je sa 20 šlepera šljunka i pijeska i voda ga nije probila uz zaštitu vatrogasaca i pripadnika Hrvatskih voda. Ipak, u Pušćinama je voda jednostavno prešla nasip u visini 20 cm, i poplavila jednu stranu naselja. Vatrogasci su vrećama štitili ulaze u podrume, stanove, na vrata su stavili alu folije s vrećama. Usprkos svim naporima, Pušćine su bile gotovo potopljene.U srijedu su vatrogasci počeli s ispumpavanjem, no puknuo je nasip i vatrogasci nisu mogli dalje pristupiti sanaciji.
Od četvrtka 50 vatrogasaca počelo je sa sanacijom i čišćenjem.
Pozitivno je što se to sve događalao na državnoj cesti, a da nitko nije stradao, a posebna pohvala ide i građanima koji su ovu veliku havariju dočekali prisebno i staloženo. Kao županijski vatrogasni zapovjednik mogu biti zadovoljan vatrogascima, njihovima odazivom i angažmanom.

STJEPAN KOŽIĆ, župan Zagrebačke županije
Sve institucije, od županijskih i općinskih stožera, do vatrogastva, MUP-a, DUZS-a, Hitne pomoći... svi su bili mnogo bolje koordinirani nego je to bilo 2010. godine. Vatrogasci su bili prvi i nabolji u tom sustavu obrane, odmah su se organizirala društva na području uz Savu, ali su se u priopomoć javljala i društva koja su izvan tog područja, a to puno znači. Bilo je angažirano oko 600 vatrogasaca sa oko 45 vozila.Nakon poplava 2010. dosta se radilo na sanaciji nasipa i izgradnji novih što je i napravljeno na području Samobora, Velike Gorice i općine Orle, ali još ima kritičnih mjesta kao što nam je sada bila problematična Rugvica gdje se voda nije prelijevala, ali su nasipi propuštali u određenim dijelovima.

MARINA LOVRIĆ-MERZEL, županica Sisačko-moslovačke županije
Vatrogasci su stožer obrane i po organizacijskom okviru, a i po ljudskosti. U utorak, kada je bio vrhunac vodenog vala u Sisačko-moslovačkoj županiji, bilo je na raspolaganju 25 vatrogasaca i oni su s djelatnicima Vodoprivrede neumorno radili na postavljanju vreća i izgradnji zečjih nasipa.
Sustav obrane od poplave je zadovoljavajući i ide ka sve boljem. Vatrogasne postrojbe, i općenito način na koji funkcioniraju vatrogasci, jedan je sustav na koji se uvijek može osloniti, a suradnja Županije sa županijskom vatrogasnom zajednicom je odlična.

MIJO BRLEČIĆ, županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslovačke županije
Tijekom ovog vodnoga vala najpogođenije je bilo područje Martinske Vesi gdje je bilo najviše problema. Već smo u ponedjeljak ujutro zajedno s djelatnicima Vodoprivrede radili zečje nasipe i prepremali se za dolazak vodenog vala koji se očekivao s ponedjeljka na utorak. S obzirom da su vatrogasci uvijek bili oni na koje se može pouzdati, nije bio problem naći ljude za izgradnju zečjeg nasipa na području Martinske Vesi prema Sisku gdje je najniži nasip.Cijeli dan se radilo i ostalo se dežurati s ponedjeljka na utorak na području Martinske Vesi, Desnog Trebarjeva i Desnog Željeznog jer je tamo bilo problema prije dvije godine. Ipak, vodeni val je bio manji od očekivanoga i čak da se razina vode podigla za još jedan metar, ne bi bilo opasnosti od prelijevanja.
Ove su godine oni koji su odgovorni za obranu od poplava krenuli na vrijeme s pripremama: od osiguranja pijeska i vreća, do koordinacije sa svim segmentima obrane i tako treba biti i u budućnosti.

KRONOLOGIJA DOGAĐANJA

10. studenog

10:00

Razina vode se u cijeloj Hrvatskoj vraća u normalu, a vatrogasci rade na sanaciji terena

7. studenog

9:40

ZAGREBAČKA

Noć je protekla bez izlijevanja rijeke iz korita. Na području Velike Gorice je izgrađen nasip u dužini 3,6 km, voda se još nalazi ispod nasipa i nema probijanja. Na području Orla je sinoć bilo aktivno stotinjak vatrogasaca kojima su došli u ispomoć kolege iz Vrbovca. Na tom se području još rade nasipi, ali ne na cijeloj dužini već samo tamo gdje su prisutna udubljenja. Na cijelom prostoru županije vodostaj je u opadanju.

