Završeno osposobljavanje vatrogasaca za gašenje i spašavanje u pokretnom simulatoru plamenih udara

  • Slika /slike/Vijesti/WhatsApp Image 2023-06-23 at 12.07.39.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U sjedištu Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama završilo je osposobljavanje više grupa vatrogasaca za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu

Hrvatska vatrogasna zajednica je u suradnji s Državnom vatrogasnom školom i Vatrogasnom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije tijekom lipnja 2023. provela više osposobljavanja za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu. Osposobljavanje se provodilo u sjedištu Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama gdje je za tu prigodu premješteno pokretno vježbalište iz Državne vatrogasne škole u Zagrebu te su Program osposobljavanja prošli polaznici Državne vatrogasne škole, Odjela Split kao i polaznici osječkog Odjela koji su tijekom učeničkog putovanja u Dalmaciju imali priliku steći znanja i vještine kao i njihove splitske kolege. Osim njih osposobljavanje se intenzivno provodilo za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije. 

Tako su instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice tijekom lipnja 2023. u Divuljama u 10 grupa osposobili ukupno 151 vatrogasca Splitsko-dalmatinske županije i Državne vatrogasne škole prema Programu za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru na pokretnom vježbalištu.
Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela na kojem vatrogasci uvježbavaju razne opasne situacije tijekom gašenje požara i spašavanja unesrećenih u zatvorenom prostoru. Sam simulator se sastoji od dijelova koji simuliraju požare ležaja i zida, plameni udar, kuhinjski požar, požar plinskih instalacija i požar na brojaču plina te požar na stubištu.  

Ovakvo osposobljavanje se tijekom ožujka 2023. provodilo i u Vodicama za Šibensko-kninsku županiju te je u Divuljama bio nastavak izmještanja pokretnog vježbališta iz Zagreba na prikladne lokacije po Republici Hrvatskoj gdje postoji adekvatna infrastruktura i uvjeti za provođenje osposobljavanja.  Prepoznavajući važnost osposobljavanja i stjecanja znanja i vještina vatrogasaca o načinu gašenja te izbjegavanju i sprječavanju nastanka plamenih udara prilikom gašenja požara u zatvorenim prostorima Hrvatska vatrogasna zajednica će u suradnji s vatrogasnim zajednicama županija i Državnom vatrogasnom školom i dalje omogućavati vatrogascima na terenu pohađanje ovog Programa.
 

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje