Međuresorna vježba SIGURNOST 23


 
  • ​ZAPOČELA MEĐURESORNA VJEŽBA SIGURNOST 23

Završena vježba u Istri

Na području Istarske županije, dojava o sudara više osobnih vozila je dobijena u 9,00, a posljedično je došlo do požara na nisko raslinje i šumu. Na intervenciju je bilo upućeno 50 vatrogasaca iz 13 vatrogasnih postrojbi s ukupno 18 vozila.  Sudjelovale su javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s područja Istarske županije te BINA Istra i Hrvatske šume. Na vježbi su bili angažirana i četiri vozila hitne medicinske pomoći s 11 djelatnika, Hrvatski crveni križ sa četiri vozila i 17 djelatnika, MUP s dva vozila i četiri službenika te Stožer civilne zaštite s dva vozila i pet djelatnika. 
Ispomoć zemaljskim snagama na terenu pružile su zračne snage s dva canadaira CL 415 te dva Air Tractora iz sastava GS OS RH.


Karlovačka županija

Na području Karlovačke županije povećava se broj intervencija na ranije informacije, broj intervencija do 11 sati je povećan na 35, dok je završeno 16 intervencija. Na terenu je i dalje 25 vatrogasnih postrojbi te se očekuje dolazak snaga na ispomoć iz Bjelovarsko-bilogorske županije.


Istarska županija

Zračne snage dva canadaira CL 415 te dva Air Tractora iz sastava GS OS RH napustile su nakon izvršenih zadataka intervenciju u 10,10 sati. Podsjetimo na  području Istarske županije na istarskom Y kod odmorišta Rebri došlo je do sudara više osobnih vozila,  ozlijeđeno je 8 osoba, požar se prenio na nisko raslinje i šumu. Na terenu se nalazi 50 vatrogasaca iz 13 postrojbi s 18 vozila.  

Na području Karlovačke županije uslijed poplava, vježba u tijeku, radi se po scenariju, trenutno su na terenu 153 vatrogasca iz 25 postrojbi s 24 vozila i pet plovila. Povećan je broj intervencija u odnosu na ranije izvješće s 12 na 21 od toga je osam intervencija završeno.

Zaprimljen je zahtjev za pomoć ostalih županija. Zahtjev je poslan prema Gradu Zagrebu, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 


Prema dostavljenom privremenom izvješću o aktivnostima dostavljamo informaciju kako su na tehničkoj intervenciji u postrojenju INA Grupa u Ivanić Gradu na adresi Vulinčeva 129, koja je zaprimljena u 8,09 zbog isticanja plina na sudjelovali pripadnici tri vatrogasne postrojbe s četiri zapovjedna vozila, 2 kombinirana, jednom autocisternom, jednim malim navalnim i jednim velikim navalnim vozilom, jednim tehničkim vozilom te jednim autoljestvama. Vatrogasne snage na teren su izašle u 9,13, odnosno 9,14 sati. Vježba je završena u 9,29.

Na vježbi je sudjelovalo je i jedno vozilo HMP-a s tri osobe koji su odradili zbrinjavanje na jednoj ozlijeđenoj osobi.


U postrojenju INA Grupe u Ivanić Gradu, zbog propuštanja plina na tehničku intervenciju koja je dojavljena u 08:09 na teren je upućeno 58 vatrogasaca s 4 vozila iz pet vatrogasnih postrojbi, intevencija traje, te ćemo naknadno izvještavati o stanju na terenu. Vatrogasne snage kreću u pretragu terena.

Po prvim saznanjima jedna osoba je ozlijeđena.

Ozljeđena osoba je spašena, na intervenciju su uz vatrogasne snage upućene i snage MUP-a te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.  


Istarska županija

Na terenu su angažirana i dva canadaira CL 415 te dva Air Tractora iz sastava GS OS RH. Angažirane su i snage MUP-a, HGSS-a, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog crvenog križa i Stožera civilne zaštite.

Karlovačka županija
Na području Karlovačke županije uslijed poplava, trenutno su lokalne snage na terenu, zaprimljen je zahtjev za pomoć ostalih županija. Zahtjev je poslan prema Gradu Zagrebu, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U tijeku je 12 intervencija ispumpavanja i stvaranje zečjih nastupa u svrhu sprječavanja prodora vode prema naseljima.
 
  • Održana Planska konferencija, pripreme za vježbu „SIGURNOST 2023“
U sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini  predviđeno je održavanje vježbe „SIGURNOST 2023“, a vatrogasni dio vježbe organizira Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s nadležnim tijelima sustava domovinske sigurnosti. Tim povodom je u ponedjeljak 12. lipnja u prostorijama Državne vatrogasne škole održana Planska konferencija – pripreme za provedbu međuresorne vježbe „SIGURNOST 2023“ na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija koje su uključene u pripremu vježbe, te koje će sudjelovati i u njenom provođenju.
Konferenciju je otvorio i pozdravio sve sudionike glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, naglasivši da međuresorna vježba „SIGURNOST 2023“ za cilj ima uvježbavanje i  provjeru operativnih sposobnosti i suradnju  pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske na intervencijama gašenja požara, intervencijama tehničkog tipa (prometna nesreća i spašavanja u prometu, spašavanja i evakuacije iz prostora ugroženog opasnim plinom radovi te radovi spašavanja na vodi i pod vodom), zatim provjeru funkcionalnosti novoizrađenih standardnih planova postupanja i standardnih operativnih postupaka te provjeru novouvedenih sredstava komunikacije i sustava video nadzora.
Načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu, Siniša Petkoviček predstavio je osnovne informacije o vježbi koja će se održati 16. lipnja, na području Istarske, Zagrebačke i Karlovačke županije.
U Istarskoj županiji vježba će se održati na autocesti kojim upravlja BINA-Istra uz sudjelovanje pripadnika vatrogasne postrojbe u gospodarstvu BINA-Istra d.d., vatrogasnih postrojbi Istarske županije, zračnih protupožarnih snaga Hrvatske vojske uz korištenje video nadzora u otkrivanju i praćenju šumskog požara iz zajedničkog Projekta Odašiljača i veza  d.o.o. i Hrvatskih šuma d.o.o.
Na području Zagrebačke županije, vježba će se održati u Ivanić Gradu u kompleksu INA Grupe, uz sudjelovanje pripadnika vatrogasne postrojbe u gospodarstvu INA Vatrogasni servisi i vatrogasnih postrojbi s područja Zagrebačke županije, dok će pripadnici vatrogasnih postrojbi i ostalih službi nadležnih za obranu od poplava s područja Karlovačke županije na više lokacija u županiji izvesti vježbu tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te vođenja i zapovijedanja prilikom velikih poplava u okviru Projekta „STREAM POPLAVA 23“.
 
  • Konferencija za medije s temom „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2023.“ - poziv
Vlada Republike Hrvatske svake godine donosi “Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku” kojim su definirane zajedničke aktivnosti subjekata, a na konferenciji za medije će sudjelovati predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Opširnije...

 
  • Održana konferencija za medije s temom najave požarne sezone i vježbe SIGURNOST 23
Konferenciji su nazočili  glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, Ivan Güttler, zamjenik ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda te u ime Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju.
Opširnije...