9:05

MEĐIMURSKA

Poplavljeno je stotinjak kuća u Pušćinama, a na području cijele županije dolazi do opadanja vodostaja te se danas kreće sa sanacijom terena koja će trajati nekoliko dana. Na sinoćnim intervencijama je angažirano oko 300 vatrogasaca iz JVP-a Grada Čakovca i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

8:30

VARAŽDINSKA

Na području Malog Bukovca još postoji opasnost od poplava, na ostalom dijelu županije vodostaj je u opadanju i vatrogasci pristupaju sananciji terena. Do sada je ukupno angažirano 450 vatrogasaca iz 35 DVD-a i JVP-a Grada Varaždina s ukupno 42 vozila.

SISAČKO-MOSLOVAČKA

Tijekom noći došlo je do porasta vodostaja, stalnu kontrolu vrše djelatnici Vodoprivrede, a vatrogasci su na stalnom dežurstvu. Tijekom dana se očekuje vrhunac vodnog vala.

6. studenog

15:20

ZAGREBAČKA
U zgradi Zagrebačke županije u 12,00 sati održana je sjednica stožera ZiS Zagrebačke županije, na kojoj je uz članove stožera, bio nazočan i župan Stjepan Kožić.
Izvjestitelji: Zvonko Marinić – Hrvatske vode
Petar Vitas – DUZS
Josip Novosel – VZZŽ
Izvješteno je iz Hrvatskih voda da je Sava dosegla najvišu očekivanu razinu na Jesenicama od 501 cm na kojoj se razini zadržava protekla 3 sata.
Za sada nema ugroženog odnosno evakuiranog stanovništva. Najugroženije područje općine Brdovec su mjesta: Javorje, Zdenci, Prudnice i Drenje. U pripravnosti su sve snage ZiS.
Zaključak stožera je da svi stožeri na terenu svaka 3 sata dostavljaju svoja izvješća o stanju vodostaja i poduzetim aktivnostima u Zagrebačku županiju.
Župan Stjepan Kožić naglasio je kako je očito da smo povukli neke pouke iz poplava 2010.godine i očito se bolje pripremili. Posebno je zahvalio svim operativnim snagama, te zatražio i dalju maksimalnu opreznost kako bi vodni val kroz Zagrebačku županiju prošao bez većih posljedica.
Zakazan je obilazak (Župan, zamjenik Župana, Hrvatske vode, DUZS- pročelnik, VZZŽ-županijski zapovjednik) ugroženog područja Velike Gorice za 18,00 sati te sjednica Stožera u 20,00 sati.

14:20

VARAŽDINSKA

Petnaest dobrovoljnih vatrogasnih društava aktivno je na nekoliko kriznih područja u Varaždinskoj županiji. Trenutno su najugroženija tri područja: Općina Cestica, Trnovec Bartolovečki i Mali Bukovac. Općina Cestica je na udaru od sinoć navečer pri čemu je došlo do izlijevanja Drave iz korita stoga je lokalno stanovništvo moralo biti evakuirano.
Ministar Tihomir Jakovina, župan Predrag Štromar te čelnici Hrvatskih voda obišli su ugrožena područja, a s obzirom da je količina voda veća od svih predviđenih kalkulacija, novonastala situacija će biti pravi test za cjelokupni sustav zaštite od poplava. Trenutno je na obrani od poplava angažirano dvjestotinjak vatrogasaca, a vrh vodenog vala se očekuje oko 15 sati.

SISAČKO-MOSLOVAČKA

Vodostaj polako raste stoga se preventivno radi na izgradnji zečjih nasipa. Angažirano je 25 vatrogasaca, uglavnom s područja VZO Martinske Vesi. Vatrogasci su u stalnoj pripravnosti od jutros, a pošto se vodeni val očekuje u večernjim satima vatrogasci će dežurati tijekom cijele noći.

