Zbog nevremena angažirano 650 vatrogasaca

  • Slika /slike/DVD Hrženica.jpg
  • Slika Oštećen krov Gimnazije u Gospiću, JVP Gospić

    Oštećen krov Gimnazije u Gospiću, JVP Gospić

  • Slika Požar u Makarskoj, DVD Baška Voda

    Požar u Makarskoj, DVD Baška Voda

  • Slika Intervencija DVD-a Hrženica

    Intervencija DVD-a Hrženica

  • Slika Požar u Makarskoj, DVD Baška Voda

    Požar u Makarskoj, DVD Baška Voda

Vatrogasci iz unutrašnjosti su jučer zabilježili preko 200 intervencija na uklanjanju posljedica nevremena. U Dalmaciji su izbili požari na području Trilja, Makarske i Solina.

Područje nekoliko županija u unutrašnjosti RH jučer oko podneva pogodilo je jako grmljavinsko nevrijeme praćeno padalinama i olujnim vjetrom. Zabilježen je velik broj intervencija na saniranju posljedica nevremena, kod uklanjanja srušenih stabala sa prometnica ili drugih površina, uklanjanje odlomljenih grana te oštećenih dijelova objekata (krovišta, oluka i sl.).

Najviše intervencija, čak 128, zabilježeno je u Sisačko-moslavačkoj županiji, a na ovim intervencijama je sudjelovalo 299 vatrogasaca sa 140 vozila. U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 26 intervencija, na području Požeško-slavonske županije 10 intervencija dok su u Osječko-baranjskoj županiji zabilježene 22 intervencije na kojima je sudjelovao 131 vatrogasac s 27 vozila. Vatrogasci Virovitičko-podravske županije su zabilježili 15, u Karlovačkoj županiji 13, a intervencije su zabilježene i u Varaždinskoj te Ličko-senjskoj županiji. Vatrogasci JVP Gospić imali su 3 intervencije, među kojima i sanaciju krovišta Gimnazije i Strukovne škole u Gospiću.

-Iako ljeto percipiramo kao vrijeme požara otvorenog prostora, naši vatrogasci nakon jakog nevremena redovito bilježe intervencije. Brzi angažman preko 650 vatrogasaca na ovim intervencijama govori o spremnosti vatrogasaca na sve izazove - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Dok vatrogasci na kontinentu saniraju posljedice nevremena, u Dalmaciji se bore s požarima. ŽVOC Split je u 12:37 zaprimio dojavu centra 112 o požaru otvorenog prostora Biskoga i Trilja, predio Gačića glavica. Opožarena su 24 ha hrastove šume i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo 38 vatrogasaca s 11 vozila iz DVD Trilj, Sinj, Dicmo, Split, Klis, Dugopolje, Žrnovnica, JVP Sinj i JVP Split, a iz zraka su djelovala 2 Air tractora Fire boss i 2 Canadaira. Požar je lokaliziran u 19.00, a na terenu je organizirano dežurstvo tijekom noći.

JVP Makarska je u 17:39 sati zaprimila dojavu DVD-a Tučepi o požaru  u Makarskoj na području Osejava. Požar je zahvatio borovu šume i makije na površini od oko 6 ha. Na gašenju požara je sudjelovao 91 vatrogasac s 24 vozila iz JVP Makarska, DVD Makarska, Brela, Baška Voda, Podgora, Promajna, Omiš, Gata, Dugi Rat, Zadvarje. Angažirana su i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći je nastavljeno saniranje požarišta.
 
Požar na području Kunčeve grede u Solinu, koji je izbio oko 20 sati, ugašen je u 24:00. Opožareno je 600 m² niskog raslinja i borove šume, a na intervenciji je sudjelovao 21  vatrogasac s 8 vozila iz DVD Vranjic, Solin, Klis, Žrnovnica i JVP Split. Tijekom gašenja, na požarištu je pronađeno tijelo mlađe muške osobe.

FOTO: JVP Gospić, DVD Baška Voda, DVD Hrženica

Pisane vijesti