11: 50

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA
Zbog neposredne opasnosti od poplava uvjetovane stalnim padalinama načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Davor Vlaović, dipl. ing. sazvao je izvanrednu sjednicu Stožera na kojoj je utvrđeno da je situacija zabrinjavajuća i traži stalnu pripravnost, odnosno spremnost na proglašenje izvanrednog stanja.
Iz izvješća stalnih ekipa Hrvatskih voda i VGI-a, te policijskih i vatrogasnih postrojbi, proizlazi da je najkritičnije:
a) u Sibinju - gdje je obustavljen promet preko mosta za Grgureviće,
b) na lateralnom kanalu u Slobodnici,
c) na kanalu iz kojeg prijeti izlijevanje vode u naselju Rastušje, Podvinje-Kerdeni,
d) na autocesti kod Bukovlja i na Sjevernoj veznoj cesti.
e) na privatnim stambenim objektima na naselju Zrinski Frankopani u Slavonskom Brodu, te u Zvonimirovoj ulici u Novoj Gradiški
Stožer predlaže:
1. Zavodu za javno zdravstvo i svim ostalim zdravstvenim ustanovama stavljanje u stanje pripravnosti sukladno svojim planovima
2. ŽUC-u, HAC-u i HC-u da u suradnji s Policijskom upravom osiguraju nesmetano odvijanje prometa u izvanrednim okolnostima
3. Dobrovoljnim vatrogasnim društvima da se stave u stanje pripravnosti
4. Načelnicima Općina na postupanje sukladno svojim planovima odnosno planovima u izvanrednim okolnostima
5. Pozvati HGSS, ronioce i postrojbe Grada Slavonskog Broda i Nove Gradiške na pripravnost i eventualno djelovanje.
6. Upozoriti građane na mogućnost kontaminacije vode za piće zbog mogućeg izlijevanja septičkih jama kao i miješanja nečiste vode s pitkom vodom, te preporuča konzumaciju pitke vode iz PET ambalaža
7. Službi 112, predstavnicima medija da kontinuirano izvješćuju javnost o razvoju situacije
U slučaju potrebe eventualne evakuacije stanovništva iz pojedinih dijelova grada, za njihov smještaj osiguran je prostor školske športske dvorane OŠ Antun Mihanović (A. Mihanovića 35, Slavonski Brod), te dvorane, a za prijevoz određen je prijevoznik APP Požega.
Zbog osiguranja dodatne opreme (motorne i električne pumpe) upućen je zahtjev glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH.

(Izvor: http://www.bpz.hr)

VIROVITIČKO-PODRAVSKA
Na području Virovitičko-podravske županije do redovnog stanja zaštite od poplave Drava treba rasti još 1,5 m tako da za sada nema problema. Odrađene su sve pripreme u svezi s nadolazećim vodenim valom, a vatrogasne postrojbe su spremne za moguće intervencije, a po potrebi i za evakuaciju.

MEĐIMURSKA
Na polju kod graničnog prijelaza Trnovec povišen je vodostaj Drave.

OSJEČKO-BARANJSKA

Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi za područje Osječko-baranjske županije očekuje se u četvrtak 8. studenog, a Hrvatske vode su danas aktivirale svoj sustav obrane od poplava na području Županije. Trenutno stanje je pod kontrolom

VARAŽDINSKA

Tijekom noći Dravom se kroz Varaždinsku županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije pri čemu se Drava izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok u općini Cestica. Stoga je jutros oko 01:00 sat izvršena evakuacija stanovništva pri čemu su evakuirane četiri osobe dok je njih sedamnaest odbilo evakuaciju. U evakuaciji su sudjelovali pripadnici interventne policije, policijske uprave Varaždinske s jednim čamcem i državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi, DUZS sa četiri pripadnika i jednim čamcem, a svi su evakuirani smješteni kod svojih obitelji.

Došlo je i do prelijevanja nasipa kod naselja Virje gdje je trenutno tridesetak kuća pod vodom te je alarmirano stanovništvo. U ugroženom području općine Cestica aktivirani su pripadnici vatrogasnih postrojbi DVD-a Lovrečan Dubrava, Virje Križovljansko i Križovljan Cestica.(Izvor: varazdinska-zupanija.hr)

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

Do 12 sati Drava je rasla 7-10 cm po satu, ali sada je u opadanju i raste 2-4 cm. U pripravnosti su tri javne vatrogasne postrojbe i sva dobrovoljna vatrogasna društva uz Dravu. Jedino je za područje Legrada sazvan Krizni stožer.
S obzirom na opadanje vodostaja vjeruje se da neće doći do izvanrednih mjera obrane od poplava.



Intervencije